Мерцедес отчайва конкуренцията във Формула 1 вече седми пореден сезон.

...
Мерцедес отчайва конкуренцията във Формула 1 вече седми пореден сезон.
Коментари Харесай

Потенциална продажба на "Мерцедес" бави новия договор на Хамилтън

" Мерцедес " отчайва конкуренцията във Формула 1 към този момент седми следващ сезон. Здравият разсъдък споделя, че когато нещо носи толкоз постоянен и дълготраен триумф, то би трябвало да бъде оставено да се развива и единствено да усилва дистанцията пред останалите кандидати. Но наподобява, че пътят на един от най-доминиращите тимове в историята може да поеме в непредвидена посока, освен това напълно скоро.

Вече втора година из боксовете обикаля все по-настойчивият слух, че е допустимо тимът да бъде продаден. До септември нормално отборът бива включван в листата със средносрочните проекти на босовете на " Даймлер " за редуциране на разноските и усъвършенстване на бюджета, само че тази година тематиката към момента не е придобила явен темперамент.

В пресата пък към този момент се появи името на вероятния покупател - английския химически колос " Инеос " (който има 3-годишен спонсорски контракт с " Мерцедес " за $50 млн. на сезон), както и възможната цена на договорката. Според някогашния притежател на тим във Формула 1 Еди Джордан германците се канят да запазят единствено 30% от акциите, а останалите да продадат за $900 млн.

Евентуално завършване на продажбата ще значи завършек на епохата на Тото Волф в " Мерцедес ". Според вътрешни източници австрийският функционер ще се раздели със своя 30-процентов дял в отбора и ще освободи поста на състезателен шеф. Може ли да се има вяра на източника? Историята може и да звучи фантастично, изключително в частта със сумата за повърхностен пакет акции, само че не трябва да се не помни засилващата се интензивност на " Инеос " в автосегмента.

През 2020 година английският колос показа своя първи джип " Гренадие " с бензинов, дизелов или водороден мотор и даде обещание да го пусне в всеобща продажба през 2021 година Още повече, бъдещият всъдеход е обвързван точно с " Даймлер " - в края на август " Инеос " закупи от колегата си във Формула 1 голям цех за произвеждане на колите " Смарт " във френския град Амбах на границата с Германия. Вярно, моторите на новата кола ще бъдат доставяни от БМВ, само че по този начин или другояче тясната връзка със притежателите на " Мерцедес " към този момент е открита.

 

ОТРИЦАНИЕ И УЛИКИ

Естествено, Тото Волф побърза да опровергае всички клюки за продажба на тима на " Инеос ". Но дали някой му повярва? Тук не става дума за персоналната известност на австриеца, просто във Формула 1 по този начин се работи - слуховете се отхвърлят до последно, след което се оказват истина. Идеален образец е скорошното изявление на шефа на " Рейсинг Пойнт " Отмар Сцафнауер, който ден преди подписването на контракт със Себастиан Фетел за привличането на водача от идващия сезон отхвърли не просто вероятната договорка, а даже договарянията с 4-кратния международен първенец.

Затова и в най-комерсиалния авто спорт рядко се обръща внимание на стерилните и протоколни изказвания на формалните лица, а се разчита на клюки, приключване на информация, косвени признаци и други вероятни доказателства. В актуалната обстановка като очевиден сигнал за неразбираемото бъдеще на заводския отбор на " Мерцедес " може да се одобри неналичието на нов контракт с Люис Хамилтън.

Контрактът на устремения към седма международна купа англичанин изтича в края на този сезон, което значи, че в средата на декември той може да стане свободен сътрудник. Никога до момента в кариерата си британецът не е оставал без нов контракт единствено два месеца преди приключване на настоящия му подобен. Хамилтън, който през януари ще навърши 36 години, постоянно е сключвал съглашение за най-малко два или три сезона, което значи, че идващият му контракт евентуално ще е последният му дълготраен. Ако обаче липсва дълготрайна изясненост за бъдещето на тима, това може да е явна причина за закъснение на новата договорка от страна на самия Люис.

" Говори се, че " Мерцедес " желае да продаде тима си до края на идната година и тази неустановеност има своите последици - съобщи в изявление за RTL Ралф Шумахер брат на легендата Михаел Шумахер и някогашен водач на БМВ и " Тойота " във Формула 1. - Тя сковава бъдещи решения. Трябва да се знае, че Люис Хамилтън е значима персона и той желае да подпише контракт за повече от един сезон. Мъглата, която витае над тима, безспорно пречи на договарянията сред него и управлението. "

От друга страна, отсъствието на нов контракт с Хамилтън евентуално би могло да усложни договарянията за продажба на тима. Новите притежатели сигурно биха желали да получат всички налични мощни страни на " Мерцедес " и намиращият се в маркетингов пик водач се явява един от най-важните активи на отбора от рекламна позиция. Ако е по този начин, обстановката доста наподобява на пат.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР