Международните наблюдатели, чуждестранните медии, а и дори Американското посолството в

...
Международните наблюдатели, чуждестранните медии, а и дори Американското посолството в
Коментари Харесай

Протестите в България, отразени в чуждестранните медии

Международните наблюдаващи, задграничните медии, а и даже Американското посолството в България взе отношение към митингите в страната. Според една от най-младите политически медии в Европа – Politico, която с изключение на упоритости, има и явен глас, Бойко Борисов " се бори за политическо оцеляване ", откакто " в Европа не желаеха да погледнат по-отблизо по какъв начин техния правилен български съдружник в лицето на премиера Борисов ръководи страната си ".

Американските дипломати у нас пък поддържаха публично  " правото на спокойно събиране " като съществена демократична полезност. Според изказването им " всяка нация заслужава правосъдна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона ". Защото те поддържат " българския народ в устрема му за повишение на доверието в демократичната система и поощряване на върховенството на закона в България ".

Главният прокурор Иван Гешев, чиято оставка желаят протестиращите, обаче видя в позицията на Американското посолство подкрепа за дейностите на държавното обвиняване и даже насочи " благодарности " към непознатите дипломати. Френският Le Monde пък напомни, че България постоянно е подложена на критика поради неефикаността си в битката против корупцията, която е и в дъното на гражданското неодобрение. 

Politico

" САЩ подкрепя протестиращите в България. Посолството на страната в София застана с името си зад митингите против антикорупционните схеми в локалната политиката. [...] България претърпява най-големите си антиправителствени митинги от седем години на фона на възходяща корупционна рецесия, която разкри по какъв начин олигарсите упражняват надзор върху основни елементи от страната като правосъдната система и апарата за сигурност. Основните цели на стачкуващите са Борисов и основният прокурор на страната Иван Гешев. "

" В продължение на повече от десетилетие немският канцлер Ангела Меркел и други представители на политическия набор център-дясно в Европа не желаеха да погледнат по-отблизо по какъв начин техния правилен български съдружник в лицето на премиера Борисов ръководи страната си. Е, в този момент ще би трябвало да надникнат под капака. "

" Широкоплещестият бивш пожарникар и първенец по карате се бори за политическо оцеляване в корупционна рецесия, многоглава като Хидра, която разкрива по какъв начин олигарси, които не дават отговор пред никого, са обвили с пипалата си основни институции като съда. "



Tagesschau

" Трети следващ ден хиляди хора стачкуваха в България против държавното управление на премиера Бойко Борисов. Демонстрантите желаеха оставките на Борисов и на основния прокурор Иван Гешев. Гешев е упрекван за умишленото закъснение на разследванията относно връзките сред длъжностни лица и локални олигарси. Протестите бяха предизвикани от нахлуването в офисите на двама чиновници на българския президент Румен Радев. Мнозина виждат това като офанзива против самия Радев. Президентът, подсилен от опозиционните социалисти, се обрисува като критик на държавното управление. "

Reuters

" България, най-бедната и корумпирана държава-членка на Европейския съюз, от дълго време даде обещание да се отърве от паразитите си, само че към момента не е взела ограничения да вкара зад решетките обвинените в корупция висши държавни чиновници. "

Le Monde

" В събота, за трети следващ ден, хиляди протестиращи излязоха на улицата, като блокираха движението на главните кръстовища в столицата София. Скандираха " мафия ", " убийци " и " оставка "  по адрес на държавното управление и стачкуваха против " полицейското принуждение ", откакто двама младежи, ранени предходната вечер, към момента са в болница. 

След приемането ѝ в Европейския съюз през 2007 година България постоянно бива критикувана заради неефикаността си в битката против корупцията, което слага страната с 7,1 млн. поданици на последно място от 27-те страни членки в оправянето с всеобщата корупция, съгласно ONG Transparency International. "

Euronews

" Президентът на България приканва дясноцентристкото държавно управление да се отдръпна, а основният прокурор да подаде оставка като единствен начин да се облекчи възходящото политическо напрежение, провокирало всеобщи митинги в цялата страна.

Президентът Румен Радев сподели в послание по националната телевизия в събота, че " българи от друга възраст и политическа принадлежност изискват възобновяване на върховенството на закона и главните цивилен свободи, които са методично нарушени през последните години ". И продължи: " Гневът е бездънен. Той се натрупа от години и не може да бъде подтиснат от боязън и мощ. "

И още... 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР