Случай на маймунска вариола e потвърден в София. Това показват

...
Случай на маймунска вариола e потвърден в София. Това показват
Коментари Харесай

Потвърдиха случай на маймунска вариола у нас

Случай на маймунска вариола e доказан в София. Това демонстрират данните на уеб страницата на Столичната районна здравна ревизия за интервала 10-16 юни 2024 година По данни на Националния център по заразни и паразитни заболявания от началото на годината до последната отчетна седмица няма регистриран различен случай на болестта.

През юни и юли 2023 година в страната ни бяха регистрирани общо четири случая на болестта. Първите двама пациенти бяха мъже, като по първичните данни и двамата съобщаваха за пътувания в чужбина - в Испания и във Англия. Пациентите не бяха дали информация за контакт с заболели от маймунска вариола. При третия доказан случай на маймунска вариола се оказа, че мъж е бил контактен на един от първите доказани случаи. Четвъртият доказан случай беше на мъж, завърнал се от Италия.

В края на юни 2023 година от Министерството на здравеопазването оповестиха, че маймунската вариола е вирусно заболяване, което се предизвиква от вирус, принадлежащ към Род Orthopoxvirus на семейство Poxviridae. Заболяването се среща главно в страни от Централна и Западна Африка, само че от 2022 година случаи на маймунска вариола се оповестяват от страни, за които болестта не е особено, без да са налице данни за пътешестване на инфектираните до ендемични страни.

Препоръките, които от Министерството на здравеопазването направиха през предходната година, бяха към хората, имащи клинични недоволства за маймунска вариола. Те би трябвало да потърси лекарска помощ, при опция консултация с доктор инфекционист. При подозрение за маймунска вариола, заболелият би трябвало да се изолира в дома или в лечебно заведение, в случай че протичането на болестта го изисква.

Инкубационният интервал на заболяването нормално е от 6 до 13 дни, само че може да варира от 5 до 21 дни. Заболяването нормално стартира с тресчица, мускулни болки, отмалялост и главоболие. В рамките на три дни от появяването на признаци обрив стартира от мястото на първичната зараза и бързо се популяризира в други елементи на тялото. Могат да се наранени както дланите, по този начин и стъпалата. Обривните единици прогресират по едно и също време, нормално в границите на 12 дни, като минават през разнообразни стадии. Преди обрива или по едно и също време с него при доста пациенти се следи отичане на лимфните възли.

Силно целесъобразно е лицата с тази клинична картина да се изолират в независима стая и да употребяват самостоятелни кърпи, принадлежности за хранене, спално долни дрехи и други При лабораторно доказан случай на маймунска вариола изолацията продължава до завяхване на обривните единици. Хората с доказана диагноза маймунска вариола не би трябвало да напущат дома, с изключение на при нужда от осъществяване на медицински обзор, написа 24 часа.

Инфекцията не се предава елементарно от човек на човек, показват на уеб страницата си от Националния център по заразни и паразитни заболявания. Заразяването се случва при непосредствен контакт с заразен материал от кожните лезии на възпален човек, както и посредством респираторни капчици при нескончаем контакт лице в лице. Възможно е вирусът да бъде предаден и при потребление на общо спално долни дрехи, облекла и тоалетни такъми, където оцелява за дълго време. Към момента в Европейския съюз (ЕС) няма утвърдена ваксина против вируса на маймунската вариола, само че имунизацията против едра шарка демонстрира успеваемост против маймунската вариола, допълват от Центъра.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР