Максимален праг на кредитите, отпускани от Българска банка за развитие,

...
Максимален праг на кредитите, отпускани от Българска банка за развитие,
Коментари Харесай

ББР въвежда максимален праг на кредитите

Максимален предел на заемите, отпускани от Българска банка за развиване, ще бъде препоръчан от служебния стопански министър Кирил Петков. Предвижда се ББР да не може да отпуска заем за повече от 5 млн. лв. на всеки индивидуален кредитополучател.

„ Това ще е лимитът за всеки индивидуален кредитополучател. Гарантираме, че който и да пристигна на мое място, банката няма да си смени предмета на активност и да стартира да се прави на комерсиална банка ", сподели Петков по време на брифинг след чуване на ръководителя на Надзорния съвет на банката Стамен Янев, предава пресцентърът на икономическото министерство.

Министърът разгласи, че ще освободи членове на Надзорния съвет на ББР, откакто не се появиха на срещата. „ Ще освободя двама от членовете на Надзорния съвет на ББР – господин Митко Симеонов и госпожа Велина Бурска. Искам да дам оптималната бистрота на моето решение, бистрота освен в крайни решения и крайни назначения, а по какъв начин се стига до тази стъпка “, сподели Петков. „ Много беше значимо за мен да чуя и тяхната позиция, само че за жалост те не ни почетоха “, продължава министъра.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Министерството на стопанската система заяви кои са 8-те огромни комп...

„ Предложението ми за двамата нови членове на надзора на ББР са Васил Щонов и Валентин Михов, като и двамата са с огромен интернационален опит в управлението на банки и банковото дело “, уточни министърът. По думите му следва Българската национална банка да ги утвърди.

„ Притеснява ме голямата централизация, отишла при 20-те топ клиента. Най-големите 8 клиенти са получили заеми в размер на близо 1 милиард лв.. Точно сега доста дребни и междинни бизнеси имат потребност от ликвидност “, съобщи още Петков.

Служебният министър на стопанската система акцентира, че, е значима стъпка, тъй като до момента е нямало достъп до кредитните досиета.

„ От през днешния ден нататък ние ще имаме по-детайлна информация за положението на кредитния портфейл. Знаем, че банката е доста ликвидна. Така че можем да подсигуряваме, че тези пари, които сега са в банката, няма да отидат за следващия 100-милионен заем, а за дребни и междинни предприятия ", добави Петков.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР