Майката на едно от момичетата, загинали под срутилата се сграда

...
Майката на едно от момичетата, загинали под срутилата се сграда
Коментари Харесай

Майката на едно от загиналите деца на Алабин осъди прокуратурата на 15 000 лева

Майката на едно от девойките, починали под срутилата се постройка на столичната улица „ Алабин “ преди близо 18 години, осъди прокуратурата да ѝ заплати обезщетение от 15 000 лв. за това, че не бяха открити и осъдени отговорните в проточилото се 15 години дело.

Това реши Софийският градски съд (СГС), където майката на починалата Деница Ченишева заведе иск против прокуратурата за 300 000 лв. неимуществени вреди. Той е по Закона за отговорността на страната и общините за вреди (ЗОДОВ) поради нарушеното право на разглеждане и решение на делото в рационален период, споделя " Лекс ".

Трагедията се случи на 19 септември 2006 година, а делото стартира на първа инстанция 10 години по-късно. Сградата на ул. „ Алабин “ рухна към 18 ч., когато по улицата с автомобил са прекосявали 26-годишната Деница Ченишева и 24-годишната Петрина Христова. Колата им беше премазана, а двете девойки починаха на място.

Разследването се проточи 10 години, като делото на два пъти беше прекратявано, само че в последна сметка беше импортиран обвинителен акт в съда. В последна сметка всички подсъдими бяха оправдани на три инстанции, като преди три години Върховният касационен съд постави завършек на правосъдната сага.

Майката на Деница Ченишева написа в исковата си молба, че през 15-те години до края на делото е изпитвала единствено изтощение, неизбежност и болежка, като страдала от бодърствуване и била под непрекъснат стрес. Тя е завела иск в съда, откакто заявката ѝ за постепенно правораздаване по член 60а от Закона за правосъдната власт било прегледано и признато за основателно от Инспектората на Висшия правосъден съвет, само че ѝ предложили обезщетение от единствено 10 000 лв. (максимално вероятното по този ред), което не приела.

Сега съдията по делото написа в решението си, че делото за срутената постройка е било 41 тома, с висока правна и фактическа трудност, с голям брой комплицирани експертизи и разпитани близо 70 очевидци. Основната причина за забавянето му обаче остава противозаконното почистване на местопроизшествието, незабавно след сриването на постройката. От претекстовете на съдилищата, оправдали подсъдимите, излиза наяве, че това прибързване е довело до неспособност да се извърши непосреден оглед и снимане от експерти. На последващо място съдът регистрира, че държанието на проверяващите по-късно също е довело до закъснение на делото.

Съдия Зисова отбелязва, че след внасянето на обвинителния акт в съда през 2016 година, делото към този момент е протичало без забавяния.

Съдът приема, че делото е било изключително значимо за ищцата, защото става дума за умрялата ѝ щерка и продължителността му от близо 15 години е отвън рационалния период. „ Прокуратурата не е изпълнила в цялост отговорностите си по управление и контрол на досъдебното произвеждане, тъй че следствието да завърши в период, навреме да бъдат събрани съответстващите доказателства, надлежно да бъдат разпитани всички очевидци, а обвинените лица – предадени на съд. Значение за продължителността на производството оказва и неправилната преценка във връзка с това осъществено ли е закононарушение и от кои лица “, написа съдът и прибавя, че даже и прокурорът по време на пледоарията си в делото против подсъдимите е определил като „ извънреден триумф “ това, че следствието е стигнало до край, откакто първичните дейности са били опорочени и това е затруднило специалистите.

Показания по делото е дала и близка на майката на починалото момиче, която споделя, че приятелката ѝ изгубила предпочитание за живот, коментирала, че делото съзнателно се протака и имала подозрения, че отговорните биват прикривани.

Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд, съобщи през днешния ден.бг.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР