Макар протестите в Китай да затихват, те са тревожен момент

...
Макар протестите в Китай да затихват, те са тревожен момент
Коментари Харесай

Между вируса и недоволството

Макар митингите в Китай да затихват, те са обезпокоителен миг за Си и неговия режим. Си ще би трябвало да направлява сред всеобщи локдауни и всеобщи инфекции. Задържането на коронавирус под надзор към този момент е стопански отвратително, само че свалянето на рестриктивните мерки рискува експлоадиране на епидемията.
В края на октомври Си Цзинпин затвърди позицията си на най-влиятелния китайски водач след " великия кормчия " Мао Цзедун, откакто си обезпечи невиждан трети мандат като президент на страната и общоприет секретар на Китайската комунистическа партия. В края на ноември той се изправи пред най-масовите митинги в Китай от десетилетия, ориентирани главно против политиката на " нулев коронавирус ", само че и персонално против Си, който я трансформира в своя емблема.

" Долу Комунистическата партия! Долу Си Цзинпин! " Подобни викания, считани за немислими в Китай, огласяха демонстрациите предходната седмица, популяризирали се в минимум 20 града от Урумчи в северозападната част на страната до Шанхай на изток. Фитилът, който ги подпали, беше гибелта на минимум 10 души при пожар на 24 ноември в постройка в Урумчи, чиито жители са били под карантина и се допуска, че противоепидемичните ограничения са попречили да бъдат избавени. Протестите сплотиха гневни от непрекъснатата непредвидимост служащи, изтощени от локдауни градски поданици и студенти. И въпреки до началото на тази седмица демонстрациите да бяха затихнали, това е обезпокоителен миг за Си и неговия режим.
Реклама
Комбинацията от неодобрение и повишаване на случаите на заразяване значи, че Си ще би трябвало да направлява сред всеобщи локдауни и всеобщи инфекции - и евентуално да се наложи да се оправя и с двете . Както отбелязва сп. Economist, идващите месеци ще бъдат най-голямата опасност за ръководството на Си от идването му на власт през 2012 година и най-сериозното предизвикателство за престижа на комунистическата партия от митингите на площад " Тянанмън " през 1989 година
В клопката на " нулевия коронавирус "
Имаше време, когато изолирането и опитите за елиминиране на коронавирус изглеждаха като добра концепция. Докато през 2021 година останалият свят се бореше с нови разновидности на вируса, Китай очевидно се беше завърнал към съвсем естествен живот. Смъртните случаи от коронавирус и досега остават несравнимо по-малко - в Съединени американски щати да вземем за пример те към този момент доближават 1.09 млн. души, до момента в който в Китай са под 5300 при близо четири пъти по-голямо население. През 2022 година обаче, до момента в който другите страни се научават да живеят с вируса, китайската политика на " нулев коронавирус ", която разчита на локални локдауни и драконовски ограничавания, с цел да овладява огнищата на вируса, наподобява все по-сюрреалистична и нездравословна.

Гражданите са подложени на безпределно тестване. Заводи и цели жилищни региони могат да бъдат затворени без никакво предизвестие. Пътуването сред градовете и провинциите е мъчно поради другите версии на коронавирус ограничавания, признати от локалните управляващи. И в това време китайците гледат (или най-малко гледаха, преди цензорите да се включат) фрагменти от международното състезание по футбол в Катар, където хилядите почитатели по трибуните даже не носят маски. Една необятно споделяна в китайските обществени мрежи публикация задава реторичния въпрос " Ние да не би да живеем на друга планета ".

Не единствено обществената, само че и икономическата цена на коронавирус фиаското става все по-явна . През ноември, с повишаването на броя на инфектираните с коронавирус, броят на вътрешните полети в Китай е понижен с 45% на годишна база. Метротрафикът в десетте най-големи града в страната е надолу с 32% по отношение на 2021 година Според данни на финансовата компания Nomura под цялостно или отчасти затваряне са градове, произвеждащи близо една четвърт от Брутният вътрешен продукт на Китай. Младежката безработица е 19%, съвсем двойно по-голяма спрямо 2018 година Нищо чудно, че макар всички репресии хората излязоха на улицата.
Реклама Без тактика за излаз
След митингите локалните управляващи в няколко китайски града като Шънджън и Шанхай оповестиха облекчение на коронавирус рестриктивните мерки, в това число унищожаване на наложителния PCR тест за потребление на публичния превоз. И въпреки тези стъпки да бяха изтълкувани като опит за събаряне на напрежението, очакванията, че те са сигнал за противоположен завой от страна на Пекин, евентуално ще се окажат пресилени. Малцина анализатори считат, че Китай се готви за скорошно отваряне. По-скоро през идващите четири месеца, най-малко до отминаването на значима политическа среща през март, следва интервал на турбуленции и неустойчивост. Всъщност даже Китай да постави завършек на тактиката на " нулев коронавирус " незабавно, позитивните резултати евентуално няма да се усетят през 2024 година, предвижда разбор на консултантската компания Capital Economics.

Си Цзинпин е изправен пред комплицирана алтернатива - задържането на коронавирус под надзор към този момент е обществено и стопански отвратително скъпо, само че свалянето на рестриктивните мерки рискува експлоадиране на епидемията. И защото популацията е уязвимо към вируса (заради ниския брой преболедували и ваксинирани), а здравната система е слаба, " изходната " вълна от заразявания евентуално ще коства десетки хиляди животи в най-хубавия случай - и стотици хиляди в най-лошия. Просто пред Китай няма позитивен сюжет и водачите в Пекин ще би трябвало да одобряват, че са напът да изгубят надзор както върху вируса, по този начин и върху публичното самообладание.
Свързани публикации Китай се готви леко да отпусне ограниченията против Коронавирус след митингите 5 декември 2022, 09:07 Редица бизнеси в Китай са станали жертва на локдауните 29 ноември 2022, 10:39 Безредиците в Китай поради политиката на нулев коронавирус изправят Си пред предизвикателство 28 ноември 2022, 13:04 Икономическият напредък към този момент не значи по-високи въглеродни излъчвания 21 ноември 2022, 15:17 Китайската стопанска система се вмирисва откъм главата 2 ноември 2022, 13:53 Китайският стопански напредък остана надалеч от задачата 24 октомври 2022, 10:57 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Светломира Гюрова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР