Министерството на енергетиката, съвместно с представители на Електроенергийния системен оператор,

...
Министерството на енергетиката, съвместно с представители на Електроенергийния системен оператор,
Коментари Харесай

С 511 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост ще модернизираме електроенергийната инфраструктура

Министерството на енергетиката, взаимно с представители на Електроенергийния систематичен оператор, провежда публично разискване със заинтригувани страни на плана за цифрова промяна и развиване на осведомителните системи на "Електроенергиен систематичен оператор " ЕАД в изискванията на нисковъглеродна енергетика. Проектът на стойност 511 млн. лева е включен в Плана за възобновяване и резистентност, прецизираха от енергийното министерсдтво. Той обгръща рационализация на дейностите, свързани с планирането, ръководството и мониторинга на електроенергийната система и нуждата от нейното гъвкаво ръководство.

Тази нужда става все по-осезаема по отношение на навлизането на възобновимите енергийни източници в енергийния микс и с оглед провокациите, които слага пред българската енергетика Зелената договорка на Европейски Съюз, акцентира при представянето на плана заместник-министър Жечо Станков. По неговите думи цифровата промяна на ЕСО в изискванията на нисковъглеродна енергетика е без конкуренция.

Проектът планува въвеждането на модерни цифрови средства, които да обезпечат нужната маневреност, сигурност, надеждност и бърза реакция при ръководството на електроенергийната система в изискванията на нисковъглеродно произвеждане. С неговата реализация ще бъде нараснала гъвкавостта на оперативното ръководство на системата.

Проектът е насочен към това мрежата на ЕСО да стане по-гъвкава, по-отворена към прилежащите системи и с опция за по-лесен транспорт на електрическа енергия, стана ясно по време на разискването. Целта е както рационализация на подстанциите, по този начин и на телекомуникационната инфраструктура, тъй че да се провеждат свободни електроенергийни автомагистрали на територията на цялата страна и със прилежащи страни.

Три съществени посоки за осъществяване са планувани в плана – рационализация на системите за ръководство, обмисляне и администриране, рационализация на електропреносната мрежа, тъй че да има опция тя да поеме гъвкаво нарасналите потоци от данни и повишение на опцията за присъединение на нови ВЕИ към мрежата, тяхното ръководство и балансиране.

Изпълнението на плануваните в плана действия ще докара и до повишение на междусистемните потенциали със прилежащи страни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР