Министърът на външните работи на южната ни съседка Никос Дендиас

...
Министърът на външните работи на южната ни съседка Никос Дендиас
Коментари Харесай

Турция трябва да се откаже от заплахата за война

Министърът на външните работи на южната ни съседка Никос Дендиас акцентира изрично, че Турция би трябвало да потвърди уговорката си към интернационалното право, като стартира с отдръпването на опасността от война (casus belli) против Гърция и признае, че нейното морско съглашение за границата с Либия е незначително, цитира думите му електронното издание на атинския всекидневник Kathimerini, написа организация " Фокус ".

Говорейки пред пресата след среща с гостуващия му сътрудник от Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан ал Сауд, Дендиас сподели, че Турция може да потвърди уговорката си във връзка с интернационалното право, като одобри неговото „ доста просто предложение “. Той направи своите забележки на фона на скорошната ескалация на нападателната изразителност на Турция против Гърция, която, както сподели той, „ одобри размери, които не сме виждали от години “.

„ Турското държавно управление се е заело с непрекъснато деформиране на истината и всяка визия за интернационалното право, в това число морското право “, сподели Дендиас, наблягайки, че Анкара е разположила най-голямата десантна мощ в Средиземно море и „ в това време изисква от нас да демилитаризираме нашите острови “. Това би било еднакво, сподели той, на отвод на Гърция от приетото право на самоотбрана, както е планувано в Устава на Организация на обединените нации. Дендиас дефинира отношението на турското държавно управление по въпроса като „ олицетворение на парадокса “.

Позовавайки се на диалозите, които е провел със своя саудитски сътрудник, той означи, че „ двете страни са ангажирани със отбраната на интернационалното морско право и свободата на корабоплаването “. Дендиас също по този начин акцентира тесните връзки сред двете страни в доста области - от защитата до вложенията. Той разкри, наред с други неща, че скоро делегация от Саудитска Арабия ще посети Дедеагач в Северна Гърция, с цел да разиска капиталови въпроси. От своя страна принц Фейсал бин Фархан ал Сауд настоя, че страната му е „ заинтригувана от подсилване на отбранителните, културните и комерсиалните връзки с Гърция “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР