За чудото на природата и живота, създаден от Твореца, може

...
За чудото на природата и живота, създаден от Твореца, може
Коментари Харесай

Пчелните рояци не са опасни - не жилят, просто си търсят нов дом

За чудото на природата и живота, основан от Твореца, може да се приказва доста. За безкрайното многообразие на цветове и форми във флората и фауната - също. Истината, обаче, е, че животът на тази планета лежи на нежните рамене на малко насекомо, и в случай че то изчезне - изчезва и опрашването, а оттова - кръговратът се завърта, и постепенно животът на Земята изчезва вечно.

Пчелата - това знамение на сътворението, е белязано с извънреден разсъдък, с пословична трудолюбивост, с обич към фамилията. Един от продуктите на пчелите - медът (един, тъй като пчелите стоят в основата на всички артикули на планетата), е прочут и като най-древния консервант на света - по музеите и през днешния ден се съхранява мед на хиляди години, който не остарява, не се скапва, и не губи нито едно от качествата си.

Залутани в всекидневието на градски хора, постоянно забравяме, че пчелите евентуално са надалеч преди нас на света, а и надалеч преди градската бетонова джунгла да превземе техните естествени местообитания.

Наскоро рой пчели внесе ужас в монотонното централно софийско всекидневие, а медии побързаха да го оприличат на " предстоящ апокалипсис ".

А истината е, че по този начин клишираните промени в климата се отразяват и на пчелите, които нормално в края на пролетта стартират да се роят - т.е., полово зрели човеци напущат кошера, с цел да образуват ново. Това значи, че нови пчели-майки напущат дома си, като с тях потеглят хиляди техни работнички. В това роене те търсят подобаващи благоприятни условия и място за образуване на нови кошери, даже и това да значи в центъра на града. Роят може да съдържа хиляди до десетки хиляди пчели, и роенето продължава почти от две до три седмици.

Съществуват пчели, играещи ролята на " разузнавачи ", които търсят подобаващи кухини, в които да се сътвори нов дом за роя. След това разузнавачите се връщат и рапортуват на останалите пчели за новонамереното място.

Рой пчели може да уплаши някои хора, само че е значимо да се знае, че пчелите в този стадий на виталния си цикъл не са рискови въобще. Повечето пчели биха нападнали единствено при съществуването на опасност за колонията им. Затова при подобен случай е хубаво да се търси умел пчелар, който да прибере рояка на несъмнено място.

В никакъв случай пчелите не би трябвало да се пръскат с препарати или убиват!

Опитният пчелар ще залови първо майката в клетка, а пчеличките-работнички ще накацат върху нея, с цел да я опазят, и по този начин целият рой ще бъде изместен елементарно.

И още едно знамение в основаването на пчелите, което опитните пчелари употребяват като опушват пчелите със специфична пушалка: посредством дима пчеларите успокояват пчелите и понижават ужилването от тях. При подпушването у пчелите се разсънва инстинктът за самозапазване, направен през хилядолетията - по този начин в случай че стане пожар в природата, те би трябвало да се избавят и да отлитат далеко, на нови места. За да имат задоволително хранителни ресурси за дългия иден път, те се насмукват и напълват гушките си с мед. А пчелички с цялостни гушки не жилят. Пчеларите употребяват тази специфичност, с цел да се предпазят от ужилвания, като подпушват кошерите преди да ги отворят и да работят с тях.

Така вместо да се тормозим от пчелите, по-добре да учим невероятния метод, по който са основани тези впечатляващи инсекти. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР