Литературата в Южна Корея в древността е била писана основно

...
Литературата в Южна Корея в древността е била писана основно
Коментари Харесай

Трите първи: среща с женската литература в Южна Корея

 Литературата в Южна Корея в древността е била писана главно от мъже, а тематиките на творбите са повтаряли минали претекстове, наложени във времето като типичен. Днес Южна Корея е знак на модерност и иновативност, само че единствено допреди няколко десетилетия строгите правила на обичайното общество са притискали в здравите си рамки образованието, културата и всички сфери на сред човешките връзки. Жената мъчно е можела да излезе отвън рамките на дома и да потърси реализация на фантазиите си или пък израз на гениите си. Новото издание „ Трите първи “, ни  среща с подвига им, а точно битката им за независимост на перото, която се трансформира в протест против всичко и всички, опозиция против открития през вековете строй, плуване против мощното течение на обществения ред. Плащайки кървава цена за идеята си, три дами оставят своята трайна диря в южнокорейското общество, в което и до през днешния ден е мъчно да си друг.  За авторките Ким Мьонсун, На Хесок и Ким Уонджу  ще беседваме с изследователката на корейската просвета и преподавателка в катедра „ Кореистика “  към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ – лекар Цветелина Андреева.

„ Съвременната женска литература се появява едвам при започване на 20-ти век. Но в действителност от Средновековна Корея до през днешния ден доближават малко произведения на женските писателки. Тези авторки не са единствено първите модерни писателки в страната, само че са и бунтарки в тогавашното общество за свободата на дамите, които проповядват в творбите си. И трите са първи, Ким Мьонсун написва първия актуален роман, тя е актриса и преводачка, като тя е  най-изявената преводачка за тези години. На Хесок е първата художника, която рисува с маслени бои и първата корейка, която прави околосветско странствуване и написа пътеписи за пътуванията си. Ким Уонджу  е първата жена редактор на първото женско списание, само че по-късно се отдръпва от светския живот и става монахиня. И трите са повлияни от модерните западни хрумвания, с които се срещат до момента в който учат в Япония. Интересното е, че и трите са родени в една и съща година. “

В сборника обръщате се обръща огромно значение и на конфуцианството, което играе съществена роля в корейската литература. Конфуцианството е учението на Кундзъ, придобил популярност в западния свят с латинизираното си име Конфуций. Великият влъхва живее от 551 до 479 г. пр.н.е. в античното китайско кралство Лу. Образът му е обгърнат в митове и е мъчно да бъде разграничена истината от мита, само че се счита, че той е приет за влъхва още приживе. Роден е в семейство от вис­шата класа, само че по време на раждането му заради междуособиците в държавните каузи фамилията му губи знатното си състояние и потъва в беднотия. Учението му повлиява освен китайската просвета, само че и прилежащите източноазиатски страни.

Най-общо казано, конфуцианството контролира връзките сред хората. То е ориентирано както към държанието на индивида в обществото, по този начин и към правилата на държавното ръководство и съставлява висша форма на морал. Петте взаимоотношения са главен принцип в него, който открива „ верните “ връзки сред властник и поданик; сред татко и син; сред брачен партньор и съпруга; сред възрастен и дете; сред другари. Конфуций слага като изискване за хармонията във Вселената и в света на хората строгата подчиненост, в която всеки съблюдава своето място, извършва отговорностите си и дава персонален образец на тези под него.

Цветелина Андреева пази докторска степен в Софийски университет „ Св. Климент Охридски “ през 2019 година, а от 2016 година е хоноруван учител в катедра „ Кореистика “. Назначена е за Изследовател в същия университет. Образованието ѝ включва специализация в Република Корея и присъединяване в две интернационалните образования. Участва в академични, национални и интернационалните конференции. Научните ѝ ползи са в региона на актуалното корейско общество и социокултурната роля на дамите в Корея.

Повече детайлности чуйте в диалога с лекар Цветелина Андреева.

Снимка: издателство „ Изток-Запад “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР