Шок и ужас обхванаха Словакия след безпрецедентния опит за убийство

...
Шок и ужас обхванаха Словакия след безпрецедентния опит за убийство
Коментари Харесай

Ето как пренасят с хеликоптер ранения Роберт Фицо

Шок и смут обгърнаха Словакия след невиждания опит за ликвидиране на премиера на страната. Новината пристигна в късния следобяд. Роберт Фицо се бори за живота си, като патроните са попаднали в региона на стомаха, а съгласно някои изявления и в главата на премиера.

Покушението е осъществено в ранния следобяд в град Хандлова - на 180 километра от столицата Братислава. Стрелецът беше арестуван на място, а регионът - отцепен. Той е 71-годишен мъж - Юрай Цинтула - публицист и опозиционер.

Това е четвъртият премиерски мандат на Роберт Фицо. След като през 2018 година беше заставен да подаде оставка поради убийството на проверяващия публицист Ян Куцияк, левият политик се върна на власт през септември предходната година.

Нападение против самата страна - по този начин словашките политици разясниха покушението. За финален път в Европа нападение над министър председател е осъществено преди 38 години - в Швеция - против премиера Улоф Палме.



Охраната незабавно придвижва премиера в държавната кола

Словашкото държавно управление прави обиколка на страната, откакто встъпи в служба в края на предходната година, и през днешния ден заседава в град Хандлова.

Броени часове след опита за нападение против премиера на Словакия се появиха и видеозаписи от момента на стрелбата.

На тях отчетливо се чуват тъкмо пет изстрела, което е повече от това, което в началото описаха директните очевидци на атентата.

Роберт Фицо се срутва на земята още при първия изстрел, само че досега се знае, че повече от един патрон е попаднал в тялото му. Парамедик разгласи, че той е ранен в гръдния кош и в региона на корема.



Роберт Фицо беседва с жители секунди преди да бъде прострелян

От видеото се вижда по какъв начин Роберт Фицо се доближава към жители, които го чакат, с цел да беседват с него и да му свидлив ръката през ограждения. И в този миг, от изключителна непосредственост, се произнесени и изстрелите.

Намесата на защитата е мигновена. Охранителите на премиера на Словакия първи му оказват помощ, придвижват го в колата и отделят региона. Веднага е подаден и сигнал до полицията в Хандлова. Сигналът е признат в 14:30 ч., като в началото е бил подаден като за ранен 59-годишен мъж, без да се посочва името на Роберт Фицо.



Полицията незабавно залови стрелеца - 71-годишния публицист Юрай Цинтула

Озадачаващи са първите информации на очевидци, които настояват, че са очаквали премиера часове наред зад загражденията, само че в нито един миг, никой от тях не е бил подробно проверяван за оръжие и други рискови предмети.

Роберт Фицо се намира в незабавното поделение на университетската болница „ Рузвелт “ в Банска Бистрица, където беше откаран с хеликоптер. 



Новините, които бяха обявени довечера от държавни източница са, че положението на премиера е извънредно тежко, а интервенцията му продължава повече от три часа.
 
 



Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР