Левият президент на Перу Педро Кастийо беше свален от депутатите

...
Левият президент на Перу Педро Кастийо беше свален от депутатите
Коментари Харесай

Хаос в Перу: Провален опит за преврат и арест на президента

Левият президент на Перу Педро Кастийо беше свален от депутатите и задържан в шеметна поредност от събития в страната, която отдавна е податлива на политически разтърсвания.

Дина Болуарте, 60-годишна адвокатка, постави клетва като първата жена президент на Перу единствено няколко часа откакто Кастийо се опита да разпусне Конгреса в ход, подложен на критика като опит за прелом.

Драмата стартира с третия опит за импийчмънт на Кастийо, откакто някогашният преподавател в селско учебно заведение ненадейно завоюва властта от обичайния политически хайлайф на Перу на изборите преди 18 месеца.

В телевизионно послание към нацията 53-годишният Кастийо разгласи, че разпуска доминирания от опозицията Конгрес, вкарва комендантски час и ще ръководи с указ.

Докато рецензиите към обръщението валяха, депутатите демонстративно се събраха по-рано от плануваното, с цел да обсъдят предлагането за импийчмънт и го утвърдиха със 101 гласа от общо 130 депутати.

Кастийо беше подложен на импийчмънт поради " моралната си некадърност " да упражнява властта след голям брой рецесии, включващи шест следствия против него, пет промени в кабинета и огромни митинги.

Конституцията разрешава процедурата по импийчмънт да бъде заведена против президент въз основа на хипотетични политически, а не юридически нарушавания - което прави импийчмънта постоянно срещан в Перу.

Кастийо беше задържан, съобщи Марита Барето, координатор на екип от прокурори, които се занимават с корупцията в държавното управление.

Източник от кабинета на основния прокурор съобщи пред Агенция Франс Прес, че той е разследван за протест.

Кастийо стана третият президент от 2018 година насам, който е уволнен по силата на наредбата за " морална некадърност " в конституцията.

В рамките на два часа Болуарте постави клетва пред Конгреса, с цел да изкара остатъка от мандата на Кастийо - до юли 2026 година

Перу не е непознато на политическата неустойчивост: през 2020 година имаше трима разнообразни президенти в границите на пет дни, а от 2016 година насам е шестият президент.

Политически новобранец

След гласуването на импийчмънта Кастийо е напуснал президентския замък с телохранител и се е отправил към полицейското ръководство в Лима, преди карцерът му да бъде публично разгласен.

Поддръжниците му разкритикуваха отстраняването на своя водач.

" Искам да осъдя обстоятелството, че нашият президент е бил похитен от националната полиция, че е бил арестуван с предумишленост и изменничество от Конгреса ", съобщи 59-годишният пенсиониран боец Мануел Гавирия,

Кастийо се появи като че ли от нищото и завоюва 50,12 % от гласовете на втория тур на изборите през юни 2021 година против дясната Кейко Фухимори, упрекваната в корупция щерка на наказания за подкупи някогашен президент Алберто Фухимори.

Той е роден в малко село, където работи като преподавател в продължение на 24 години, и е значително незнаен, до момента в който не оглавява национална стачка през 2017 година, която принуждава тогавашното държавно управление да се съгласи с настояванията за повишение на заплатите.

Кастийо се стреми да се показа като непретенциозен чиновник на народа, като през по-голямата част от президентската си акция пътуваше на кон и обещаваше да постави завършек на корупцията.

Въпреки това обвиняванията против него бързо заваляха.

Разследванията варират от хипотетични подкупи и възпрепятстване на правораздаването до плагиатство на университетската му дисертация.

През октомври основният прокурор на Перу подаде и конституционна тъжба, в която упреква Кастийо, че управлява незаконна организация, в която вземат участие фамилията му и негови съдружници.

Кастийо и неговите юристи дълго време твърдяха, че следствията против него са част от скрит план за свалянето му от поста.

" Тази нетърпима обстановка не може да продължава ", съобщи той по-рано, като разгласи, че възнамерява да свика нов конгрес, който да изготви нова конституция в границите на девет месеца.

" Вече някогашен президент "

Стотици протестиращи се събраха пред постройката на Конгреса преди гласуването.

" Уморени сме от това корумпирано държавно управление, което крадеше от първия ден ", сподели 51-годишната Йохана Салазар.

50-годишният Рикардо Паломино, систематичен инженер, съобщи, че опитът на Кастийо да разпусне Народното събрание е " изцяло недопустим и противоконституционен. Той опонира на всичко и това са следствията ".

Преди импийчмънта Съединените щати желаеха от Кастийо да " анулира решението си ", след което обявиха, че към този момент не го считат за президент.

" Моето схващане е, че поради дейностите на Конгреса, той към този момент е някогашният президент Кастийо ", съобщи пред кореспонденти представителят на Държавния департамент Нед Прайс, заявявайки, че законодателите са подхванали " коригиращи дейности " в сходство с демократичните правила.

Латиноамериканските държавни управления показаха дълбока угриженост и приканиха за ценене на демокрацията, само че имаше и подмятания за поддръжка на Кастийо от страна на други леви водачи.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, един от най-верните съдружници на Кастийо, упрекна " икономическите и политическите елити " за враждебната среда от началото на неговото " законно президентство ".

Правителството на Густаво Петро, първият ляв президент на Колумбия, прикани за разговор с присъединяване на " всички политически артисти ", като добави, че " демокрацията изисква признание на националната воля, изразена както на изборите за президент, по този начин и на тези за Конгрес ".

Бразилия се изрече по-критично за дейностите на Кастийо, като назова опита му да разпусне Конгреса " нарушаване " на демокрацията и върховенството на закона. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР