И на предстоящите избори гласуващите с Не подкрепям никого отново

...
И на предстоящите избори гласуващите с Не подкрепям никого отново
Коментари Харесай

Каква е стойността на не подкрепят никого на изборите?

И на идните избори гласуващите с " Не поддържам никого " още веднъж ще са толкоз доста, че в случай че този избор беше за партия, биха могли да я вкарат в Народното събрание. И то сред 10 и 12 депутати. Това демонстрират прогнозите на социолозите.

" Цената " на един народен представител на тези предварителни парламентарни избори ще бъде под 10 000 гласа. Кого обаче поддържаме, когато не поддържаме никого и по какъв начин се отразява това на изборната интензивност?

Вече 8 година " Не поддържам никого " участва в бюлетината. След 21 дни предстоят седмите парламентарни избори и вторите европейски, на които може да се огради тази алтернатива. Последният предварителен избор за Народно заседание през април предходната година сподели, че в случай че това квадратче беше партия или коалиция, щеше да вкара 11 депутати. Тогава по този начин гласоподаваха 109 000 души. Очакванията на специалистите са това да се повтори и на 9 юни.

" Вероятно ще е към този диапазон - сред 100, 100 и няколко до 107-108 000 гласа, само че това са, несъмнено, хипотетични цифри. Самото квадратче беше въведено като алтернатива поради това, че през 2016 година с измененията в Изборния кодекс тогава самото гласоподаване стана наложително и това беше алтернатива, която да разреши на хората да си изразят мнението по този метод. През 2017 година Конституционният съд анулира наложените санкции, които следваха, в случай че не се гласоподава. ", сподели Светлин Тачев от “Галъп интернешънъл ”.

През годините " Не поддържам никого " имаше разнообразни измерения. За първи път се употребява на президентските избори през 2016 година и тогава на първи тур събра 214 000 гласа. Няколко месеца по-късно на парламентарните избори близо 88 000 избраха да гласоподават по този начин.

" Особено от 21-ва година насам в действителност гласовете " Не поддържам никого " на парламентарни избори нарастват доста. Това са хора, които явно имат предпочитание да гласоподават, само че не намират претендент, за който да гласоподават ", изясни Диана Ефтимова от Института за развиване на обществената среда.

" Колкото повече нараства изборът на това квадратче демонстрира, че хората нямат опция и търсят нещо друго от това, което им се предлага - в тази ситуация - това е и единствената алтернатива за изложение на протестен избор ", съобщи Светлин Тачев.

" Имаме към 6000 претенденти, 30 партии и обединения. И хора, които не припознават нито една групировка или претендент в листа в неговия регион ", добави Диана Ефтимова.

Този избор не взе участие при разпределението на мандатите за партиите, само че подвига интензивността, за разлика от невалидните бюлетини.

" Това, което прави " Не поддържам никого " в пропорционалния избор, на процедура единствено покачва изборната интензивност, гласът е годен, автентичен, само че не се регистрира при образуването на 4-процентната преграда. Не поддържам никого при мажоритарен избор - тогава той има ролята на претендент. При балотаж е допустимо да се стигне до куриоз, когато един претендент се бори с " Не поддържам никого ", разяснява още Светлин Тачев.

Активността на избори у нас за последно над 50% е била на парламентарните избори през април 2021 година.

" Колкото по-висока е изборната интензивност, толкоз по-легитимен е законодателният орган, в тази ситуация Народното събрание ", акцентира Светлин Тачев.

Ако на идните избори интензивността е сходна с тази на вота от предходната година, с цел да влезе в Народното събрание, най-малката групировка би трябвало да прескочи прага от 101 000 гласа.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР