Министърът на иновациите и растежа на България Милена Стойчева, представители

...
Министърът на иновациите и растежа на България Милена Стойчева, представители
Коментари Харесай

Heidelberg Materials прави голяма крачка към декарбонизацията в Източна Европа

Министърът на нововъведенията и растежа на България Милена Стойчева, представители на висшето управление на Heidelberg Materials и съответните заинтригувани страни от локалната общественост участваха в понеделник (16 октомври) на откриването на строителната площадка в завода на Heidelberg Materials в Девня, до неотдавна прочут като " Девня цимент ". Проектът ANRAV.beta съставлява значима стъпка от осъществяването на огромния план ANRAV на компанията, който беше разгласен при започване на 2023 година като първия full-chain план за хващане, превозване и предпазване на въглеродни излъчвания в Източна Европа. В целите на компанията Heidelberg Materials в световен аспект декарбонизацията заема водещо място.

" Технологията OxyCal, която ще тестваме в Девня, е решаващо допълнение към нашето портфолио от технологии за хващане. Получаването на солидни оперативни данни от индустриални пилотни планове като ANRAV.beta е от значително значение, с цел да се подсигурява сполучливото осъществяване на планове по нашата цялостна капиталова стратегия за декарбонизация - CCUS. В същото време можем да демонстрираме стопански изпълним метод за декарбонизиране на въглеродно интензивните промишлености в Източна Европа ", разяснява Ернест Йелито, член на управителния съвет на Heidelberg Materials, отговарящ за Северна и Източна Европа - Централна Азия.
Ернест Йелито, член на управителния съвет на Heidelberg Materials, и министърът на нововъведенията и растежа за България Милена Стойчева се поздравиха по случай началото на пилотния план ANRAV.beta
" Това е значим миг за по-нататъшното развиване на технологиите на CCUS в Heidelberg Materials. ANRAV.beta е значима стъпка в нашето пътешестване, с цел да предложим на нашите клиенти в Източна Европа изцяло декарбонизиран цимент още в близко бъдеще. Този пилотен план доста ще улесни осъществяването на цялостния план ANRAV. Много се веселя, че екипът на Девня дружно с нашия световен център за подготвеност съумяха да се оправят с това за доста малко време " - съобщи Никола Ким, основен шеф по стабилно развиване и член на управителния съвет.

OxyCal е новаторска технология за хващане на въглеродни излъчвания, основана на потреблението на чист О2 по време на процеса на произвеждане на клинкер. Резултатът е богат на CO2 газ с висока степен на непорочност, който може да се употребява наново или безвредно да се съхранява. ANRAV.beta освен ще потвърди успеваемостта на технологията, само че и нейното използване в по-голям мащаб към ANRAV CCUS и други планове на групата като Anthemis CCUS в Белгия. Очаква се демонстрационният интервал да продължи от 12 до 24 месеца.
Реклама
" С тази съответна инвестиция област Варна и районът на Североизточна България стават водещи в зелени устойчиви планове за развиването на мехатрониката, чистите и кръгови технологии. Чрез този план други задгранични вложители ще разпознаят България като място с капацитет и потенциал за развиване на научноизследователска активност, където се поддържа комерсиализацията на нови технологии " - заключи министърът на нововъведенията и растежа за България Милена Стойчева, която беше посетител на събитието.

ANRAV е първият CCUS план в Източна Европа. В взаимозависимост от сполучливото справяне с регулаторните и разрешителните провокации се чака той да стартира да действа още през 2028 година с капацитет за хващане от 800 хиляди тона CO2 годишно. Това е и първият план в района, който получава поддръжка от Фонда за нововъведения на Европейски Съюз в размер на 190 милиона евро. Изпълнението на плана ще отключи капацитета на CCUS в България и ще способства доста за намаляването на излъчванията на CO2 на национално равнище.
" Хайделберг Материалс " Heidelberg Materials е един от най-големите интегрирани производители на строителни материали и решения в света с водещи пазарни позиции в цимента, инертните материали и готовия бетон. Ние сме показани допълнително от 50 страни с към 51 хиляди чиновници на повече от 3000 местоположения. В центъра на нашите дейности лежи отговорността за околната среда. Като водач по пътя към въглеродна индиферентност и кръгова стопанска система в промишлеността за строителни материали ние работим върху устойчиви строителни материали и решения за бъдещето. Свързани публикации " Девня цимент " и нейният капан за въглерод 27 януари 2023, 06:35 Може ли Европа да декарбонизира тежката си индустрия 30 септември 2022, 06:17
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР