Министерството на енергетиката обявява покана за набиране на проектни предложения

...
Министерството на енергетиката обявява покана за набиране на проектни предложения
Коментари Харесай

Минералната вода като енергия за отопление или охлаждане

Министерството на енергетиката афишира покана за набиране на планови оферти по процедурата „ Използване на геотермална сила за отопление или за отопление и изстудяване в здания държавна или общинска благосъстоятелност “, финансирана по стратегия „ Възобновяема сила, енергийна успеваемост и енергийна сигурност “ от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година Процедурата за геотермална сила е по Норвежката стратегия.

Тя е на обща стойност 3.4 млн. евро. По нея могат да аплайват общински администрации и държавни институции. Всеки от плановете може да бъде финансиран със сума сред 200 хиляди и 400 хиляди евро, к ато безвъзмездната помощ покрива напълно цената на плана. Срокът за кандидатстване по процедурата е 10 септември 2021 година, а цялостните условия по нея могат да бъдат открити в Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България.

" Това до момента не се е прилагало у нас, тъй като към момента нямаме задоволително опит, като се изключи няколко общини Югозападния район за използването на сходен вид сила ", уточни в " Хоризонт до обед " Драгомир Цанев, изпълнителен шеф на Център за енергийна ефективонст " ЕнЕфект " за това дали минералните извори (държавна собственост) могат да бъдат употребявани от общините и държавните институции за отопление и изстудяване.

 Нареченски бани

" Има потребност от добра техническа подготовка за сполучливото пригане на сходен вид системи , има и някои регулаторни несъответствия, които пречат за сполучливия дизайн на плановете. Но и в този момент Норвежката стратегия дава много положителни благоприятни условия за осъществяване на сполучливи пилотни планове, както и да се възползваме от опита на страните донори ", сподели още Цанев:

" Общините би трябвало да аплайват с подготвени капиталови планове , а е значимо да се знае, че на намеса подлежат единствено здания с изпълнени ограничения за енергийна успеваемост .

Но в тези планове могат да се включат и общини, които не разполагат от запас от топли минерални води , може да са подземни води, с непрекъсната температура ", сподели още специалистът.

" Община Сандански търси благоприятни условия и финансови инстурменти за използването на енергийна успеваемост за публични и жилищни здания ", разяснява тематиката в " Хоризонт до обед " и Атанас Стоянов, кмет на Сандански и ръководител на УС на Сдружението на югозападните общини.

 " Използването на геотермалната сила става все по-актуално и е радостно, че по Норвежката стратегия се откри такава процедура и всяка община може да кандидатства по подобен план.

При всички случаи ние имаме такива води и ще се включим по тази стратегия. Ще търсим държавни или общински здания, в които няма комерсиална активност , по тази причина ще насочим вниманието си към учебните заведения, детските градини или обществените центорове, с цел да облекчим финансите им във връзка с заплащането на сила ", сподели още кметът на Сандански.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР