Медицинската сестра Бойка Анастасова, която излезе рано сутринта на перваза

...
Медицинската сестра Бойка Анастасова, която излезе рано сутринта на перваза
Коментари Харесай

След час преговори медицинската сестра слезе от перваза на парламента

Медицинската сестра Бойка Анастасова, която излезе рано сутринта на перваза на Народното събрание, се прибра към 8.40 часа. В момента тя дава изявленията на публицисти в пространствата на някогашния Партиен дом. Анастасова разясни, че е нямала желание да стачкува на перваза, само че пристигналите охранители подгонили нея и другите сестри, блъскали ги, държали се жестоко. Афектирана тя излязла на прозореца извън. " Подгониха ни като кучета ", съобщи Анастасова. Една от другите сестри даже спяла, откакто през нощта почнала акцията по прогонването на сестрите.

" Парламентарната комисия се измъкна тъкмо след 3 минути ", разказа тя съвещанието, на което тя и колежките й участваха.

 

" Сега " напомня хронологията на абсурда от днешния ден:

Зрелищен екшън се развива сега на един от первазите на постройката на бившия Партиен дом. Една от протестиращите медицински сестри - Бойка Анастасова, е изляза на него, а охранители се мъчат несполучливо да я убедят да се прибере. През цялото това време дамата беседва по телефона с Антон Хекимян по БТВ. По-рано сутринта и други дами бяха по первазите.

Сестрата отхвърля да влезе, до момента в който защитата не се отдръпна. “Нямам им никакво доверие. Не знам какво ще ми създадат като вляза ”, сподели Бойка Анастасова.

На място е  лично шефът на НСО ген. Красимир Станчев, който също е на перваза и се пробва да убеди Анастасова да слезе от перваза.  “Тези мъже нахлуха в стаята, където си стояхме, и започнаха да ни блъскат. Как да им имам вяра? ”, добави Анастасова. “Няма да вляза, до момента в който вие не влезете. Опасно е да стоите тук ”, отвръща Станчев. До него на перваза има още двама чиновници на НСО. Анастасова упорства в постройката да бъдат пуснати телевизионни камери.

През цялото това време Хекимян играеше ролята на договарящ и психолог - искаше дамата да не прави неразумни неща. Успоредно с това обаче малкия екран си навлече рецензии в обществените мрежи, че е неприемливо да излъчва онлайн афектираната жена, в това число да договаря с нея. Малко по-късно в студиото поради друга тематика влязоха депутатите Валентин Николов (ГЕРБ) и Таско Ерменков (БСП). Макар да трябваше да разискват стопански проблеми, не бе подмината и изявата на Анастасова. Николов разяснява митинга усмихвайки се, с лека подигравка - медицинските сестри се изявявали за пред камерите.

Около час след старта на екшъна Анастасова си е все по този начин на перваза. Тя обаче наподобява поуспокоена, седнала е, подпирайки се до стената. В едната ръка държи телефона си. До нея добродушно стои охранител. Пожарната докара стълба и дюшек изпод.

Запитана за протичащото се, общественият министър Деница Сачева разяснява: Трябва да си дадем доста ясна сметка какво желаеме и накъде вървим. Става дума не за събаряне на държавното управление, а за разрушение на обществото. " Тя дефинира митингите като " политическа корист със обществените тематики "

Сайтът " Клиника " заяви, че повече от 60 жандармеристи са влезнали в постройката нощес. Отвън регионът е отцепен, а жители и още жандармерия чакат развиването на събитията.

Медицинските експерти, които към този момент 5 дни стачкуват пред Министерски съвет, влязоха на съвещанието на парламентарната комисия и оповестиха, че ще останат вътре, до момента в който не бъдат изпълнени настояванията им. Те пристигнаха, с цел да беседват със здравния министър Кирил Ананиев, който трябваше да отговоря на въпроси на депутатите. Ананиев обаче е в Брюксел за съвещание на здравните министри поради ковид.

 

Развитието от през вчерашния ден:

Пет медицински сестри се барикадираха и прекараха нощта в постройката на някогашния Партиен дом, където заседават парламентарните комисии. Те обявиха, че ще изоставен постройката, когато казусът със заплатите бъде решен. Пред Партийния дом също има сестри, които към този момент пети ден са на палатков лагер със същото искане.

Вчера медицинските сестри влязоха в залата, където трябваше да се организира съвещание на комисията по опазване на здравето в Народното събрание, за да се срещнат със здравния министър Кирил Ананиев, само че той бе в Брюксел за съвещание на здравните министри по отношение на ковид.

Сестрите споделяха,че няма да изоставен залата, защото от пет дни никой не е обърнал внимание на митинга им. " Хората, които би трябвало да работят ги няма, по тази причина ние сме тук ", изясняват петте дами. Те припомнят, че упорстват специалността им да бъде оповестена за предпазена, заплатата за гилдията да е равна на две минимални заплати, да се увеличи категорията труд, която им се признава и други

До окупацията се стигнало, откакто депутатите от здравната комисия отделили единствено 5 минути за съвещанието си, през които единомислещо дали своят вот единствената кандидатура за шеф на Националната здравноосигурителна каса. Никой не поискал да дискутира проблемите на сестрите.

Към момента Ананиев е поканил за среща единствено представители на другата група, която стачкува против него - на лекаритe, които желаят да се преразгледа плана за национална детска болница. Вчера той ги предложения на диалог в понеделник, като се извини с изключителното съвещание на съвета по опазване на здравето на 5-6 март по отношение на ковид. На срещата в понеделник ще бъдат и членове на работната група, изготвила структурата (част от техническото задание на публичната поръчка) на Националната многопрофилна детска болница. Поканени са също представители на компанията, направила градивното проучване на градежа – „ Балмер Инженеринг “ ООД, както и представител на определения за реализатор на поръчката консорциум ДЗЗД „ Детско здраве “.

 
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР