Министерството на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор

...
Министерството на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор
Коментари Харесай

Петков обяви план за 7 кораба с втечнен газ за зимата

" Министерството на енергетиката ще направи предложение за подписване на контракт за седем карго кораба полутечен газ, които да подобрят енергийната сигурност на България. Условието за приемането им е през идващия месец служебното държавно управление и служебното министерство на енергетиката да обезпечи енергийната инфраструктура от Гърция и Турция ", съобщи министър председателят в оставка Кирил Петков на последното постоянно съвещание на Министерския съвет в сряда.

" Това е значима стъпка на екипа, взаимно с Европейска комисия, за идващите шест месеца. Правителството взема решение основна част от задачата за енергийната сигурност и идващото държавно управление, би трябвало да обезпечи последователност ", съобщи Петков, който преди този момент уточни: " Имаме доста положителни резултати, с които да се похвалим ".

" Въпреки че ни остават няколко дни, до последния миг ще решаваме огромните задания и провокации пред българската стопанска система и българското общество ", съобщи още той.

Петков обаче не даде повече информация за оповестените от него газови доставки - нито какви са количествата, още по-малко за цените. Не е ясно за какво енергийното министерство ще предлага сходна покупка, откакто това е обвързване на държавния газов снабдител " Булгаргаз ", към коя компания ще бъде отправено настояването за тези количества и за какво служебното държавно управление би трябвало да обезпечи потенциали за разтоварването на доставките и за превозването им до България.

Очаква се по-късно министърът на енергетиката в оставка Александър Николов да даде брифинг по тематиката след съвещанието на Министерския съвет.

Петков разгласи също по този начин какво ще бъде гласувано на последното съвещание на кабинета му.

Ще бъде призната новата стратегия за отплата на цените на електрическата енергия за небитовите консуматори от 1 юли до 30 септември, която да покрива разликата при цени над 250 лева./МВтч..

150 млн. лева ще бъдат дадени за мярката от 25 ст. отстъпка за литър гориво, сподели още министър председателят.

Създадена е и работна група сред Агенция " Митници " и Национална агенция за приходите за ограничение на износа на нефтени артикули с съветски генезис, считано от 5 декември, както е по дерогацията на Европейски Съюз.

" Изпълняването на изискванията по дерогацията на Европейски Съюз ще даде опция за по-голямо предложение на горива на българския пазар и действително това ще потисне цената на горивата ", сподели министър председателят.

Министерски съвет ще предложи също по този начин протоколно решение с напътствие за районния министър за финансирането на 332 плана на 196 общини с население 5.9 млн. души.

Правителството отпуска и 50 млн. за поправки на 175 детсик гранини и учебни заведения за ремонти на покриви и енергоспестяващи ограничения, сподели министър председателят.

Ще бъде изслушан отчет на министъра на околната среда и ще стане ясно какви наказания ще бъдат наложени на Топлоелектрическа централа " Брикел " за замърсяването на въздуха в Гълъбово.

В дневния ред на съвещанието са включени 37 точки.

Други забавни измежду тях са: приемане на годишен отчет за положението на националната сигурност през 2021 г.; отчет за одобрение на изискванията по проектодоговор за застраховка " Обща гражданска отговорност ", покриваща отговорността за нуклеарна щета на " АЕЦ Козлодуй; план на решение за краткотрайно закриване на консулството на България в съветския град Екатеринбург.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР