Лукойл – България“ злоупотребява с господстващото си положение на пазара

...
Лукойл – България“ злоупотребява с господстващото си положение на пазара
Коментари Харесай

КЗК обивни „Лукойл“ в злоупотреба с господство и „ценова преса“

„ Лукойл – България “ злоупотребява с господстващото си състояние на пазара на горива в България. Дружеството е прилагало „ ценова преса “ по отношение на съперниците си и по този начин е лимитирало търговията на едро. Това откри Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Проверката е подхваната по искане на „ ОМВ България “ и „ Инса Ойл “, а задачата е била да откри дали „ Лукойл – България “ е направила нарушавания при използването на ценовата политика на сдружението.

Според Комисията сдружението е прилагало „ ценова преса “ по отношение на съперниците си посредством последователно изменение на ценовите условия при продажбата на едро и унищожаване отстъпките за закупено количество, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне ползите на потребителите. Ценова преса е налице, когато разликата сред цените на долния пазар на дружество с господстващо състояние и цените на горния пазар, които то фактурира на съперниците си, е негативна, или незадоволителна, с цел да се покрият характерните разноски за продажба на продукта на пазара надолу по веригата.

Това държание на „ Лукойл-България “ ЕООД съставлява обща тактика за ограничение на търговията на едро на горива в страната, за усилване на господстващото му състояние на пазара на търговия на едро на горива “, се споделя в известието на Комисия за защита на конкуренцията.

И още – такова държание съставлява корист с владичество както по националното право, по този начин и според правото на Европейския съюз, защото може доста да повлияе върху модела на търговия сред страните членки.

Сега „ Лукойл – България “ има 60 дни, през които може да предяви писмени възражения.

Резултатите от инспекциите на Комисия за защита на конкуренцията идват няколко седмици откакто президентът Румен Радев организира среща с управлението на „ Лукойл “ по отношение на това по какъв начин високите цени на горивата може да бъдат овладяни. Преди това транспортният министър Христо Алексиев пък съобщи, че точно скъпите горива са причина за инфлацията в страната.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР