Лекарите се притесняват, че има вариант парите за оказаното лечение

...
Лекарите се притесняват, че има вариант парите за оказаното лечение
Коментари Харесай

НЗОК дължи 257 млн. лв. на европейските здравни каси

Лекарите се тормозят, че има вид парите за оказаното лекуване да идват от икономисване на заплащанията от здравна активност в България

© Надежда Чипева Здравната каса дължи 257 млн. лева на европейските здравни каси за лекуване на български жители при незабавни и неотложни положения, стана ясно след съвещанието на надзорния съвет на институцията. От тях 97.1 млн. лева са просрочени.

Председателят на надзорния съвет на здравната каса и заместник-министър на опазването на здравето Жени Начева разгласи, представена от zdrave.net, че с осъществяването на бюджета за тази година НЗОК ще се опита да погаси всички остарели отговорности към европейските здравни каси.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Видно от данните, предоставени на " Капитал ", НЗОК няма по какъв начин да си приспадне средствата за лекувани в България европейски жители, тъй като те са в пъти по-малко. От началото на годината до края на септември институцията е получила 3.093 млн. лева за незабавна помощ и лекуване на чужденци, чака се до края на годината да получи още 7.017 млн. лева, или общо 10.1 млн. лева

Ситуацията с неизплатените отговорности на НЗОК към европейски здравни каси стана ясна при започване на предходната година и поради това, че срещна с нея всички политически сили в Народното събрание, предходният шеф на здравната каса проф. Камен Плочев беше заставен да подаде оставка.

За какво заплаща НЗОК

По линия на европейската здравна карта всеки жител, който пътува или живее в друга европейска страна, има право да употребява незабавна и неотложна помощ гратис. Разходите за услугата се покриват от здравната каса, в която той се обезпечава.

В другите страни за незабавно и наложително положение се считат най-различни болести. Страните членки имат право на отсрочено заплащане на оказаната здравна помощ от 18 месеца, само че след този интервал от време заплащането изпада в просрочие. България е от нередовните платци на оказана здравна помощ, в това число и интервенции. Тя няколко пъти през последните години поемаше отговорности към най-големите кредитори, да вземем за пример Германия, да погаси отговорностите си. През тази година е заложена рекордната сума от 160 млн. лева в бюджета за това. През идната средствата се свиват на половина – 71 млн. лева

Притесненията на лекарите

Основните терзания на лекарите в проблема с заплащанията на просрочията е, че тези средства биха могли да бъдат спестени от възнаграждение на здравна помощ, в случай че клиниките и докторите в извънболничната помощ работят в условия на тежко лимитиране на оказваните услуги.

Другата опция да се набират средства най-малко за просрочията от близо 100 млн. лева е да бъдат събрани повече от плануваните здравни вноски, което нормално се случва в края на годината.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР