От днес окончателно влиза в сила почти пълна забрана за

...
От днес окончателно влиза в сила почти пълна забрана за
Коментари Харесай

Забраната за реклама на хазарт в медиите окончателно влезе в сила

От през днешния ден дефинитивно влиза в действие съвсем цялостна възбрана за реклама на хазартни игри в България. На 14 май измененията в Закона за хазарта бяха обнародвани в “Държавен вестник ”, макар че се говореше, че президентът Румен Радев ще наложи несъгласие над решението на Народното събрание от 30 април.

Изключение за рекламиране на
хазартни действия се прави единствено за Българския състезателен тотализатор, което бе аргументирано с претекста, че компанията е длъжна да разпределя облагата си за разноски за спорт и здраве, което не е годно за частните оператори.

Припомняме, че без спор, текстовете, импортирани от ГЕРБ и Движение за права и свободи, бяха признати доста небрежно в последния ден на 49-я парламент, със 198 гласа “за ”, без нито един “против ” или “въздържал се ”.

Мащабната реклама на
хазарт, както и лесният достъп до залози, е една от аргументите за взрива на бранша у нас през последните години. След закриването на частните лотарии на Васил Божков, които бяха топ рекламодатели в българските медии, изключително в частните малките екрани, рекламата освен не понижа, само че даже се усили. По груби оценки през 2022 година тя е възлизала на сред 100 млн. лева и 200 млн. лв..

След като Народното събрание дефинитивно одобри измененията в Закона за
хазарта, огромните малките екрани, уеб сайтове и други медийни групи признаха, че са мощно подвластни от действието на хазартните реклами. Според позиции, изпратени до Народното събрание, малките екрани ще изгубят голям % годишни доходи, което ще спре излъчването на доста спортни надпревари. Породи се и слух, че небрежно инициираните и признати промени се вършат за преодоляване на някои от частните малките екрани.

От през днешния ден на малките екрани и радиата към този момент не е позволено да излъчват каквито и да е клипове за
залагания. Вестниците и интернет уеб страниците също не би трябвало да разгласяват карета и банери с подобен темперамент.

Рекламата на
хазарт се не разрешава също по този начин и на публични места, в това число на фасади на здания и върху имущество – държавна и общинска благосъстоятелност. Изключение ще са само фасадите на казината и другите обекти, които имат лиценз да провеждат хазартни игри. Имената и логата на операторите ще могат да се слагат и върху билбордове. Върху паната е неразрешено да се качват каквито и да е числа за да не се афишират така наречен бонуси, с които се притеглят играчи. Освен това билбордовете не би трябвало да са на разстояние по-малко от 300 метра от учебни заведения, детски градини, университети, студентски общежития. Новите разпореждания плануват най-малко 10% от площта на рекламата да е заета от надписи, предупреждаващи, че хазартът води до взаимозависимост.

Реклама се позволява и върху спортна екипировка, спортни уреди, спортни зали, игрища и басейни, материали или артикули на спортни федерации, клубове, сдружения и организации.

Забраняват се игралните зали и
казината в селища с под 10 000 поданици, като изключение се прави за курортите и селищата на 30 км. от граничните пунктове. По данни на Министерството на финансите ограничаването ще засегне 104 игрални зали в страната. Те обаче би трябвало да бъдат закрити в период от три години.

С промените се планува до
хазартни игри да не се позволяват:

лица, които получават месечна обществена помощ;

лица с психологични разстройства;

лица, сложени под забраняване.

Нова мярка против хазартната взаимозависимост, която влезе в действие ще стопира практиката играчите да бъдат връщани неведнъж в
казината и залите, с цел да им бъдат изплатени по-големите облаги. “Организатор на хазартни игри с игрални автомати и игри в игрално казино неотложно изплаща облага в размер до 10 000 лева и/или дава предметната облага на физическото лице, показало му жетони, изрезки от фишове, талони или други удостоверителни знаци за потвърждаване на облагата, които те материализират. Когато размерът на паричната облага е еднакъв или по-голям от 10 000 лева, изплащането се прави по банков път до края на идващия работен ден “, гласят новите промени.

Организаторите на онлайн
залагания се задължават да подхващат ограничения за ограничение на държание, което слага под риск здравето и финансовото богатство на потребителите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР