Франция обяви извънредно положение в Нова Каледония заради размириците и

...
Франция обяви извънредно положение в Нова Каледония заради размириците и
Коментари Харесай

Сблъсъци и размирици: Франция обяви извънредно положение в Нова Каледония

Франция разгласи изключително състояние в Нова Каледония поради размириците и насилието, обхванало отвъдморската територия. Решението е взето след спешно съвещание на кабинета.

Снимка: Reuters

Министерството на вътрешните работи заяви, че общо 500 чиновници на френската национална полиция и жандармерия към този момент са отпътували или следва да отпътуват за Нова Каледония. Подкрепленията включват и специфични елементи за битка с безредиците.

 Стреляха по словашкия министър председател Роберт Фицо, с заплаха за живота е (СНИМКИ и ВИДЕО) 5 мин. Стреляха по словашкия министър председател Роберт Фицо, с заплаха за живота е (СНИМКИ и ВИДЕО)  Още доста дни с дъжд: Колко още ще вали до края на май? 4 мин. Още доста дни с дъжд: Колко още ще вали до края на май?  Проект за 50 млн. лева: Част от бул. 2 мин. Проект за 50 млн. лева: Част от бул. " Стамболийски " в София става пешеходен, пускат трамвай  Катастрофата с мощен джип в Пловдив: Стана ясно карал ли е пийнал водачът 2 мин. Катастрофата с мощен джип в Пловдив: Стана ясно карал ли е пийнал водачът  Захарова: Русия ще третира всички задгранични наемници и оръжия в Украйна като военни цели 4 мин. Захарова: Русия ще третира всички задгранични наемници и оръжия в Украйна като военни цели  Морето е в заплаха: 30 яхти изгоряха на пристанище в Хърватия (СНИМКИ и ВИДЕО) 3 мин. Морето е в заплаха: 30 яхти изгоряха на пристанище в Хърватия (СНИМКИ и ВИДЕО)  Стреляха по словашкия министър председател Роберт Фицо, с заплаха за живота е (СНИМКИ и ВИДЕО) 5 мин. Стреляха по словашкия министър председател Роберт Фицо, с заплаха за живота е (СНИМКИ и ВИДЕО)  Още доста дни с дъжд: Колко още ще вали до края на май? 4 мин. Още доста дни с дъжд: Колко още ще вали до края на май?  Проект за 50 млн. лева: Част от бул. 2 мин. Проект за 50 млн. лева: Част от бул. " Стамболийски " в София става пешеходен, пускат трамвай  Катастрофата с мощен джип в Пловдив: Стана ясно карал ли е пийнал водачът 2 мин. Катастрофата с мощен джип в Пловдив: Стана ясно карал ли е пийнал водачът  Захарова: Русия ще третира всички задгранични наемници и оръжия в Украйна като военни цели 4 мин. Захарова: Русия ще третира всички задгранични наемници и оръжия в Украйна като военни цели  Морето е в заплаха: 30 яхти изгоряха на пристанище в Хърватия (СНИМКИ и ВИДЕО) 3 мин. Морето е в заплаха: 30 яхти изгоряха на пристанище в Хърватия (СНИМКИ и ВИДЕО)

Най-малко трима души са починали по време на размириците. Те избухнаха поради опита на френското държавно управление да прокара закон, с който французи, които са живели в продължение на 10 години на острова, да имат правото гласоподават на локалните избори. Законодателите гласоподаваха с 351 против 153 гласа в поддръжка на законопроекта. 

Решението на Париж разгневи поддръжниците на независимостта на Нова Каледония. Движението, подкрепящо независимостта на територията, се притеснява, че тези промени ще отслабят политическото въздействие на представителите на коренното население.

Снимка: Reuters

Представители на коренното население не са съгласни френски жители да имат дума в установяване на тяхната орис. Те се притесняват, че по този метод ще се размият гласовете им. От друга страна, френското държавно управление твърди, че смяната е нужна, с цел да бъдат изборите на територията на страната демократични.

Демонстранти нападнаха полицейски сектори с брадви и тежки муниции, запалени бяха доста здания, в това число и учебни заведения, а силите за реда осуетиха проект за бягство от пандиза в столицата. 

Въведен бе комендантски час през нощта и хората бяха помолени да лимитират придвижването си денем. Освен това бяха наложени забрани за събирания, за продажбата на алкохол и носенето на оръжие. Летището бе затворено. 

В публикувано изказване на Елисейския замък се споделя, че деянията на принуждение няма да бъдат толерирани и страната ще вземе крути ограничения, с цел да възвърне реда.

Снимка: Reuters

Нова Каледония е значима за Франция в геополитически и боен проект. Освен това на архипелага, който е далечен на към 1200 км източно от Австралия, има находища на никел. Територията, чието население възлиза на 270 000 души, получи необятна автономност посредством така наречен Споразумение от Нумеа, написа Българска телеграфна агенция.

На всеки от трите референдума за самостоятелност, създадени през 2018, 2020 и 2021 година, жителите на Нова Каледония гласоподаваха да останат част от Франция. Движението за самостоятелност обаче бойкотира последното допитване и разгласи, че няма да признае резултатите. 

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР