Лувърът - най-забележителният музей в света. Раят за всеки любител

...
Лувърът - най-забележителният музей в света. Раят за всеки любител
Коментари Харесай

Неподозирани факти за Лувъра, които ще ви изумят

Лувърът - най-забележителният музей в света. Раят за всеки фен на изкуството и едно от най-посещаваните места в цяла Франция.
Стъклената пирамида, която маркира входа на Лувъра се е трансформирала в знак на скъпото изкуство, което " живее " зад стените на този храм на творчеството. Той е дом на фамозната Мона Лиза на Леонардо, а Нике от Самотраки, посрещала преди хилядолетия античните мореплаватели на фамозния гръцки остров, през днешния ден с отворени прегръдки приветства посетителите на най-големия музей в света.

Милиони туристи се стичат всяка година на това място, с цел да се полюбуват на Джокондата и нейната усмивка, само че в реалност има доста неща за Лувъра, които сигурно не знаете. Като да вземем за пример, че музеят има повече от един вход. Да, тъкмо по този начин. Освен около пирамидата, можете да се влезе и подземен - от спирката на метрото на линии 1 и 7: Palais Royal Musée du Louvre.

Ето някои изненадващи обстоятелства за Лувъра, които ще ви смаят.
 
Най-старите творби в Лувъра датират отпреди 9000 години.
Най-древните артефакти можете да откриете в сбирките от Близкия изток. Задължително би трябвало да се види известната скулптура от селището Айн-Газал, която датира от 7 век пр.н.е. Тя е открита в Йордания през 1985 година и е значима археологическа находка, защото е една от най-старите фигури, откривани в миналото.

Със сигурност този артефакт не е най-естетично изглеждащата скулптура - има два крайници, само че няма ръце и не е с най-красивото лице. Но точно нейният античен генезис притегля вниманието и възторга на посетителите.

Една от най-известните скулптури в Лувъра е без глава.

Има някои реликви, които обезателно би трябвало да видите, когато сте на разходка из Лувъра. Едно от тези творби е Нике от Самотраки - бяла мраморна статуя, направена сред 220 и 185 година пр.н.е. Тя изобразява крилата гръцка богиня, символизираща успеха. Предполага се, че сред 3 и 2 век пр.н.е. статуята на Нике е била сложена върху стръмна канара на остров Самотраки на входа на пристанището върху фундамент с формата на корабен нос. Въпреки годините на разкопки, археолозите и до през днешния ден не могат да намерят главата на древногръцката богиня. Нике е толкоз вдъхновяваща, че точно нейната скулптура служи за емблема на една от най-луксозните автомобилни марки - Ролс Ройс. Също на нея е кръстен и известният тръст за спортни артикули Nike.

Другата известна скулптура в Лувъра пък е без ръце.
 
Подгласник на безглавата Нике от Самотраки е Венера Милоска, която няма ръце. Това е древногръцка статуя, въодушевена от богиня, евентуално Афродита.  Датира от 100 година прочие н. е. Венерата е открита на о. Милос, откъдето идва и нейното име.
 
Статуята изобразява полугола млада жена, чиято дреха е смъкната изцяло до зоната на хълбоците и леко разкрива бедрата, задните елементи, прасците и стъпалата й. Фигурата на богинята дава визия за женският блян към 130 – 90 година пр.н.е.

Мона Лиза е зад бронирано стъкло.

Тя няма потребност от показване, тъй като сигурно е най-известното произведение на изкуството в целия свят. Вероятно сърцето ви е спирало, когато в обществените мрежи са ви попадали фрагменти по какъв начин портретът на Джокондата е заливан с багра, гореща чорба и какво ли още не. Но, успокоение! Шедьовърът на Леонардо е предпазен от бронирано стъкло. И има въоръжена защита. Безценната картина е била открадната през далечната 1911 година и върната две години по-късно. Днес никой не би рискувал тя да изчезне още веднъж.

Не сте в Египет, само че в Лувъра има много впечатляващ сфинкс.

Египетската сбирка е една от огромните атракции на парижкия музей. Тук може да разгледате красиви и антични саркофази, мумии и това, с което музеят може да се похвали - един от най-големите сфинксове отвън Египет.

Това е Големият сфинкс от Танис, датиращ от 2600 година пр.н.е. Гранитната статуя е била открита в руините на храма на Амон-Ра в Танис, столицата на Египет по време на 21-ва и 23-та династии.

Лувърът отваря порти по време на Френската гражданска война.
 
Когато множеството хора мислят за Френската гражданска война, в съзнанието им идват протести, кръвопролития и може би обезглавяването на Мария Антоанета. Но посред този плевел миг от френската история, в Париж е открит един от най-хубавите музеи в света. Интелектуалци от епохата на Просвещението, в това число френският мъдрец Дени Дидро, изискват кралските сбирки да бъдат налични за обществеността.

Революционното държавно управление във Франция се съгласява и по този начин е открит Лувъра на 10 август 1793 година

Пирамидата на входа не е френско създание

Известната пирамида на Лувъра не идва от Франция. Тя е проектирана от китайско-американският проектант Яу Мин Пей. Той е определен да обнови музея от тогавашния президент Франсоа Митеран и проектира пирамидата през 1989 година В началото тя не била по никакъв начин одобрявана от парижани, а през днешния ден е емблема на града.

Вестник „ Фигаро “ излиза със заглавие, в което назовава пирамидата „ нова джунджурия “, а други укоряват президента, че е масон и е по тази причина пирамидата има тъкмо 666 елементи, с цел да се отдаде респект на дявола.

Лувърът има общо четири етажа с изкуство.
Колекцията от творби на изкуството може да бъде прегледана на четири равнища: долно равнище, сутерен, първо и второ. Ето какво може да бъде забелязано на всяко равнище.

Ниво -1: Долен сутеренен етаж
 
     Френски статуи от 17-ти и 18-ти век
     Европейски статуи от 6-ти до 17-ти век
     Близкоизточно и египетско изкуство от 30 година прочие н. е. до 1800 година сл. н. е
     Ислямското изкуство от 7 до 19 век
     Гръцки антики от 6500 до 500 година пр.н.е
     Египетски антики от 4000 до 30 година пр.н.е

 Ниво 0: Партер
 
     Френски статуи от 6 до 19 век
     Близкоизточни антики от 7500 година прочие н. е. до 500 година сл. н. е
     Египетски антики от 4000 до 30 година пр.н.е
     Европейски статуи от 16-ти до 19-ти век.
     Римски антики от 100 година прочие н. е. до 500 година сл. н. е
     Гръцки антики от 500 до 30 година пр.н.е

 Ниво 1
 
     Още антични египетски антики от 4000 до 30 година пр.н.е
     Испанска живопис от 15-ти до 19-ти век
     Британски и американски картини от 16-ти до 19-ти век
     Италианска живопис от 13-ти до 19-ти век
     Гръцки антики от 700 до 400 година пр.н.е
     Декоративно изкуство от 6 до 19 век

 Ниво 2
 
    Европейска живопис от 14-ти до 19-ти век
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР