Нов експонат - Тигър (Panthera tigris) ще радва посетителите на

...
</TD
>Нов експонат - Тигър (Panthera tigris) ще радва посетителите на
Коментари Харесай

Природонаучният музей радва с нов експонат, ще работи и в празничните дни

Нов експонат - Тигър (Panthera tigris) ще радва посетителите на Регионалния природонаучен музей в Пловдив от през днешния ден. Той е към този момент част от сбирката в зала " Бозайници “ и е подаяние от Зоопарк – Пазарджик. Той е най-едрият див звяр от семейство Коткови и третият най - наедрял див звяр на земята след полярната мечка и кафявата мечка. 

Тигрите имат присъща оранжева четина на черни линии. Съществува обаче и подвид на бенгалския тигър, който е бял на черни линии. Новият експонат може да видите в зала " Бозайници “ на музея.

Експозицията в зала “Бозайници " е подредена в два модула. В първия, ситуиран Г-образно, са изложени типовете от българската териофауна. Витрината стартира с бутафорна пещера с прилепи и приключва до морските местообитания на делфини и тюлени. 

В нея посредством пресъздаване на естествените местообитания на типовете са показани както някои типични за нашата фауна типове, като доблестен елен, дива коза, муфлон, лисица и вълк, по този начин и някои редки за фауната на България типове – евроазиатски рис, булдогов прилеп и изчезналият тюлен духовник. Акцент в тази витрина са най-голямата кафява мечка на Балканския полуостров, отличена със златен орден и сръндакът, отличен със сребърен орден за страната.

Във втория модул са ситуирани екзотични типове от целия свят. Голяма част от типовете са представители на огромните котки: тигър, дива котка, леопард, лъв, оцелот и амурски леопард – едно от най-редките животни на планетата. Особен интерес съставляват и останалите екзотични типове – бяла мечка, американски бизон, диво магаре, двугърба камила и други

През празничните дни Регионален природонаучен музей - Пловдив  ще работи със следното празнично работно време: 1-ви, 3-ти, 4-ти и 5-ти май 2024г. от 09:00 до 16:30 часа.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР