По случай 83-тия рожден ден на световния посланик на театъра

...
По случай 83-тия рожден ден на световния посланик на театъра
Коментари Харесай

Народният театър връчи на Филип Арно и посмъртно на Марта Коание Отличие за принос към развитието на театъра

По случай 83-тия рожден ден на „ международния дипломат на театъра " Филип Арно Народният спектакъл му връчи Отличие за принос към развиването на театъра и театралното изкуство в България. Отличена за приноса си посмъртно беше и Марта Коание, дълготраен шеф и почетен президент на американския център на Международния сценичен институт (ITI).

От 1974 година Филип Арно и Марта Коание работят в тясно съдействие, допринасяйки значително за развиването на културния разговор и взаимоотношение сред театъра в Съединени американски щати и Европа, като огромна част от напъните им са ориентирани към Централна и Източна Европа.

Марта Коание е удостоена с премия „ Тони " за своята над 50-годишна работа за построяването на трайни връзки сред театралните експерти от целия свят, а Филип Арно е разгласен за „ международен дипломат на театъра " от Международния сценичен институт. Носител е и на премия „ Розамонд Гилдер " от американския център на ITI, a през 2014 година получава полската премия „ Адам Мицкевич ", както и Ордена на Полша за достижения в културата.

През 1991 година Арно основава Центъра за интернационално развиване на театъра (CITD). Едни от най-скорошните и разпознаваеми планове на ръководената от него организация са интернационалните начинания за четене на пиеси от Беларус и Украйна, трансформирали се в световни придвижвания за взаимност. През 2020 година, дружно с Джон Фрийдман, Арно инициира четения на пиесата на Андрей Курейчик „ Унизените. Беларус ". Година по-късно тя е преведена на 21 езика и са проведени над 130 четения в 100 разнообразни пространства в 30 страни. В България пиесата е сложена от Явор Гърдев напълно онлайн с трупата на Драматично-куклен спектакъл „ Иван Радоев " - Плевен. През 2022 година те дават начало и на интернационалното придвижване за превод и образуване на четения на модерна украинска драматургия. Днес платформата на плана съдържа 253 украински текста и към този момент са проведени над 250 четения по целия свят.

Арно гостува за пръв път в България като член на делегацията на американския център на ITI по време на конгреса на института в София през 1979 година Съвместно с Коание и ITI провежда два фестивала в Балтимор: „ Фестивал на новия спектакъл " (1976 г.) и фестивала „ Театъра на нациите " (1986 г.), в чиято селекция е спектакълът на Народния спектакъл „ Ретро " от Александър Галин, с режисьор Димитрина Гюрова. Особената заслуга на Арно и Коание за гостуването на Народния спектакъл се състои в това, че, както споделя Коание: „ да поканиш който и да е не-англоезичен спектакъл в Америка граничи с невъзможното ".

Както споделя в публикацията си във в. Култура във връзка кончината на Марта Коание проф. Васил Стефанов, в Балтимор спектакълът „ Ретро " се играе три вечери в ръководения от Филип Арно „ Тиътър Проджект ". Представленията са без превод на британски, само че двамата домакини показват театъра и артистите на публиката, а по-късно във в. „ Балтимор Сън " излиза възторжена публикация от Джери Флойд със заглавие „ Ретро ": осъществяване, трансферирало езиковата преграда ".

Освен забележителния принос на Марта Коание (1933 - 2016) за първото турне на Народния спектакъл в Съединени американски щати, тя способства и за гостуването на американския драматург Едуард Олби в България през 2015 година във връзка началото на подготовките на спектакъла „ Козата, или коя е Силвия " от Едуард Олби на режисьора Явор Гърдев, игран над 250 пъти на Камерна сцена в Народния спектакъл.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР