Цената на тока за битовите потребители отново се превърна в

...
Цената на тока за битовите потребители отново се превърна в
Коментари Харесай

КЕВР очаква най-малкото поскъпване на тока от десетилетие

Цената на тока за битовите консуматори още веднъж се трансформира в парещ политически картоф – дни преди следващите предварителни избори и месец преди началото на новия регулаторен интервал.

Във вторник, след изключителното съвещание за пенсиите – друга обичана тематика преди избори – партиите се надпреварваха да избавят обществото от скок в цената на тока. В тази люта, само че необяснима борба се включиха и ГЕРБ, и Движение за права и свободи, и ПП-ДБ, които желаеха изключителни съвещания, на които да изслушат отрасловия министър, както и на ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Заради политическите спекулации по тематиката КЕВР свика брифинг в сряда, на който успокои, че скок няма да има, даже в противен случай – растежът при цената на електрическата сила ще е „ към 2% “, изясни ръководителят ѝ Иван Иванов. 

Освен че ще е единствено толкоз, нарастването ще е и най-малкото за последните 10 години. Иванов изясни, че за този интервал е нямало решение на регулатора, при което смяната на цената на електрическата сила да е към 2% – всяка година е било повече.

Председателят на КЕВР добави, че държавното управление най-вероятно ще вземе решение за покриване на недостига във Фонд " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС) и точно това ще разреши този най-малък растеж в цена на електрическата сила за бита. 

Поскъпването е и под годишния Индекс на потребителските цени, който през април падна до 2.4%.

По думите на Иванов в обществото продължава да се нагнетява напрежение, провокирано от „ разнообразни изявления и изказвания на разнообразни лица, като в основата на всичко това беше заявката за цена за електрическа сила от АЕЦ „ Козлодуй “. “

Иванов изясни, че съгласно импортираното ново заявление от атомната електроцентрала токът ѝ няма да нарастне за новия регулаторен интервал, който стартира от 1 юли.

Първоначалното заявление беше с повишение на цената с 30%, само че в понеделник постъпи второ заявление. И когато го сравним със заявката, което АЕЦ-ът направи преди една година, ние виждаме, че има съвсем цялостно съвпадане в поисканата цена ", изясни той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР