Кристално чисти води и безмълвна красота на морското дъно -

...
Кристално чисти води и безмълвна красота на морското дъно -
Коментари Харесай

Слънце, море, пясък... Болата

Кристално  чисти води и безмълвна хубост на морското дъно - това е Каварненският залив Болата, член в клуба на най-красивите заливи в света. Именно поради това си самопризнание залив Болата и плажът към него са все по-популярни и посещавани през последните години. Това е дребен, само че извънредно хубав плаж на безшумно, умерено, сгушено измежду високи скали и голям брой пещери райско кътче, като че ли прикрито от света. Това закътано местенце съставлява лиман и тясна клисура, която е врязана в брега и опиянява мнозина с очарованието си. Болата се намира не надалеч от нос Калиакра и наоколо до град Каварна. Болата е прочут като единствения резерват у нас, който включва в себе си и акватория, морска повърхност. Заливът украшение се намира до нос Калиакра. Красивите скали на Болата са били очевидци на доста катастрофи. Това е и смисъла на турската дума болата - бол (много) и ата (смърт). Там морето или е умерено и красиво, или бурно и ужасно. Опасни подводни течения дърпат на дъното смелчаците, дръзнали да влязат във вътрешността във водата. А когато морският звяр се разлюти, великански талази се стоварват върху брега и гълтам всичко живо по него. Дивната хубост, защитавана от непристъпни зъбери, и до момента подухва боязън измежду локалните.

 Преди два века, след следващите преселения поради войните, там се заселили хайдути от Македония. Кръвожадните главорези тормозели близките села Българево и Свети Никола. Хайдуците рекетирали хората, влизали в селата, крадели добитъка и виното, съсипвали реколтата. 6-7 българевци, които дръзнали да се опълчат, били убити, а месата им изгнили по скалите. Всичко, което бандитите заграбвали, го криели в дълбоките пещери на Болата. След Руско-турската освободителна война пък турските аги, които избягали от Добруджа, скрили имането си в непристъпните пещери. След тях румънските чокои, принудени да изоставен след Крайовския контракт, също заровили скъпоценности там. И до момента овчари намирали златни пари от минали времена по тези места. През 80-те години на предишния век властта построила на най-високата точка на Болата боен обект, който поддържал аления кабел сред Москва и София. Сложили бариери, защита. Секретно отделение поддържало горещата връзка и никой не можел да припари в близост. Сега горе обектът си действа, само че нищо не напомняло страховете от времето на студената война. В началото  на демокрацията локалните почнали да си пасат там овцете, риболовците поставили лодкостоянки. Преди 20-ина години построили и две брегоукрепващи буни. Заливът станал нещо като рибарско населено място. Понеже мястото е доста закътано, Болата привлякла вниманието на родните контрабандисти. Всичко, което може да мине по море, пробвали да го прекарат оттова. Злоупотребите спрели, когато теренът почнал да се стопанисва от Морска администрация. Държавата забранила лодкостоянките и спряла опциите за достъп на нежелани хора и артикули.

 Рибарите обаче траяли да ловуват. През есента на 2009 година, по време на огромна стихия двама риболовци от Добрич отишли да хвърлят мрежи на Болата. Малко преди да влязат в залива, били обърнати от няколко талази, споделя българевският кмет. " Единият мъж съумя да се избави, само че другия го открихме чак след четири дни. Издирвахме го по море и по въздух, само че очевидно тялото съвсем незабавно е влезнало в кухините под вълнолома. " Въпреки злокобните истории за мястото, или тъкмо поради тях, през демокрацията Болата се трансформира в паметен плаж. Самият залив е към 15-20 дка, а плажната линия е тясна и камениста, я има, я няма 4-5 декара повърхност. Морето ту връща пясъка, ту го прибира. Теренът е в резерват и затова плажът нито се стопанисва от някого, нито е даван на концесия. Не се позволяват каравани и палатки. Но хубостта и спокойствието край морето са полезност, която води в залива доста хора от страната. До 1500 индивида се събират през лятото на тясната линия.

 Неповторимата природа и тайнствените пещери привлякоха вниманието на Холивуд. През пролетта на 2010 година на Болата беше сниман третият римейк на " Конан Варварина ". " Продуцентите толкоз харесали залива, че дори споделили, че ще отпадне огромна част от компютърната анимация. Просто си имало естествена хубост ". Декорирали мястото като красиво пристанище, издигнали бутафорна цитадела и създали една огромна улица, която представлявала пазар. Там се продавали кожи, плодове, зеленчуци, плебеи. Естествено, водили се и борби и се проливала доста кръв. Снимките траяли към седмица. Българският филм " Пътят към Ерусалим " също е сниман там в края на предишния век.

 Зърнете ли Болата един път и за момент няма да съжалите, че сте пристигнали на това неповторимо плажче. Наистина са малко плажовете у нас, надарени с сходна природа и хубост. Лятото тук се събират много хора, привлечени от неповторимата атмосфера и разположението на Болата. Заради дребните размери на плажната линия от време на време става пренаселено. Но пък никой не би могъл да отхвърли неповторимата атмосфера, витаеща в близост. На където и да се обърнете се откриват удивителни гледки и спиращи дъха пейзажи. Болата е едно необикновено комбиниране от бистро море, гиздав плаж, скали в разнообразни цветове и дива природа. На Болата е построен дребен кей, където риболовците опъват въдиците си, както и заведение, предлагащо разхладителни питиета през лятото. Плажът е доста чист и прелестен, а водата плитка, бистра и прохладна. Пещерите, с които са осеяни скалните масиви обграждащи Болата са били населявани през Античността, за което свидетелстват останките от живот открити там.

 Една от най-уникалните естествени забележителности у нас – нос Калиакра, отстои единствено на няколко километра от плажа. Калиакра е част от Стоте национални туристически обекти и несъмнено си заслужава да се посети. Характерното е, че там целогодишно е прохладно, а към скалния бряг от време на време се следят и делфини. В региона могат да се видят забавни скотски типове като воден бик, земеродни рибарчета, чапли.

Инфо:www.24chasa.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР