Въпреки че пълната либерализация на пазара на ток на едро

...
Въпреки че пълната либерализация на пазара на ток на едро
Коментари Харесай

Въпреки отлагането КЕВР се готови за „новия“ пазар на ток

Въпреки че цялостната либерализация на пазара на ток на едро беше отсрочена в последния миг от депутатите, Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) одобри разпоредбите, по които би трябвало да се случи тя, само че с нови периоди.

Измененията и допълненията на Наредба №1 за контролиране на цените на електрическата сила (НРЦЕЕ) се привеждат в сходство с признатите основни промени в Закона за енергетиката през 2023 година

В края на април началото на преходния интервал на либерализацията на пазара беше променено, отлагайки се с година - до 1.07.2025 година След тази дата се отстранява фигурата " публичен снабдител на електрическа сила ". Вече няма да се дефинира планирана месечна разполагаемост за произвеждане на електрическа сила на производителите, от които публичният снабдител да изкупува електрическа сила, както и количеството електрическа сила, в сходство с което публичният снабдител подписва покупко-продажби с крайните доставчици. Тогава ще отпадне задължението на КЕВР да утвърждава цени, по които производителите продават електрическа сила на публичния доставчик; публичният снабдител продава на крайните доставчици изкупената електрическа сила за потребностите на контролирания пазар; крайните доставчици продават електрическа сила на битови крайни клиенти.

Засега преходният интервал до цялостна либерализация на пазара на ток за семействата ще бъде от 1 юли 2025 го 31 декември 2025 година, когато по проект те би трябвало да излязат на свободен пазар. През тези шест месеца крайните доставчици (ЕРП-тата) ще са задължени да доставят битовите клиенти по контролирани цени, избрани с стратегия на Министерския съвет. Регулаторът пък ще би трябвало да дефинира ежемесечно отплата за покриване на част от разноските на битови крайни клиенти за закупена електрическа сила от краен доставчик по контролирани цени. С приемането на наредбата ясно се регламентира методът, по който ще бъде образувана компенсацията.

В нормативния акт се основава напълно нова глава - за установяване на съставния елемент от цената за активността " доставяне с електрическа сила от краен доставчик ", както и на обезщетения за битови крайни клиенти.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР