Лондон въведе тази седмица последната фаза на една от най-амбициозните

...
Лондон въведе тази седмица последната фаза на една от най-амбициозните
Коментари Харесай

Собствениците на коли в цял Лондон вече ще плащат солена такса за емисии

Лондон вкара тази седмица последната фаза на една от най-амбициозните политики в света за понижаване на излъчванията от транспортни средства и по-чист въздух. Става дума за окончателното разширение на така наречен ULEZ, или зоната с ултра ниски излъчвания в града. Проектът, който планува солени, се роди през 2015 година, когато кмет беше Борис Джонсън. Планът беше ULEZ да започва през 2020 година и да надгради съществуващите към този момент други две зони (LEZ или зона с ниски излъчвания в целия град и изисква такси от камиони, рейсове, каравани и др; и Congestion Charge Zone (CCG), или, която важи за централен Лондон).Зоната обаче беше прибързано пусната от новия кмет Садик Кан през 2019 година и поетапно се разширяваше. От 29 август таксата от 12.50 паунда дневно към този момент важи и за крайните квартали на Лондон, където хората са по-зависими от автомобилния превоз и имат по-ниски приходи. На процедура от този вторник целият град (включително районът на летището Хийтроу) е затрупан от зоната и съвсем всеки водач в Лондон би трябвало да заплаща таксата в дните, в които употребява автомобила си, в случай че той не покрива условията.

Лондон вкара тази седмица последната фаза на една от най-амбициозните политики в света за понижаване на излъчванията от транспортни средства и по-чист въздух. Става дума за окончателното разширение на така наречен ULEZ, или зоната с ултра ниски излъчвания в града. Проектът, който планува солени, се роди през 2015 година, когато кмет беше Борис Джонсън. Планът беше ULEZ да започва през 2020 година и да надгради съществуващите към този момент други две зони (LEZ или зона с ниски излъчвания в целия град и изисква такси от камиони, рейсове, каравани и др; и Congestion Charge Zone (CCG), или, която важи за централен Лондон).

Зоната обаче беше прибързано пусната от новия кмет Садик Кан през 2019 година и поетапно се разширяваше. От 29 август таксата от 12.50 паунда дневно към този момент важи и за крайните квартали на Лондон, където хората са по-зависими от автомобилния превоз и имат по-ниски приходи. На процедура от този вторник целият град (включително районът на летището Хийтроу) е затрупан от зоната и съвсем всеки водач в Лондон би трябвало да заплаща таксата в дните, в които употребява автомобила си, в случай че той не покрива условията.

Освободени от такса са единствено коли от следните категории:

Дизелов автомобил/микробус със стандарт най-малко Евро 6 Бензинов автомобил/микробус със стандарт най-малко Евро 4 Електрически автомобил Хибриден автомобил, който дава отговор на Евро 4 (за бензин) или 6 (за дизел) Мотори със стандарт най-малко Евро 3
Реклама
Таксата важи и за таксита, коли на дребни търговци и даже колите на доброволчески и благотворителни организации.

Плащането може да се направи авансово в уеб страницата на мобилното сдружение, което обслужва града - Transport for London, или до три дни след потребление на автомобила. За неплащане санкцията доближава 180 паунда. Трафикът в новия обсег на зоната пък ще се управлява от 2750 камери, две трети от тях към този момент са сложени.

Алтернативата е предаване на старите коли за скрап - общината от няколко години има стратегия за изкупуване с бюджет от 160 млн. паунда, като всеки притежател може да получи до 2000 паунда. Само за предходната седмица са получени към 15 хиляди заявки по тази стратегия по данни на BBC.

Таксите за замърсяване са изключително ориентирани към дизеловите транспортни средства, които отделят и по-вредни концентрации на азотен диоксид (NO2) във въздуха - един от доста нездравословните за човешкото здраве газове, който води до тежки респираторни проблеми. Садик Хан счита, че борбата с тези излъчвания си коства - самият той е астматик и трансформира качеството на въздуха в Лондон в персонална задача. Данните в този момент демонстрират, че мярката несъмнено работи. Преди десетилетие равнищата на NO2 в Лондон са били измежду най-лошите в огромните международни градове. Сега подобрението е измеримо (виж карето)
Реклама Има ли резултат?До октомври 2022 година Ulez е понижил крайпътните равнища на NO2 с почти 46% в централен Лондон и с 21% във вътрешен Лондон, съгласно отчет на кметството, прегледан от Imperial College London. Качеството на въздуха също се е подобрило тук-там по границите на региона на Ulez. Подобен прогрес се установи и в други изследвания - да вземем за пример за немските зони с ниски излъчвания. Което допуска, че водачите са минали към по-малко замърсяващи транспортни средства, вместо просто да карат старите си коли отвън зоната.По-далеч от граничните си зоните си обаче Ulez има по-малък резултат. Проучване от 2021 година допуска, че първият стадий на Ulez - който обгръща единствено централен Лондон, е понижил равнищата на NO2 едвам с по-малко от 3%, осреднено за цялостен Лондон, и е довел до незначителни промени в междинната централизация на PM 2,5 в града.
Някои политически съперници на Садик Кан обаче считат, че кметът прекалява. Настроенията против мярката в по-бедните крайни квартали на града също са отявлени, макар че точно изгодите за жителите на външните квартали, които записват максимален брой смъртни случаи, свързани със замърсяването на въздуха, бяха употребявани от Кан като главен мотив за разширение на зоната. Множество митинги имаше в предходните месеци.

Няколко организации към този момент отнесоха случая до Върховния съд, само че изгубиха делото, откакто съдията разгласи, че е в правото на кмета да взима сходни решения.
Разширението на зоната бе придружено с голям брой митинги, изключително в крайните квартали, където хората са с по-ниски приходи и са по-зависими от автомобилния превоз Източник: Shutterstock
Премиерът Руши Сунак също е измежду критиците, като счита, че разширената скица ще " удари работническите фамилии ". " Не мисля, че сходни дейности са пръв приоритет, не мисля, че е вярното решение и ми се ще кметът да не беше го взимал ", разяснява той пред BBC. Членове на партията на самия Кан също имаха съмнения. Решението повлия на шанса на Лейбъристката партия да завоюва бившето парламентарно място на Борис Джонсън в крайния лондонски квартал Ъксбридж през юли.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР