Малкият и средният бизнес в България ще получи достъп до

...
Малкият и средният бизнес в България ще получи достъп до
Коментари Харесай

Уникредит и Райфайзенбанк ще отпуснат още 325 млн. евро заеми за фирми с облекчени условия

Малкият и междинният бизнес в България ще получи достъп до финансиране за още 325 млн. евро, което ще може да употребява при облекчени условия. Средствата са предопределени за дребни, междинни и междинни (с до 500 служители) компании за подкрепяне оправянето им с резултатите от рецесията, провокирана от пандемията от COVID-19. Финансирането ще се отпуска от две банки - Уникредит Булбанк и Райфайзенбанк (България), които при започване на годината оповестиха сключването на нови гаранционни съглашения с Европейския капиталов фонд (ЕИФ) по линия на механизма " Европейски гаранционен фонд " (ЕГФ).

ЕГФ е нов гаранционен механизъм, основан от страните в Европейски Съюз в отговор на рецесията, чийто общ размер е близо 25 милиарда евро. Той дава опция за покритие с гаранция в размер на до 70% от размера на всеки заем - т.е. при неспособност на кредитополучателя да изплати отговорностите си, фондът покрива 70% от загубите за банката. Този вид гаранции понижават рисковете за финансовите институции и им разрешават да приложат по-облекчени условия за поръчителство към компаниите, които кредитират, спрямо всекидневно изискваните.
Условията
Според параметрите на новите гаранционни съглашения предприятията могат да получат до 7.5 млн. евро, като от Уникредит Булбанк прецизират, че оптималният размер включва и финансирането, предоставено на свързани с даден кредитополучател лица. Минимален размер няма, а таванът е обвързван и с няколко спомагателни фактора - защото финансирането се дава под режим на държавна и минимална помощ, горната граница се дефинира според и от определения режим на помощ, както и от към този момент получени помощи и от съответната икономическа активност на всяка компания. Срокът за кандидатстване е до 31 декември 2022 година

Средствата ще бъдат предоставяни под формата както на капиталови заеми, по този начин и на разнообразни артикули за оборотно финансиране - револвиращи заеми, общоприети оборотни заеми и овърдрафти. И двете банки нямат авансово заложено систематизиране каква част от средствата под каква форма да се отпускат. " Обичайно оборотните заеми, в това число овърдрафти, са преобладаващи - малко повече от половината са оборотни, а останалите са за капиталови цели ", изясняват от Райфайзенбанк. В известието си от банката означават, че ще отпускат " капиталови заеми със период на погасяване до 10 години, оборотни заеми до 5 години и револвиращи кредити/овърдрафти до 4-5 години, според от прилагания режим на държавна помощ ". От Уникредит Булбанк прецизират в отговори на въпроси на " Капитал ", че с изключение на нови заеми е възможно и рефинансиране.
Реклама
Обикновено при оповестяването на сключването на сходни съглашения банките не дават детайлна информация за точните измерения на облекчените условия, при които съответното финансиране ще доближава до бизнеса. Причината е, че обособените случаи са много разнообразни и е мъчно да се даде стандартизирана формула, която да се приложи към всеки един корпоративен клиент. В взаимозависимост от съответното гаранционно съглашение с гарантиращата институция всекидневно се показва, че облекченията могат да се показват в по-ниски условия за поръчителство, по-ниски лихви по отношение на междинното за пазара, по-дълги гратисни интервали и периоди за погасяване, както и в композиция от всичко. Според лихвената статистика на Българска народна банка за последната година междинната рента по новоотпуснатите заеми за бизнеса е 2.7% за заемите в левове и 2.4% за финансирането в евро.
Кой какъв брой
Споразумението на Уникредит Булбанк е част от гаранционен пакет, контрактуван от италианската група майка Unicredit за четири страни - България, Словакия, Словения и Хърватия. По него ЕИФ ще даде на банките и лизинговите сдружения от групата гаранции за общо 700 млн. евро, което ще им разреши да насочат към бизнеса до 1 милиарда евро финансиране. Договореният оптимален портфейл за Уникредит Булбанк е 175 млн. евро, от които 50 млн. евро са за така наречен междинни предприятия, прецизират от банката.

Споразумението на Райфайзенбанк (България) планува покриването с гаранции на нов портфейл от 150 млн. евро, като от финансовата институция прецизират, че по този метод " общата сума на гаранцията, подкрепена от Европейския капиталов фонд, доближава до 300 млн. евро ". Райфайзенбанк беше първата банка в страната, която подписа гаранционно съглашение с ЕИФ по новия механизъм " Европейски гаранционен фонд ". То беше подписано през март 2021 година и предвиждаше банката да финансира дребни, междинни и междинни компании с 85 млн. евро. За " Капитал " от кредитната институция разясняват, че схемата е дейна от второто тримесечие на 2021 година и по нея за по-малко от година са подкрепени над 180 предприятия с повече от 40 млн. евро.

В края на миналата година от Пощенска банка също оповестиха, че са подписали две нови гаранционни съглашения с ЕИФ по механизма ЕГФ за основаване на портфейл от заеми в размер до 650 млн. евро, предопределен за поддръжка на ликвидните потребности и планове на дребни, междинни и междинни предприятия. През септември 2021 година в механизма се включи Обединена българска банка (ОББ), която с гаранциите по него ще отпусне 74 млн. евро за дребни и междинни предприятия за превъзмогване на следствията от COVID-19.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Мария Иванова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР