Масови гробове, трупове по улиците, Украйна отвоюва Киевския регион: Агенция

...
Масови гробове, трупове по улиците, Украйна отвоюва Киевския регион: Агенция
Коментари Харесай

Масови гробове, трупове по улиците, Украйна отвоюва Киевския регион

Масови гробове, трупове по улиците, Украйна отвоюва Киевския район: Агенция БГНЕС обобщава акцентите от войната в Украйна през миналото денонощие:

- Украйна разгласи, че си е върнала контрола над Киевския район -

Украйна си възвърна контрола над " цялата област Киев ", откакто съветските сили са се отдръпнали от някои основни градове покрай украинската столица, заяви заместник-министърът на защитата Ганна Маляр. Докато се отдръпва от северните региони, „ Русия дава приоритет на друга тактичност: подчинение на изток и юг “, сподели съветника на украинския президент Михайло Подоляк.

- " Масов гроб " -

Близо 300 души са заровени в всеобщ гроб в Буча, градче край Киев, сподели кметът Анатолий Федорук. Улиците на опустошения град са осеяни с трупове, споделя той пред Агенция Франс Прес. Само на една улица бяха открити телата на 20 умряли цивилни жители.

- Евакуация от Мариупол -

Червеният кръст насочва свои екипи към обсаденото южно пристанище Мариупол, с цел да помогне за нова евакуация на хора оттова, откакто в петък проектите за извеждане на хора се провалиха. Някои поданици съумяха да избягат в петък, като стигнаха до Запорожие с ескорт от персонални коли и рейсове.

- На фронта почина украински публицист -

Украинският фотограф Макс Левин беше открит мъртъв покрай Киев, откакто изчезна преди повече от две седмици, заяви държавното управление.

„ По предварителна информация невъоръженият Максим Левин е погубен от военнослужещи на съветските въоръжени сили с два изстрела от стрелково оръжие “, оповестяват прокурорите в Telegram.

- Украйна упрекна Русия, че стреля по протестиращи -

Омбудсманът по правата на индивида в Украйна Людмила Денисова упрекна съветските сили, че са разкрили огън по мирни стачкуващи, ранявайки четирима в южния град Енерходар, окупиран от силите на Москва.

- В Русия задържаха протестиращи против войната -

Руската полиция задържа 211 души в събота на митинги против военната интервенция на Москва в Украйна. Шествията се организираха в разнообразни градове на страната.

- Призоваха Международния углавен съд да издаде заповед за арест на Путин -

Прокурорът Карла Дел Понте прикани Международния углавен съд бързо да издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин поради дейностите в Украйна.

- Папата приканва за " споделен отговор " на бежанците -

Броят на бежанците, бягащи от Украйна, надвиши 4,1 милиона, заяви Организация на обединените нации. Папа Франциск приканва за „ просторен и споделен отговор “ на „ възходящата изключителна обстановка с миграцията “, казвайки, че „ някои страни не смогват да отговорят на бежанския поток, до момента в който други остават безразлични наблюдаващи “. Папата обмисля и посещаване в Киев.

- Представител на Организация на обединените нации ще посети и Москва, и Киев -

Висш чиновник на Организация на обединените нации отпътува за Москва в неделя, а по-късно и за Киев, с цел да се опита да обезпечи " филантропично преустановяване на огъня " в Украйна, заяви ръководителят на Организация на обединените нации Антонио Гутериш. И Русия, и Украйна, се съгласиха да се срещнат с Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар по филантропичните въпроси./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР