21% от имащите право на глас младежи в България няма

...
21% от имащите право на глас младежи в България няма
Коментари Харесай

Един на всеки петима младежи в България няма да гласува на евровота

21% от имащите право на глас младежи в България няма да участват в изборите за Европейски парламент. Това сочат данни на изследване за младежите и демокрацията, извършено от Евробарометър между 3 и 12 април 2024 година измежду 26 189 души на възраст сред 15 и 30 години от 27-те страни от Европейски Съюз.
Прочетете още
На този декор повече български младежи от междинното за Европейския съюз вярват, че участието влияе върху всекидневието им. Над половината млади у нас декларират, че ще гласоподават – 54%, само че този дял въпреки всичко е под междинния от 64% в Европейски Съюз.

38% от европейските младежи вярват, че присъединяване в изборите е най-ефективният метод да бъде чут гласът им. Около 19% заявяват, че не се интересуват от политика, а 13% няма да гласоподават.

Най-висок е процентът на младежите, които имат предпочитание да гласоподават на евровота, в Румъния (78%) и в Португалия (77%). Най-нисък е делът на искащите да гласоподават на изборите за Екологичен потенциал в България, Латвия, Люксембург, Малта и Нидерландия, където повече от един на всеки петима декларира, че няма да даде гласа си (между 21% и 31%).



Проучването демонстрира, че 64% от младежите са взели участие в дейностите на една или повече организации през последните 12 месеца, а 48% са декларирали, че са взели участие в петиция или митинг или са изпращали писмо до политик. В България това се отнася за 43% от интервюираните. Най-активни са младите по тематики, свързани с човешките права (34%), климатичните промени (33%), здравни тематики (29%) и равни права, без значение от пол, расова принадлежност или полова ориентировка (29%).

Младежите в Европа имат вяра, че просветителната система ги е подготвила добре за част от провокациите, пред които са изправени. 73% декларират, че образованието им е дало нужните цифрови умения, с цел да разпознаят дезинформацията. За България процентът е по-висок – 77% от младежите имат вяра, че имат нужните умения.  

67% от европейските младежи считат, че Европейски Съюз най-малко до някаква степен влияе върху всекидневието им, до момента в който 26% не виждат въздействието на европейското участие върху живота си, а 7% дават отговор с „ не знам “. В България процентът на тези, които виждат резултатите от участието в Европейски Съюз, е по-висок – 71%. Младите хора в България чакат в по-висока степен Европейски Съюз да се погрижи за битката с бедността, икономическите и обществени неравенства (38% при 34% за ЕС).

Над 70% считат, че с помощта на образованието знаят по какъв начин да поставят грижи за околната среда.

Близо половината младежи в Европейски Съюз са осведомени с опциите, предлагани от просветителната стратегия Еразъм+.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР