Между 60 и 70 % от торовете, използвани във френските

...
Между 60 и 70 % от торовете, използвани във френските
Коментари Харесай

Френските фермери залагат на изкуствените торове от Русия

Между 60 и 70 % от торовете, употребявани във френските стопанства, обичайно идват от чужбина .

Вносът на торове от Русия във Франция обаче набъбна по време на войната в Украйна, което породи подозрения по отношение на обещанието на държавното управление да подсигурява, че Париж е в положение да задоволи личните си селскостопански потребности , отбелязва Агенция Франс Прес.

През 2021 година 442 000 тона торове са импортирани от Русия.

Но през 2023 година, година откакто президентът Владимир Путин подреди на войските си да влязат в Украйна, са импортирани 725 000 тона .

Жан-Люк Буржо, народен представител от Ил е Вилен, изрази опасенията си от това нарастване пред Министерството на земеделието преди Международния селскостопански панаир през февруари.

За да обезврежда възможни рецензии, френският министър-председател Габриел Аттал очерта пакет от ограничения, целящи да уверят земеделските производители, че селското стопанство остава главен приоритет за администрацията на президента Еманюел Макрон .

" Франция би трябвало да бъде суверенна ", съобщи Аттал на конференция. " Селскостопанският суверенитет е нашият курс. "
 Франция поддържа полските фермери
Франция поддържа полските фермери

С това заплашва да провали договарянията за удължение на свободния търговски достъп на Киев до Европейския съюз

Заобиколен от министъра на стопанската система Бруно Льо Мер, министъра на земеделието Марк Фесньо и Кристоф Бешу - който държи ресора " Екологичен преход " - Атал добави: " Искаме да сложим селското стопанство измежду главните ползи на нацията по същия метод, както нашата защита или нашата сигурност. Искам да ви припомня, че не може да има страна без аграрни производители. "

Торовете са слабото място в продоволствената самостоятелност на Франция .

" Руснаците понижават цените, тъй като имат най-евтиния газ на планетата, а за производството на торове е нужен газ. "

В Съединените щати Тони Уил, началник на CF Industries, международен производител на водородни и азотни артикули, акцентира парадокса, пред който са изправени страните.
 Френските фермери може да възобновят митингите
Френските фермери може да възобновят митингите

Те желаят да принудят държавното управление да извърши обещанията си да помогне на бранша

" Това, което е шокиращо, е, че ние се опитахме да не финансираме съветската военна машина и да не купуваме съветски газ ", сподели той пред осведомителната организация Ройтерс.

" Въпреки това Съединените щати са подготвени да одобряват карбамид и амониев нитрат от Русия , които в действителност не са нищо повече от природен газ, трансфорат в тор ", напомни Тони Уил.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР