Миналата есен Ракеш Матур остава буден до малките часове на

...
Миналата есен Ракеш Матур остава буден до малките часове на
Коментари Харесай

Fizz - приложението, което използват 95% от учещите в Станфорд

Миналата есен Ракеш Матур остава безсънен до дребните часове на нощта, тъй като чака щерка си да се прибере след празненство в университета Станфорд. В 2:30 часа сутринта тя прекрачва прага на дома с голяма усмивка на лицето и никакво желание да се извини или да даде пояснение. Вместо това споделя: Татко, срещнах се със идващия Марк Закърбърг! ”, написа Tech Crunch.  

Матур не е какъв да е и е изцяло наясно, че не можеш да наречеш просто по този начин един 20-годишен юноша идващият Закърбърг. Зад гърба си има 10 стартъпа и е дълготраен вложител. Затова взема решение да направи изследване. Резултатът от него е сладкодумен - преди края на седмицата Матур влага 750 000 $ във Fizz - приложение, основано от отпадналите от Станфорд Теди Соломон и Аштън Кофер. Малко по-късно се причислява към компанията като основен изпълнителен шеф. Година по-късно съумява да притегли 4,5 млн. $ от вложители.

Днес Fizz - анонимно, предопределено единствено за университети обществено приложение, сходно на Reddit, е набрало известност и оттатък Станфорд. То се употребява в кампуси като Райс, Илон, Дартмут, Уейк Форест, Чапман и Тулейн. Очаква се до края на идната година да доближи до повече от 1000 кампуса.

Кой стои зад Fizz?

Целта на приложението е да смекчи изолацията в университетските кампуси. Звучи просто и нормално, само че в него има нещо, което убеди 60-годишен деец от Силициевата котловина да се заеме с ръководството му.

Историята на Fizz стартира с Теди Соломон - някогашен експерт по стопанска система. Той е бил част от така наречен „ Коронавирус клас “ на Станфорд. Дипломира се през есента на 2020 година, което мнозина ще признаят евентуално е най-лошият миг за нетърпеливи младежи да стартират идващото си премеждие.

По време на пандемия е мъчно да се завързват запознанства и да се сътвори чувство за общественост. Точно това се случва в Станфорд.

Стигнахме до Станфорд и се почувствахме извънредно откъснати от него, споделя Соломон пред TechCrunch. Той и състудентите му са сложени в неприятна обстановка. Хиляди студенти на едно място и никаква връзка сред тях. Затова Соломон се заема със основаването на приложение, което да помогне на сътрудниците му да не се усещат толкоз самотни и да им помогне да основат другарства.

Какво съставлява Fizz?

Приложението Fizz е налично единствено за студенти. Не може да получите достъп до него, в случай че не учите в даден университет. В него студентите могат да разгласяват анонимни текстови изявления, анкети и фотоси, за които съучениците могат да гласоподават “за ” или “против ”.

На пръв взор Fizz наподобява като по-малко непоносим YikYak, само че Матур и Соломон споделят, че Fizz е друг, тъй като студентите могат да се записват, единствено в случай че имат годен.edu адрес за своето учебно заведение.

За да има надзор върху наличието, Fizz се ръководи от 15 модератори за всяко образователно заведение. Те допълват общоприетия скрининг на наличие, основан на изкуствен интелект (AI).

Успехът на приложението се дължи, по думите на Соломон, и на обстоятелството, че се модерира от хора, връстници на тези, които го употребяват. Те са осведомени с културата на кампуса и могат да проучват природата на изявленията.

95% от почти 7600 студенти в Станфорд са изтеглили приложението, отбелязва Соломон. Зад този отличен индикатор се крие и хитра тактичност, нормална за стартъпите, ориентирани към студенти. Всеки, който изтегли приложението, получава безвъзмездна поничка.

До края на образователната 2023 година Fizz се надява да доближи до хиляда кампуса в Съединени американски щати. Създателите му са наясно, че едно толкоз бързо развиване е изложено на риск от преобразяване в “помийна яма ”, по тази причина ръководят процеса внимателно. Сред вложителите във Fizz са Lightspeed, Octane и други ангели.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР