420,7 млн. лева в края на март са необслужваните кредити,

...
420,7 млн. лева в края на март са необслужваните кредити,
Коментари Харесай

Защо необслужваните бързи кредити скочиха с почти една трета за година?

420,7 млн. лв. в края на март са необслужваните заеми, отпуснати от сдруженията, профилирани в кредитиране - по този начин наречените компании за бързи заеми. Това е скок с цели 31,5% в съпоставяне със същия интервал на 2023 година, демонстрират данните на Българската национална банка.

От тях излиза наяве и че като цяло размерът на бързите заеми пораства 22,4% спрямо края на март 2023 година до 5,677 милиарда лв. или цели 2,9% от Брутният вътрешен продукт.

Лесният извод от тези цифри е, че българите теглят от ден на ден бързи заеми и все по-трудно ги връщат, само че по-голям (и по-труден за отговор) е въпросът " Защо? ".
 Лошите заеми порастват
Лошите заеми порастват

За втори следващ месец Българска народна банка разгласи по-нисък главен лихвен %

Да поговорим за заплати и цени

Виждаме динамичност на годишна база, която е в подтекста на много съществено повишаване на цените - когато виждаме покачване на номиналите на който и да е тип заем, това отразява и общото повишаване на цените, акцентира пред Money.bg икономистът от Института за пазарна стопанска система Адриан Николов.

" Дори инфлационният коефициент на годишна база да е, да вземем за пример, 10-ина %, за групите, които постоянно биват таргетирани с подобен вид заеми, този % е много по-висок. Когато приказваме за покупки на техника или коли, динамичността постоянно е по-агресивна от тази на общия инфлационен показател ", показва специалистът.
 Събирачите на
Събирачите на " неприятни " заеми - осъждани, които прибират борчове с изтекла отминалост с неетично държание

Министерството на финансите предлага нов закон, който да изсветли бранша

Галин Тодоров - основен изпълнителен шеф на Easy Credit, един от основните играчи в бранша, отбелязва, че в компанията му от няколко години броят на клиентите не бележи растеж, само че главницата пораства с по към 10% за година.

" Тази наклонност е елементарно обяснима. От една страна стои инфлацията, която промени търсенето и усили размера на сумите, от които клиентите имат потребност. Трябват им повече средства, с цел да покрият същите свои финансови потребности. От друга страна, при нас политиките ни по отношение на лоялните и правилните клиенти им разрешават да теглят по-големи суми ", изяснява мениджърът.
 Хора с какви приходи у нас ще се смятат за небогати през 2024 година - съгласно държавното управление
Хора с какви приходи у нас ще се смятат за небогати през 2024 година - съгласно държавното управление

" Линията на беднотия " се подвига едвам с 22 лв.

Когато ти трябват повече пари за същите финансови потребности, това споделя много за приходите ти и за придвижването им по отношение на инфлацията - дори и когато междинните равнища за цялата страна я догонват съгласно статистиката.

" Напълно допустимо е в по-бедните сегменти на обществото динамичността на прихода да не е догонила динамичността на инфлацията. Това значи, че някои семейства в по-бедни райони или с хора, работещи в стопански действия с по-слаб напредък, са принудени да употребяват бърз заем като payday lender, с който да поддържат домашен разноски ", разяснява Адриан Николов.

Спирала от борчове

Ситуация, в която необслужваните бързи заеми скачат с близо една трета и един от всеки седем става проблематичен, няма по какъв начин да не провокира терзание.

Николов отбелязва, че при бързите заеми виждаме по-либерален метод във връзка с рисковия профил и документите за кандидатстване. Това, от една страна, дава достъп на доста повече семейства до подобен вид кредитиране, само че, от друга се приема, " че един % от заемите ще са несъбираеми, само че високата рента по останалите заеми покрива това и в последна сметка компанията за бързи заеми е на облага. Високата несъбираемост е част от дизайна на самата услуга ".
 Кои специалности носят най-големи приходи у нас?
Кои специалности носят най-големи приходи у нас?

Средната заплата за първото тримесечие на 2022-а е 1 593 лв.

Това не е добра вест за тези, които не могат да смогнат с задълженията си. Експертът приказва за т.нар серпантина от бързи заеми: " При липса на достъп до банков заем от огромна кредитна институция с един бърз заем се покрива предходният или се дефолтва по него, при което се дължат неустойки ".

Тук Николов обрисува няколко риска, в случай че наклонността се резервира. По думите му бързите заеми могат да се трансфорат във все по-популярен метод за оцеляване през месеца на нискодоходните семейства: " За благополучие сме в обстановка на висока претовареност и доста ниска безработица. Това значи, че от ден на ден семейства имат достъп до трудов приход, който би трябвало да ги държи надалеч от подобен вид кредитиране - само че това, обаче, надалеч не значи, че приходите стигат на всички ".

Ако погледнем и сериозното покачване на цените на жилищата, някои семейства могат да се окажат в обстановка, в която огромният размер на вноските по ипотеката ги тласка да теглят бързи заеми за ежедневни разноски за храна и режийни, предизвестява икономистът.

С ангажимента, че в Easy Credit не регистрират растеж на необслужваните заеми, Галин Тодоров е безапелационен, че неразумното изтегляне и неприятната преценка както на финансовите потребности, по този начин и на персоналните благоприятни условия са водещи аргументи за изпадане в просрочие.

" Стараем се да консултираме потребителите по какъв начин да преценят по-обективно своите потребности, както и по какъв начин да ръководят по-разумно финансите си. Това ни дава и на нас убеденост, че болшинството от нашите консуматори ще са виновни в погасяването на отговорностите си ", безапелационен е той.

Затова и по думите му както размерът на заема, по този начин и погасителният проект за него би трябвало да са съобразени със средствата, с които разполагаме на седмица или на месец: " Винаги съветваме клиентите, които имат тази опция и вноската няма да ги затрудни по отношение на общоприетите им разноски, да избират по-кратки погасителни проекти. Така заемът ще бъде оптимално преференциален за тях ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР