Лондонската метална борса преустанови търговията с никел, след като цените

...
Лондонската метална борса преустанови търговията с никел, след като цените
Коментари Харесай

Никелът поскъпна до рекордни нива, борсата в Лондон спря търговията

Лондонската железна борса прекрати търговията с никел, откакто цените се удвоиха и надвишиха 100 000 $ за звук, предава CNBC.

„ LME интензивно ще възнамерява повторното отваряне на пазара на никел и ще разгласи механизмите за това на пазара допустимо най-скоро “, показаха от борсовия оператор.

Борсата съобщи, че следи развиването на обстановката в Русия и Украйна, която е главната причина за трусовете.

Цените на суровините се повишават спираловидно поради опасенията за доставките, свързани с войната в Украйна и глобите, наложени на Москва.

Тримесечните фючърси на никела на Лондонската железна борса за малко скочиха до рекордно високи равнища от над 100 000 $ за звук във вторник, след което се върнаха под тази граница.

Русия е третият по величина производител на никел в света. Металът е основен съставен елемент в производството на неръждаема стомана и литиево-йонни акумулатори.

Цените на металите се повишиха, защото банките понижиха експозицията си към съветските артикули, а корабните превозвачи заобикалят основните пристанища на страната.

Някои анализатори се тормозят, че внезапното повишаване на никела слага под въпрос амбициозните проекти за електрификация на автомобилните компании.

Клетките на литиево-йонната батерия имат три пласта - катод, който съдържа литий, разбъркан с никел и други минерали, като кобалт, манган или алуминий; анод, изработен от въглероден графит и силициев сепаратор, направен от шуплест полимер. Има и течен електролит, който нормално е изработен от разтвор на литиева сол.

Когато батерията се зарежда, литиевите йони се задвижват от катода към анода. Когато клетката се разрежда, йоните се придвижват назад към катода, освобождавайки сила.

През последните години автомобилните производители откриха, че прибавянето на повече никел към катода може да усили енергийната компактност на батерията, което се показва в по-голям обсег на батериите, написа още CNBC.

По-старите литиево-йонни акумулатори са употребявали катоди, в които никелът е към една трета, само че през последните години автомобилните производители усилиха % на никела в катодите, с цел да усилят енергийната компактност на батериите и пробега на транспортните средства. Повечето акумулатори към този момент употребяват катоди, които съдържат минимум 60% никел.

В някои коли количеството е даже и по-голямо. Катодите в клетките, които корейският батериен колос LG Chem доставя на Tesla, са с 90% наличие на никел.

Още преди съветската инвазия в Украйна никелът не беше на ниска цена и доста специалисти показваха опасения за евентуален недостиг на пазара, защото международните автомобилни производители усилиха доста производството на електрически автомобили.

Анализаторите от Rystad Energy предизвестиха още през есента на 2021 година, че световното търсене на първокачествен никел, нужен за батериите, евентуално ще надвиши предлагането до 2024 година

Ако повишаването на никела продължи, разноските за производството на електрически транспортни сигурно ще се покачат, изключително тези от от по-високия клас.

Автомобилните производители, които не са сключили дълготрайни контракти за доставка на никел на цените отпреди войната в Украйна, ще бъдат изправени пред сложен избор. Те могат да изберат да поемат нарастването на разноските, като понижат маржовете си на облага или се опитат да го предадат на потребителите.

Не всички електрически автомобили обаче ще бъдат наранени. Използват се и различни типове акумулатори с литиево-железен фосфат (LFP). Те не се изискват никел или кобалт и са по-евтини. Те обаче имат и по-ниска енергийна компактност, което значи, че са по-тежки, спрямо литиево-йонните с еднакъв обсег.

Китайските автомобилни производители, под натиска на държавното управление да насърчат продажбите на електрически автомобили, употребяват LFP акумулатори в своите евтини електрически транспортни средства от няколко години.

LFP технологията навлезе и в Съединени американски щати, когато предходната есен Tesla стартира да употребява акумулатори с литиево-железен фосфат в своите модели от начално равнище. По това време прекосяването към LFP се разглеждаше от Tesla като метод да понижи разноските за произвеждане на тези модели и да усъвършенства рентабилността си без да усилва цените.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР