Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на

...
Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на
Коментари Харесай

Fitch потвърди рейтинга на България и прогнозира по-висока инфлация

Международната рейтингова организация Fitch Ratings удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута ‘BBB’ с позитивна вероятност. Тя прави оценка растежа на Брутният вътрешен продукт на страната на 3,5% през тази година и предвижда закъснение на икомическия напредък през 2023 година, осведомиха от Министерство на финансите.

Рейтингът на страната е подсилен от нейната мощна външна и фискална позиция спрямо страните със същия рейтинг, надеждната политическа рамка от участието в Европейски Съюз и дългогодишното действие на режима на паричен съвет. На евентуалния стопански напредък и на обществените финанси в дълготраен интервал обаче тежат
неподходящите демографски фактори.

Положителната вероятност отразява проектите за участие на страната в еврозоната, което може да докара до по-нататъшни усъвършенствания в индикаторите за външната позиция на страната.

Въпреки политическата неустойчивост, от рейтинговата организация имат вяра, че управляващите остават ангажирани с приемането на еврото от 1 януари 2024 година, като рисковете към този период са свързани основно с осъществяването на конвергентните критерии. Като се има поради високата неустановеност по отношение на бъдещата динамичност на инфлацията през идващите две години, рисковете от закъснение на приемането на еврото след 2025 година се усилват. Това е уравновесено от явен ангажимент на локално и европейско равнище за ускорение на процеса.

Fitch Ratings правят оценка растежа на Брутният вътрешен продукт за тази година на 3,5% (при 3% от предишна прогноза) заради по-доброто от предстоящото развиване на стопанската система през първата половина на годината.

През второто полугодие на 2022 година постоянното показване на енергийните браншове и мощният напредък на износа отчасти ще компенсират негативното влияние от намаляването на действителния наличен приход и спада на вложенията. Пренасянето на неподходящи резултати и забавянето на частното и обществено ползване ще понижат икономическия напредък през 2023 година до 1,4 % (при 3,8 %, които се чакаха в оценката на рейтинга през юни). Растежът на вложенията би трябвало да се усили в сходство с увеличените средства от Европейски Съюз през идната година. Fitch Ratings чакат растежът да се възстановява през 2024 година и да се върне на равнища към 3 %.

От Fitch Ratings покачват тяхната прогноза за средногодишната инфлация (ХИПЦ) на 13,1 % през 2022 година и 9,2 % през 2023 година, надлежно от 11,8 % и 6,0% в оценката им през юни.

Те чакат инфлацията да остане двуцифрена през първото тримесечие на 2023 година и да се забави до 5,5 % на годишна база в края на годината. Цените на храните, силата и превоза са главните фактори за инфлацията, само че ценовият напън нараства и в други браншове, изключително в услугите. Пренасянето на въздействието от високите цени на силата към неенергийни съставни елементи може да ограничи позитивното влияние на резултатите от базата през идната година и евентуално да тласне базисната инфлация нагоре.

Бюджетният недостиг се предвижда да остане като цяло неизменен през 2022-2023 година - към 3,8 % от Брутният вътрешен продукт, в сходство с настоящата медиана за страните с рейтинг „ BBB “. Служебното държавно управление реши да предложи за първите месеци на 2023 година удължителен закон на бюджета за 2022 година, запазвайки разноските и въведените ограничения непроменени. Fitch Ratings чака по-бавният стопански напредък да докара до по-ниски данъчни доходи, до момента в който предстоящото погашение на дивиденти от държавните енергийни компании би трябвало да резервира като цяло общите бюджетни доходи непроменени през 2023 година.

Основни фактори, които биха могли да доведат до позитивни дейности по рейтинга са: прогрес към присъединението към еврозоната, в това число по-голямо доверие, че България дава отговор на критериите за участие и евентуалния период за приемане на еврото; възстановяване на капацитета за напредък на стопанската система, да вземем за пример посредством въвеждане на структурни и управнически промени за възстановяване на бизнес средата и/или дейно потребление на средствата от Европейски Съюз.

Фактори, които биха могли да доведат до отрицателни дейности по рейтинга са:значително закъснение на присъединение към еврозоната, дължащо се да вземем за пример на несъблюдение на критериите за конвергенция или неподходящо развиване на икономическата политика; интервал на енергиен дефицит в България или в страни, които са значими търговски сътрудници на страната или нараснал риск от подобен сюжет, чието материализиране доста ще намали вероятностите за напредък спрямо настоящите упования на рейтинговата организация.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР