Макар в киното да се използва в комедиен аспект, ходенето

...
Макар в киното да се използва в комедиен аспект, ходенето
Коментари Харесай

Защо хората ходят на сън?

Макар в киното да се употребява в комедиен аспект, ходенето на сън е надалеч от занимателно за страдащите от него и хората, живеещи с тях. Проучване, оповестено в журнала „ JAMA Pediatrics “ през 2015 година, заключава, че на 29% от децата на възраст сред 2 и 13 им се случва най-малко един път, с пик в диапазона 10-13 години. Най-изненадващо е, че се среща и при възрастни хора – учени от Факултета по медицина към Станфордския университет пресмятат, че 3.6% от възрастните в Съединени американски щати, над 8 милиона души, постоянно претърпяват този непонятен феномен, написа trafficnews.bg.

Според Доктор Ангъс Нисбет, невролог и лекар по медицина на съня: „ Това, което предизвиква вървене на сън, може да бъде всичко от притеснителност и стрес, до слаба хигиена на съня и генетика. Въпреки че е по-обичайно при децата, може да е в действителност проблематично и при възрастните. “

Какво съставлява ходенето на сън?
Фондацията за сън дефинира ходенето на сън или сомнамбулизма като „ поведенческо разстройство, което се случва по време на бездънен сън и води до разхождане и осъществяване на други комплицирани дейности “.
То е част от група разстройства на съня, наречени „ парасомнии “, измежду които са кошмарите, скърцането със зъби и нощното напикаване. Обикновено се случва през етапа на дълбокия, бавновълнов сън.

Сомнамбулите могат да са с отворени очи, да наподобяват комплицирани и да правят всевъзможни рутинни задания като отваряне на прозорци, ястие, обличане, нареждане на стая. Събитието рядко трае повече от няколко минути, въпреки че през 2018 година обявата „ Current Biology “ споделя за няколко случая, траяли с часове.
Какво го предизвиква?
Много от пациентите са генетично предразположени към сомнамбулство. Фондацията за сън пресмята, че към 22% от децата, чиито родители нямат история на вървене на сън, ще изпитат сходен епизод. Но процентът нараства до 47% при един родител с подобен опит и 61% за двамата.

Ако сте възрастен човек, който към момента върви на сън, фактори, които причиняват/влошават положението, са:

липса на задоволително сън, нараснал стрес, някои лекарства, алкохол, пиянство на доста вода преди лягане, както и мозъчно разтърсване или контузия.
Д-р Нисбет споделя, че „ пациенти с психиатрични болести или с посттравматично стресово разстройство постоянно имат кошмари през нощта, което може да докара до вървене на сън “.
Лекува ли се?
Ако страдате от този проблем, е добре да се консултирате с лекаря си. Прегледът може да установи и други разстройства на съня, даже под паника офанзиви. Ако живеете с други хора, техните разкази ще са от изгода. Полисомнография, при която доктори наблюдават разнообразни телесни индикатори, до момента в който спите, способства за точна диагноза и лекуване при по-сериозни случаи.

Подобряването на навиците на сън е доста значимо. Препоръчва се да сте в умерено положение преди лягане, да избягвате синята светлина от екрани и всевъзможни стимуланти.

Медицинско лекуване е наложително в случаите, когато държанието на спящия е рисково и заплашва живота му или този на близките. През юни 2010 „ The New York Times “ разгласява историята на млад дизайнер на име Тобаяс Уонг, който е открит мъртъв в дома си в Ню Йорк, където се е обесил през нощта. Неговият сътрудник е уверен, че Уонг е лишил живота си по време на сомнамбулистичен епизод, поради негови разнообразни рискови произшествия с този феномен в предишното.

Предварителните събуждания са известна техника за справяне с ходенето на сън. При нея индивидът бива разсънен 10-15 минути преди нормалното време за сомнамбулстване, остава безсънен за малко, след което се връща към съня. Процесът се повтаря няколко нощи поред, до момента в който навикът се пречупи. Повечето способи на лекуване са немедикаментозни, измежду тях е и хипнозата.

Какво да извършите, в случай че видите някого да върви на сън?

Противно на вярванията, в действителност не е рисково да разсъните ходещия, само че е най-добре деликатно да го заведете назад в леглото.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР