Министърът на икономиката няма право да назначава еднолично извън установената

...
Министърът на икономиката няма право да назначава еднолично извън установената
Коментари Харесай

ДКК: Кирил Петков няма право да уволнява директорите във ВМЗ-Сопот

Министърът на стопанската система няма право да назначава еднолично отвън откритата процедура управителните органи на Държавната консолидационна компания (ДКК) и на дъщерните ѝ сдружение. Това се споделя в позиция на ДКК.

Ето и позицията на Държавната консолидационна компания:

" Във връзка с изказване на министър Кирил Петков от през днешния ден., в което излиза наяве желанието му да уволни част от Съвета на шефовете на „ Вазовски машиностроителни фабрики “ ЕАД, гр. Сопот (ВМЗ) и да извади сдружението от структурата на „ Държавна консолидационна компания “ (ДКК) ЕАД, както и да изиска оставката на изпълнителния шеф Ясен Спасов, ДКК ЕАД прави следните разяснения:

Управителните органи на ДКК ЕАД и дъщерните му сдружения могат да се назначават само посредством специфична процедура в осъществяване на Закона за обществените предприятия и Правилника за неговото използване. В този смисъл министърът на стопанската система, като принципал на ДКК ЕАД, няма законово право да взима сходни решения еднолично и отвън откритата процедура.

В писмо от 18 август 2021 година ДКК ЕАД срещна министър Петков в детайлности с проблема във ВМЗ, като изиска неговата поддръжка за разрешаването му. Ръководството на ДКК ЕАД е решително, че със взаимни старания и вследствие на подхванатите към този момент ограничения ще бъде реализирано удобно развиване съгласно насоките на принципала.

Критериите за освобождение на Борда на шефовете на ВМЗ Сопот, изброени в Закона за обществените предприятия, са следните:

Чл. 24. (1) Договорът за ръководство и надзор на шеф или на член на групов орган за ръководство и надзор на обществено дружество се приключва предварително при:

смърт;

подаване на молба за освобождаване;

справедлива неспособност да извършва отговорностите си за повече от 6 месеца;

наказание за осъществено съзнателно закононарушение от общ характер;

несъответственост с условията по член 20 и член 23, алинея 2;

тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните задължения;

влизане в действие на акт, с който е открит спор на ползи по Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

(2) Освен в случаите по алинея 1, договорът може да се приключи предварително и при освобождение от служба заради несъблюдение на заложените индикатори в утвърдената бизнес стратегия.

Същите критерии са годни при взимането на решения за освобождение на членове от Съвета на шефовете на ДКК ЕАД, както и на всяко обществено дружество. Същевревеменно Съветът на шефовете на ДКК ЕАД е единственият орган, който има законово право да освободи заемащите длъжността „ Изпълнителен шеф “, както и да избира нови всред членовете си.

По отношение на желанията на министър Петков за изваждане на ВМЗ Сопот и други сдружения от холдинга ДКК ЕАД, обръщаме внимание на обстоятелството, че съществуването на ДКК ЕАД като конструкция, която ръководи предприятия със стратегическо значение за страната посредством самостоятелен Съвет на шефовете, е единственият поръчител, че тези предприятия ще останат самостоятелни от променливите политически ползи във всеки един миг.

Ръководството на ДКК ЕАД е решително в положителните планове на министър Петков, които стоят зад концепцията сдружения от ДКК ЕАД да се трансферират към Министерството на стопанската система. За страдание обаче нестабилната политическа конюнктура в страната и евентуалната опция даже за нови предварителни избори не може да подсигурява, че той ще остане министър на стопанската система и в бъдещи кабинети. Това основава сериозен риск активността на предприятия, значими за националната сигурност на България, да се окажат в позиция на взаимозависимост от решенията на поредни политически кабинети с разнообразни цели и платформи.

Ръководството на ДКК ЕАД прави оценка високо анжимента на министър Петков да внесе усъвършенствания и бистрота в активността на холдинга и дъщерните му сдружения. Отчитаме като собствен значителен пропуск неналичието на самодейна обществена връзка за активността на ДКК ЕАД, която безспорно е основала у министъра чувство за липса на бистрота в активността на организацията и го е сложила в обстановка да прави заключения за резултатите на ДКК ЕАД въз основата на непълна информация.

Ръководството на ДКК ЕАД ще продължи да оказва цялостно подпомагане на министър Петков, тъй че той да опознае сегашния екип на огранизацията и да се запознае в елементи с всички настоящи планове и тяхната история и резултати.

Вярваме в добросъвестения разговор и градивната работа с принципала на ДКК ЕАД – министър Кирил Петков, в името на най-хубавия резултат за националния интерес ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР