Лъв ще посреща евролидерите в обновения НДК.Отливка на статуята, която

...
Лъв ще посреща евролидерите в обновения НДК.Отливка на статуята, която
Коментари Харесай

Лъв посреща евролидерите в НДК

Лъв ще посреща евролидерите в актуализирания НДК.

Отливка на статуята, която е пред правосъдната палата, е сложена на вход А6, който е очакван за ВИП гостите. Пред него са засадени лалета в цвета на европредседателството ни (синьо и бяло), само че целият им искра ще забележим чак през пролетта, когато разцъфнат.

Вчера министрите за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз - Лиляна Павлова, и на културата - Боил Банов, дружно с ръководителя на директорския ръб на Двореца Борислав Великов демонстрираха реновираните зали. Там ще се проведат събитията и срещите от календара на българското европредседателство.

Отливката на лъва е остаряла и не е правена особено за европредседателството, разясни Борислав Велков пред Mediapool.
Вход А6 е предпочетен за тържествен за министър председатели и министри, тъй като до него се стига непосредствено с автомобил, изясни министър Банов. Решението е взето и поради засилените ограничения за сигурност, чиято система коства 12 млн. лева Централният вход остава отворен за всички жители, защото културния живот в НДК ще продължи по време на самото председателство и постройката ще бъде налична за всички, сподели министър Павлова.

Графити, дело на незнайни създатели, красят централния вход на НДК. Реставрирани са и творбите на класици от времето на социализма. Бронзовата скулптура " Възраждане " на Димитър Бойков е на централния вход. Запазена е и дърворезбата " Пламъкът " на Ангел Стефанов.

Реставрирани са платната " Човекът и мирът " на Йоан Левиев, " Триумф " на Антон Дончев, " Възхвала на българската просвета " на Дечко Узунов. " Битката за Ахелой " на Ванко Урумов е пред Зала 3, където ще се организират пленарните съвещание на евролидерите и министрите. " България " на Светлин Русев в Зала 6, където ще е интернационалният пресцентър.
Имената на създателите и творбите към този момент са изписани единствено на български език, само че от културното министерство дават обещание да бъдат сложени надписи и на латиница.

Зала 3 на последния седми етаж е преоборудвана напълно, без да е изменена вътрешната й архитектура. Тук ще бъде срещата на европейските водачи през май, както и препоръките на министрите. " Пленарната зала на европредседателството е неповторима и няма аналог ", сподели Боил Банов. В нея ще се проведат общо 32 събития, добави Лиляна Павлова. В центъра е ситуирана кръгла маса, към която са подредени бели кожени кресла. На тях ще се настанят евролидерите. Все още не е решено кой къде ще седне. Поставен е и нов окачен таван, наследник мокет, двоен под, в който са вградени всички връзки. Напълно оборудвани са и 8-те непрекъснати преводаческите кабини. Капацитетът на залата е за към 1500 – 2000 души за едно събитие. Очакванията са на работните срещи в Зала 3 да се събират към 250 – 300 души.
Непосредствено до нея е Зала 10, която е преоборудвана за работните обеди. Те ще бъдат на бюро, а не на маса. По думите на Павлова такава била нормалната процедура.

Пред залата се намира и най-хубавата тераса на НДК, откъдето се вижда цяла Витоша. Вече е инсталиран и специфичният таван, който има овална форма. От " Галчев Инженеринг " са поставили и особено осветяване, което може да се управлява изцяло от доста ярко до прелестно мрачно.

Придружаващите гостите лица ще обядват в ресторант " Скай плаза ", който е главно ремонтиран, само че към момента не е обзаведен.
Първата огромна публична среща ще се организира в НДК на 11 и 12 януари, сподели министър Павлова. " Надявам се, че след тези 6 месеца председателство, ще продължим да се радваме на мощна конгресна активност ", добави министър Банов. Той изясни, че отсега нататък в НДК няма да имат място за пазари, на които да се продава трикотаж и долни дрехи, а постройката ще се употребява главно за културни събития - изложения и конгреси.

Ремонтът коства към 45 млн. лева, като единствено строителните действия възлизат на 24 млн. лева 4.5 млн. лева са вложени в техника и още 12 млн. лева - за сигурност.

Галчев Инженеринг " ремонтира Двореца

" Галчев Инженеринг " е компанията, която извърши ремонта на НДК. 90 000 от общо 123 000 квадратни метра в Двореца към този момент са напълно преобразени. В рамките на 330 дни компанията съумя да ремонтира голямата повърхност, която не е реконструирана от години. В края на 2016 година след дълги процедури страната подписа контракт с компанията, до началото на 2017 година бяха утвърдени плановете за ремонт на Двореца. Същинската работа компанията стартира през февруари.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР