Служебното правителство ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за

...
Служебното правителство ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за
Коментари Харесай

Кабинетът изпълни закона: 39 млн. лв. за заплатите на академичния състав ще бъдат платени

Служебното държавно управление ще даде 39 млн. лева в допълнение финансиране за нарастване на възнагражденията на университетския състав в държавните висши учебни заведения, считано от 1 януари 2024 година, оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Това ще даде опция минималната заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения да се усили с 290 лева - от 1810 на 2100 лв.. Повишението ще обхване 33 държавни висши учебни заведения с 2086 асистенти. То ще способства за привличането и задържането на млади преподаватели и тяхното развиване в академичната кариера, показват от Министерския съвет.

Средствата в размер на 39 млн. лева са разчетени със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година, заради което на сегашния стадий няма спънка да се осъществя нарастване на възнагражденията на университетския състав от 1 януари 2024 година.

Приетите от Народното събрание промени в Закона за висшето обучение плануват установяване от 1 април 2024 година на нови минимални съществени заплати за най-ниската академична длъжност; установяване на минимални съществени заплати за откриватели, експерти и експерти; нарастване на възнагражденията на лицата от университетския състав в държавните висши учебни заведения за постигане на междинна брутна заплата не по-малка от 180 на 100 от междинната брутна за страната и нарастване на стипендиите на докторантите в размер не по-малък от 150 на 100 от минималната работна заплата за страната. Общият финансов запас за осъществяване на признатите от Народното събрание промени възлиза на към 184 млн. лева, което води до нужда от обезпечаване на забележителен финансов запас от държавния бюджет, който не е очакван със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година. Единственият вероятен източник за това е да бъдат обезпечени за сметка на преструктуриране на финансовите разноски по централния бюджет, включително Инвестиционната стратегия за национални планове, призната със Закона за държавния бюджет за 2024 година, се показва в известието.

Необходимите средства в размер на 150 млн. лева за компенсиране на държавните висши учебни заведения за понижения размер на приходите им в следствие от отпадането на таксите за образование на студентите не са планувани със Закона за държавния бюджет за 2024 година нито като разход, нито като понижен доход.

Служебният министър-председател Димитър Главчев е поканил през днешния ден от 17:00 ч. представители на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в България.

В знак на митинг На 20 май държавните и част от частните университети няма да отворят порти. Това излиза наяве от отворено писмо, отправено от Съвета на ректорите на висшите учебни заведения у нас до президента, до служебния министър председател, до министри, до българския еврокомисар, до омбудсмана, до ръководители на парламентарни комисии и до ръководителите на парламентарни групи " във връзка несъблюдение на поетите от страната задължения, заложени в Закона за висше обучение. 

" Трудовите хонорари на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски и неконкурентни по отношение на тези на лица, заемащи позиции, изискващи не толкоз висок учебен и интелектуален ценз (и несъпоставими с възнагражденията на сътрудниците от Европейските просветителни институции) ", показват от Съвета на ректорите.

Ако желаеме да се развиваме като съвременна европейска страна, учредена на демократични правила с високи технологии в нашата промишленост и във всяка сфера на стопанската система, с интензивен стопански напредък, с по-висок витален стандарт на нашето население, ключът е българската просвета и обучение. Това сподели президентът Румен Радев на срещата му с представители на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в Република България във връзка изразеното неодобрение и декларираната подготвеност за митинги в бранша на висшето обучение.

Не би трябвало да стигаме дотук, това не е добър сигнал и на открито, и към нашето общество, съобщи президентът. Партиите, които трансформираха Конституцията и заложиха нов член 23, че образованието, науката и културата са висша национална полезност, не помниха да трансформират и бюджета или несъзнателно пропуснаха. Това към този момент поражда редица подозрения в искреността на тези думи, записани в българската Конституция, разяснява Радев. Напълно ви поддържам във вашите претенции, съобщи още президентът.

Апелирам парламентарно показаните партии и служебното държавно управление да намерят бърз отговор и решения на всички въпроси, уточни Радев. След измененията в Конституцията със настоящия статут на служебното държавно управление не мога да подсигурявам нищо. Мога да ви подсигурявам, че ще приказвам с премиера (Димитър - бел.ред.) Главчев вашият въпрос да бъде предпочитано прегледан, сподели президентът. След тези противоречиви промени на Конституцията, имаше консенсус, че има нещо доста позитивно - непрекъснато работещ парламент, който ще управлява служебното държавно управление и ще взима съответни решения, разяснява той. " Сега виждаме, че и това го няма, къде е Народното събрание ", попита Румен Радев.

Държавният глава уточни, че е мощно угрижен от процесите във висшето обучение в България. Вашата задача е извънредно значима и тя би трябвало да бъде подкрепяна и обгрижвана от всички политици, без значение кой е на власт. Като общество би трябвало да застанем зад вас и да ви подкрепим, тъй като работите в сложна среда, конкуренцията е голямо. Вие към този момент сте на открия европейски учебен и теоретичен пазар, сподели още президентът.

Освен преподавателската работа, университетите са свързани и с научна работа. Всеки един от университетите е един тип научна лаборатория, сподели вицепрезидентът Илияна Йотова. Функцията на университетите е и Европейската мрежа на университетите - там има избрани критерии, с цел да влезете и да извършите тези критерии и да бъдете равноправни членове на Европейската мрежа, би трябвало всичко това да бъде финансово обезпечено, разяснява Йотова.

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР