Министерският съвет одобри резултатите от участие на България в редовно

...
Министерският съвет одобри резултатите от участие на България в редовно
Коментари Харесай

Одобрени са резултатите от българското участие в EPSCO, част „Здравеопазване“

Министерският съвет утвърди резултатите от присъединяване на България в постоянно съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси (част „ Здравеопазване “) /EPSCO/, извършено на 29 март 2022 година в гр. Брюксел, Кралство Белгия.

Акцент в полемиката на здравните министри на Европейски Съюз беше подложен върху тематиката за здравната и филантропична обстановка в Украйна.

Полската делегация популяризира декларация, подкрепена от общо 11 страни членки, в това число България, за основаването на специфичен фонд за целево подкрепяне на здравното обслужване и медицинските грижи, полагани за украинските бежанци.

В своето изявление България акцентира, че обезпечава всички нужни грижи за признатите украински бежанци. С оглед на непрекъснатия бежански поток и подхванатите дейности на равнище Европейски Съюз за съгласуван отговор на рецесията България дефинира Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз като главен канал за обезпечаване на помощ. Друга основна мярка е осъществяването на имунизации за ограничение на всички благоприятни условия за пораждане на огнища на инфекциозни болести. При отчитане на последствията от Коронавирус пандемията и новите провокации, подбудени от рецесията в Украйна, извънредно значимо е Европейски Съюз да подсигурява финансова поддръжка, която да укрепи здравните системи на страните.

В рамките на втората сесия министрите на опазването на здравето разискаха бъдещите провокации пред Стратегията на Европейски Съюз в региона на имунизацията против COVID-19.

Мнозинството страни членки, включително България, подчертаха нуждата от намиране на стабилно решение по отношение на зародилите провокации в подтекста на установените остатъци от ваксини и тяхното шерване. В тази връзка Европейската комисия беше призована да договаря за шерването на неизползваните ваксини от страните членки на Европейски Съюз и да не закупува нови ваксини.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР