Лихвената статистика на БНБ показва една основна разлика в сравнение

...
Лихвената статистика на БНБ показва една основна разлика в сравнение
Коментари Харесай

Цената на потребителските кредити нарасна

Лихвената статистика на Българска народна банка демонстрира една съществена разлика спрямо нормалната обстановка в тази сфера, при която сме привикнали да виждаме леки съмнения в лихвите по заемите, която е най-често в посока надолу. И тази разлика се отнася до потребителските заеми, чиято цена за пръв път от април месец насам се е нараснала.

" През юли 2022 година междинният лихвен % по заемите за ползване в левове се покачва с 0.63 прочие п. до 8.19%, а годишният % на разноските (ГПР) по тези заеми - с 0.66 прочие п. до 8.66% ", написа Българска народна банка. Вероятно това нарастване е за сметка на новоотпуснатите заеми по които банките са нараснали рисковата награда. Повишаване на цената на предоставените преди този момент заеми може да стане само посредством предоговаряне или в случай че лихвите по левовите депозити на жителите се усили. Такова нарастване има, само че, още веднъж съгласно статистиката на Българска народна банка, то е приблизително с 0.03 процентни пункта до 0.13% и не допуска двадесетократно по-голямото нарастване на лихвите по потребителските заеми. Например съгласно данните на " УниКредит Булбанк " референтния й лихвен %, въз основата на който се пресмята лихвата по потребителските заеми през последните месеци съвсем не се е променял. Същото се отнася и за референтния лихвен % на " Банка ДСК " най-малко съгласно данните за него показани на уеб страницата й.
 Австралийската Централна банка продължи с
Австралийската Централна банка продължи с " огромни стъпки " покачването на главната рента

Сегашното равнище е най-високото от април 2016 година

Следващите месеци ще покаже, дали юлското нарастване на цената на потребителските заеми е краткотрайно (еднократно) събитие, или е началото на нова наклонност за повишаването на тази услуга.

Що се отнася до жилищните заеми, при тях познатата ни обстановка не се е трансформирала.

" При жилищните заеми в левове, междинният лихвен % понижава с 0.02 прочие п. до 2.47%, а ГПР - с 0.07 прочие п. до 2.71% ", написа в информацията на Българска народна банка за юли.

Тук е добре да се означи, че през юли има видим спад при новотпуснатите и потребителски и жилищни заеми (заемите нов бизнес).
 Руската Централна банка изненадващо още веднъж внезапно смъкна главната рента
Руската Централна банка изненадващо още веднъж внезапно смъкна главната рента

Очакванията са темпът на инфлацията да се намалява

" Обемът на новия бизнес по заемите за ползване в левове понижава с 13.5% (109.8 млн. лева.) до 701.8 млн. лева, а този на предоговорените заеми и заемите за рефинансиране - със 7.5% (9 млн. лева.) до 110.7 млн. лева При жилищните заеми в левове размерът на новия бизнес се намалява с 12.2% (74.5 млн. лева.) до 536.6 млн. лева, а този на предоговорените заеми и заемите за рефинансиране се покачва с 2% (3.1 млн. лева.) до 155.6 млн. лева ", се споделя в известието на Българска народна банка.

Прегледът на данните за същия интервал за преходни години демонстрира, че такова понижение на тези заеми (макар и с по-малък процент) е нещо като сезонно събитие. Същата наклонност е имало и през юли 2021-а и това изяснява, че макар настоящето месечно понижение на жилищните заеми те резервират рекордния си годишен растеж от над 18 %.
 Унгарската централна банка с второ огромно покачване на главната рента, и то единствено за 2 седмици
Унгарската централна банка с второ огромно покачване на главната рента, и то единствено за 2 седмици

Какво цели новата парична политика

През идващите два три месеца, до края на септември, надали може да се чака нарастване на цената по към този момент отпуснатите заеми за популацията. В същото време по заемите нов бизнес за популацията най-вероятно ще има повишаване, поради по-високите ставки за риск, които банките ще възприемат.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР