Министърът на енергетиката първо отмени ключови назначения в ключов енергиен

...
Министърът на енергетиката първо отмени ключови назначения в ключов енергиен
Коментари Харесай

Чиста проба саботаж. Първо опита да спре газовата връзка с Гърция, а после излъга, че не е

Министърът на енергетиката първо анулира основни назначения в основен енергиен план и по този начин го сложи под риск. После обаче министерството му сподели, че той въобще не го е направил. Сега се оказва, че това е неистина и той е направил тъкмо това.

Може ли министър да спре основен енергиен план, а след това министерството му да излъже, че той в никакъв случай не го е правил? Може, а доказателствата за това към този момент са налични черно на бяло.

Става дума за министъра на енергетиката Росен Христов и довършването на газовата връзка с Гърция, на която България разпорежда очаквания, с цел да се освободи от зависимостта от Русия.

В началото на август “Капитал ” заяви, че служебният министър на енергетиката е отменил основни назначения в плановата компания на газовата връзка с Гърция. Това сложи под риск проекта интерконекторът да проработи в точния момент. Тогава Министерството на енергетиката отхвърли министърът да е отменял назначенията.

Свободна Европа обаче получи документи, които демонстрират, че в действителност министърът е направил тъкмо това.

В първия си ден като длъжностен министър на енергетиката Росен Христов е отменил решение на своя предходник на поста, с което се утвърждава назначението на членове на Надзорния съвет на компанията с държавно присъединяване Ай Си Джи Би (ICGB), която дава отговор за ръководството и употребата на интерконектора с Гърция.

Назначенията бяха основно изискване, с цел да получи компанията лиценз за газопреносен оператор и да вкара газопровода в комерсиална употреба. Отменянето им сложи под риск проекта по газовата връзка да се доставя азерски газ от началото на идващия отоплителен сезон.

В последна сметка назначенията бяха доказани и вписани в Търговския указател във типа, в който са утвърдени от предходния министър на енергетиката Александър Николов . Това стана, откакто информацията за анулираните назначения беше оповестена, а жители стачкуваха с искане завършването на интерконектора да не се бави.

Служебното държавно управление не признава, че енергийният министър е направил опит да спре назначенията.

Свободна Европа обаче получи по формален път документи и те демонстрират, че това е тъкмо по този начин. Министерството на енергетиката изясни решението с опит да бъде поправена неточност и добави, че не са подхванати дейности то да бъде приведено в осъществяване. Оказа се, че и неточност няма. Поне не тъкмо там, където твърди министерството.
“Няма нито заповед, нито решение ”
На 5 август, три дни след встъпването в служба на назначеното от Румен Радев служебно държавно управление, стана ясно, че влизането в употреба на газовата връзка с Гърция може да се забави.

Проектната компания Ай Си Джи Би удостовери пред Свободна Европа за отвод основни промени в ръководството ѝ да бъдат вписани в Търговския указател. Като причина беше посочено разминаване в изписването на името на един от членовете на Управителния съвет от гръцка страна – в документите името му е било изписано един път като Георгиус и един път като Джордж .

Компанията уточни, че става дума за противоречие, което е “лесно преодолимо ”.

В същото време журналистът заяви, като се базира на трима свои източници, че служебният министър на енергетиката Росен Христов е отменил решение на предшественика си на поста, с което е утвърдено назначението на членовете на новия Надзорен съвет на плановата компания. Такова решение би върнало цялата процедура обратно.

Министерството на енергетиката отхвърли служебният министър да е отменял назначения в Ай Си Джи Би и дефинира обявата като “фалшива вест ”.
Заявяваме изрично, че енергийният министър Росен Христов по никакъв метод не е отменял назначенията в Ай Си Джи Би АД.Министерството на енергетиката, 5 август
“Заявяваме изрично, че енергийният министър Росен Христов по никакъв метод не е отменял назначенията в Ай Си Джи Би АД ”, пишеше в позицията на министерството, изпратена до медиите на 5 август. Институцията уточни, че “няма нито заповед, нито протоколно решение за прекъсване на вписването ” и че отводът за него е от Агенцията по вписванията.

Впоследствие “Капитал ” разгласява получен от свои източници протокол, от който се вижда, че Христов е отменил решение на своя предходник, само че не и какво гласи анулираното решение.
Решение обаче има
Свободна Европа изиска по реда на Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ) и двата протокола. От получените документи се вижда, че министър Росен Христов е отменил тъкмо това решение на енергийния министър в държавното управление на Кирил Петков, с което е утвърден съставът на новия Надзорен съвет.

На 22 юли 2022 година предходният министър на енергетиката Александър Николов е издал две решения за структурата на Ай Си Джи Би. С първото той утвърждава новата конструкция на ръководството на сдружението. С второто утвърждава избора на шестима членове на новосъздадения Надзорен съвет – трима души от българска и трима души от гръцка страна.

Точно това е основен подробност в тази история - има и Управителен съвет, и Надзорен съвет.

Новата управническа конструкция на плановата компания е изискване тя да бъде сертифицирана като самостоятелен газопреносен оператор. Това изискване се съдържа в решението за регулатори на България и Гърция КЕВР и RAE и е в осъществяване на европейските условия за структурата на самостоятелните газопреносни оператори.

Тези правила плануват операторите да имат двустепенна конструкция, сподели пред Свободна Европа енергийният специалист Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД). Целта е да се подсигурява самостоятелното взимане на решения.

В случая на Ай Си Джи Би двата органа на ръководство са Управителен съвет и Надзорен съвет.

„ Това са общоприети регулаторни процедури, свързани със узаконяването на всеки газопреносен оператор “, сподели Мартин Владимиров.

„ Няма по какъв начин на територията на Европейски Съюз да действа газопреносен оператор, без той да извършва тези условия на европейските регламенти. “

Със свое решение от 3 август 2022 година обаче служебният министър на енергетиката Росен Христов анулира решението за одобряване на състава на Надзорния съвет на Ай Си Джи Би.

„ Това де факто анулира цялата процедура “, разяснява Мартин Владимиров.
Не знам по какъв начин по-обективно да го обясня с изключение на като чиста проба бойкот.Мартин Владимиров, ЦИД
Така решението на служебния министър да анулира назначенията, което не е съпроводено от никакви претекстове, сложи под въпрос проекта газовата връзка да влезе в употреба преди началото на отоплителния сезон. Причината е, че като краен период за смяна на структурата на сдружението беше посочен 30 юли 2022 година

„ Не знам по какъв начин по-обективно да го обясня с изключение на като чиста проба бойкот “, добави Владимиров.

Тогава Министерството на енергетиката упрекна управлението на плановата компания, че е внесло документите за регистриране прекомерно късно - един ден преди крайния период и че е позволило “фрапиращи неточности ” в изписването на името на един от членовете на Управителния съвет. Това обаче не е правилно.

В случая става дума за две разнообразни неща. Грешката е позволена при изписването на името на член на Управителния съвет. Това е мотивът Агенцията по вписванията да откаже да впише измененията в управлението в Търговския указател. Според Ай Си Джи Би тя е техническа и елементарно поправима.

Министърът на енергетиката обаче анулира назначенията на членове не на Управителния, а на Надзорния съвет. Впоследствие новите членове са вписани в Търговския указател със същите имена, с които са изписани и в решението на предходния министър за назначението им.
“Не е придвижено това решение ”
Въпреки пречките Ай Си Джи Би е с ново управление от средата на август, което към този момент е вписано в Търговския указател.

Решението на министър Росен Христов, с което са анулирани назначенията в Надзорния съвет на плановата компания, не е вписано, се показва в решението, с което Министерството на енергетиката даде на Свободна Европа желаните документи, подписано от началника на кабинета на Тя е член на учредената от президента (2002-2012) Георги Първанов партия АБВ и през 2018 година беше в Москва за подписването на меморандум за съдействие с младежката организация на " Единна Русия ". Това е учредената от президента Владимир Путин партия, която ръководи Русия.

Свободна Европа попита говорителката на министъра на енергетиката каква е повода в своята позиция във връзка обявата на “Капитал ” министерството да твърди, че министърът не е отменял назначения в Ай Си Джи Би, в случай че документите демонстрират друго. По думите ѝ повода е, че решението “изобщо не е придвижено ”.

Говорителката сподели, че решението на министъра е издадено за да се поправи грешката с друго изписаните имена на член от управлението на сдружението. Тя добави, че откакто Агенцията по вписванията е дала насоки какво би трябвало да се поправи, не са подхванати дейности решението на Росен Христов да бъде приведено в деяние.
Ако той [министърът] в действителност е имал желание да се сменя Управителния съвет или управлението, можеше да се направи това нещо.Министерство на енергетиката
Още тогава от Министерството на енергетиката и Ай Си Джи Би показаха, че грешката е при изписване на името на член на Управителния, а не на Надзорния съвет. Освен това имената на членовете на Надзорния съвет в този момент са изписани в Търговския указател по същия метод, както и в решението, с което предходният министър утвърждава назначението им.

“Оказа се че не при нас са сбъркани документите и по тази причина не е придвижено това решение ”, разяснява тя в отговор.

“Ако той [министърът] в действителност е имал желание да се сменя Управителния съвет или управлението, можеше да се направи това нещо ”, сподели още тя и добави, че последващите дейности на министерството са посочили, че има “желание да се случват нещата ”.

Служебното държавно управление разгласи завършването на газовата връзка с Гърция за собствен приоритет, само че. Като причина уточни, че по строителството към момента има незавършени работи.

Министърът на енергетиката Росен Христов и икономическият вицепремиер Христо Алексиев отидоха на ревизия и по-късно споделиха, че в интерконектора няма природен газ и той не е подготвен. Проектната компания и енергийни специалисти, че в тръбата има тестови количества природен газ, което значи, че тя е подготвена за приложимост. За да влезе в употреба интерконекторът, той би трябвало да получи акт 16. До момента това не се е случило.

В същото време служебното държавно управление отхвърли шест от седемте танкера полутечен газ от Съединени американски щати и заяви, че ще стартира договаряния с “Газпром ” за обновяване на доставките на природен газ. Руската държавна компания едностранно и в нарушаване на контракта спря да доставя газ на България, откакто страната отхвърли да заплаща в сметка в рубли вместо във валутата, планувана в контракта.

Интерконекторът Гърция-България е основен за диверсифицирането на доставките на природен газ в България и за спирането на зависимостта от съветския природен газ. Когато влезе в комерсиална употреба, той ще разреши в България да се доставят цялостните количества по контракта за природен газ с Азербайджан и ще даде опция да се доставя газ от терминалите за полутечен газ в Гърция. Капацитетът на интерконектора е 3 милиарда куб. м. годишно - почти колкото е годишното ползване на природен газ в България.

Строителството на интерконектора с Гърция беше приключено 13 години, откакто беше оповестена концепцията за построяването му. Самото строителство стартира след дълго закъснение през 2019 година, а завършването на плана се отсрочи няколко пъти при последното ръководство на Бойко Борисов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР