Министърът на корабоплаването Милтиадис Варвициотис обяви оставката си в понеделник,

...
Министърът на корабоплаването Милтиадис Варвициотис обяви оставката си в понеделник,
Коментари Харесай

Гръцкият министър на корабоплаването подаде оставка след смъртоносен инцидент на ферибот

Министърът на корабоплаването Милтиадис Варвициотис разгласи оставката си в понеделник, няколко дни след гибелта на пасажер, който беше принудително избутан от ферибот в Пирея предходната седмица, написа " Катимерини ".

Говорителят на държавното управление Павлос Маринакис сподели, че Варвициотис ще бъде сменен от Христос Стилианидис, който беше министър на климатичната рецесия и гражданската отбрана в предходното държавно управление на Кириакос Мицотакис.

Инцидентът, сниман на видео и споделен в обществените мрежи, провокира яд в цялата страна. На него се вижда как пасажерът се пробва да се качи на ферибота Blue Horizon, до момента в който той се готви да тръгне, и член на екипажа, който го избутва от рампата за товарене във водата, мощно разчувствана от витлата на движещия се транспортен съд. Не бяха положени никакви старания за спасяването на мъжа и фериботът продължи по пътя си надалеч от пристанището, до момента в който не му беше подредено да се върне.

Варвициотис изрази " потрес, смут и тъга "  от случая и разпознава жертвата като Антонис Кариотис, на 36 години. Но в обособена телевизионна изява той сподели: " Днес има хора, които скърбят за незаслужено изгубените; само че фамилиите на тези, които са отишли да печелят отплата, дневна заплата и в този момент са упрекнати в ликвидиране, също скърбят.

Изявлението провокира яд измежду хората, които означиха, че министърът наподобява приравнява члена на екипажа с жертвата. Варвициотис се опита да обясни, че има поради нещо друго от това, което всички схващат, като приписа тълкуването на политическо. В последна сметка той се извини, само че рецензиите не стихнаха.

" През последните няколко дни станах обект на офанзива, която придобива все по-токсични характерности. Едно мое изказване, което елементарно беше неправилно тълкувано, провокира отвращение. Веднага се извиних откровено. По никакъв метод не съм приравнявал жертвата с насилниците. По никакъв метод не съм отменил отговорностите, които компанията притежател на кораба има и които тя към момента отхвърля да поеме ", сподели той в изказване, обявявайки оставката си.

" Моята политическа кариера и моето персонално достолепие диктуват да не оставам на поста министър на корабоплаването и островната политика. Затова подадох оставката си на министър-председателя ", добави той.

Оставката на Варвициотис е втората за държавното управление на Мицотакис за по-малко от два месеца, откакто Нотис Митаракис се отдръпна от поста министър на отбраната на жителите поради отмора на яхта край остров Патмос, до момента в който огромни горски пожари унищожаваха покрайнините на Атина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР