Министърът на външните работи на Канада Мелани Жоли заяви, че

...
Министърът на външните работи на Канада Мелани Жоли заяви, че
Коментари Харесай

Канада ще върне на Германия и останалите 5 турбини за руския газопровод

Министърът на външните работи на Канада Мелани Жоли съобщи, че Канада ще върне още пет ремонтирани турбини, употребявани за доставка на газ за Европа, с цел да няма Русия опрощение да продължи да " употребява като оръжие енергийния поток към Европа ".

Въпреки че Украйна продължава да се опълчва изрично на този ход, Жоли съобщи, че Канада работи по искане на Германия.

" Това беше решението, което взехме ", съобщи Жоли пред канадската държавна телевизия " CBC ". " Това е тъкмо това, което Германия изиска от нас. "

Канада върна една от шестте турбини, употребявани от съветския енергиен колос " Газпром ", само че компанията отхвърли да я одобри, заявявайки, че желае документални гаранции, че оборудването не е подложено на западни наказания. Турбината се намира в Германия.

Германия и Европейски Съюз утвърдиха освобождението на турбината и останалите пет, защото страните изпитват сериозен дефицит на газ, откакто Русия приключи доставките в отговор на западните наказания поради войната си в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски се опълчи на връщането, тъй като съгласно него Москва ще го схване като знак за уязвимост, заяви анадолската организация.

Канада обаче съобщи, че съветският президент Владимир Путин ще употребява невъзможността за връщане на турбините като опрощение за понижаване на доставките на газ за Европейски Съюз. Путин ще упрекна Запада и това може да подкопае европейската поддръжка за Украйна, твърди Отава.

" Канада не желае да дава каквато и да е форма на опрощение на Путин да продължи да въоръжава енергийните си потоци към Европа ", съобщи Джоли.

Русия понижи доставките на газ по газопровода " Северен поток 1 " до 20% от потенциала си и съобщи, че в края на август може да се наложи да спре доставките на газ за три дни поради профилактика.

Канадската компания Siemens е производител на турбините и е единствената, която може да прави поправки. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР