Малко известен е фактът, но логиката на Закона за лова

...
Малко известен е фактът, но логиката на Закона за лова
Коментари Харесай

Ловците ли са най-големите природозащитници?

„ Малко прочут е фактът, само че логиката на Закона за лова и запазване на дивеча изисква от ловците, преди да получат правото да нарамят пушките и да влязат в гората или в полята, да правят голям брой действия, които са директно свързани със стопанисване на дивеча и възстановяване на положението на неговите местообитания. “

Това разяснява ръководителят на Съюза на ловците и рибарите Васил Василев за „ Agro.bg “. Той дава за образец самодейност на ловците, съгласно която през 1931 година мечката се слага под отбрана .

„ Тоест сега нашата организация независимо генерира и като финансов запас сума в размер на повече от 5 милиона лв. годишно и разселва повече от 150 000 за предходната година надминаха 180 000 броя дивечови птици. Това са фазани, яребици, полудиви патици, кеклици, също зайци, наедрял дивеч. Така че ловците със своята активност годишно и всекидневно, и непрекъснато работят за възстановяване на положението на природата и на дивеча в нея “ , съобщи той, добавяйки:

„ Това е една голяма мрежа, която може, във всеки един миг и е задължена по силата на подписаните контракти, да прави доста, доста неща, които са значими за дивеча. Създаване на дивечови ниви. В Добруджа, да вземем за пример, където няма незадълбочено течащи води, сътрудниците през задачите летни месеци поддържат изкуствени водоизточници, с цел да има задоволително вода за водопой на животните, зимно време се вършат хранилки, които се зареждат с подобаващия фураж за обособените типове птици, разселването на дивеча, който ви споделих, регулирането числеността на хищниците. Много постоянно се вършат залесявания с горскоплодни типове, тъй че да има естествена храна за дивите животни и доста, доста други действия, които остават страни от публичното внимание. “

На територията на страната има регистрирани над 160 ловни сдружения . Василев регистрира, че през 2024 година се означават 140 години от основаването на първото ловно съдружие.

„ За тези години Съюзът на ловците и рибарите в България се утвърди като една извънредно мощна, националноотговорна, патриотична организация, която възпитава своите членове точно в това – приятелство, взаимопомощ, запазване на природата, запазване на биоразнообразието. Ние сме най-голямата природозащитна екологична мрежа в страната. Защото ловците, извършвайки своята активност на територията на всяка една ловна дружинка в България, както може би ви споделих към този момент, има повече от 2800 ловни дружинки. Всяка една от тези дружинки има построена конструкция. Има определен ръководител, има определен касиер на дружинката, има построени канали за обявяване. И когато, не дай си Боже, стане някакъв случай, примерно поражда горски пожар или пък има наводняване, ловните дружинки са първите структури, които се отзовават в помощ на локалните и националните управляващи, които подкрепят популацията за превъзмогването на последствията от този прелом “ , показа още той.

Същевременно активността не получавала нито стотинка държавно финансиране , посочи Василев. По думите му всички пари, които се влагат в лова и ловното стопанство, идват от ловците – дали под формата на импорт към стопанството, дали под формата на членски импорт, дали под формата на персонални дарения, дали под формата на заплащаната цена на разрешителното.

„ Всъщност ловците доста повече дават, в сравнение с взимат под формата на дивеч и дивечови артикули от природата. И това е извънредно значимо, най-малкото тъй като основава едно възприятие на обвързаност, едно осъзнаване, че природата е един изчерпаем запас. И в случай че той не се употребява рационално, настъпват неприятни времена. Той просто изчезва. Призива ни, който по този начин аз персонално доста постоянно насочвам, когато вървя измежду ловците, да работим и да употребяваме дивеча по този начин, че и нашите деца да имат опция да ловуват по този начин, както са ловували нашите дядовци “, моли Василев.

Според него ловната просвета на българина се покачва . Той удостовери и че страната ни е атрактивна дестинация за лов. По негови данни има растеж с към 10% в приходите от проведен ловджийски туризъм, което очевидно показвало, че България е желана дестинация за лов .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР