Сигурно сте чували от много свои приятелки, че според тях

...
Сигурно сте чували от много свои приятелки, че според тях
Коментари Харесай

12 причини защо мъжете се правят, че нямат чувства

Сигурно сте чували от доста свои приятелки, че съгласно тях мъжете нямат усеща. Това може да е, тъй като те са претърпели любовно отчаяние и в този момент търсят причина за разпада на връзката им.

Да обвиниш мъжете, че нямат усеща е малко пресилено, само че би трябвало да кажем, че и самите те се пробват да построяват един сходен облик, който да ги прави по-силни.

Може би една от най-големите загадки на света, наред с въпроса за какво не можем да намерим ключовете си, когато закъсняваме, е този безконечен въпрос – най-малко за девойките: Имат ли мъжете усеща? Звучи като въпрос от сантиментална комедия, само че в действителност доста от нас са се замисляли, до момента в който са гледали по какъв начин някой мъж резервира каменно лице по време на супер или до момента в който е давал най-кратките отговори на въпросите ни от рода на „ по какъв начин мина денят ти “.

Сякаш има мълчешком предписание в наръчника на момчетата: „ Не показвай емоции„. Но дали това в действителност е по този начин? Мъжете ли са тези загадъчни, философски същества, които минават през живота, необезпокоявани от страсти, или зад тази спокойна осанка се крие буря от усеща? Мъжете са друга порода, тъй като са програмирани по друг метод от дамите. Обществото им е споделило да не демонстрират усеща, а бащите им са им споделили да не вършат това, което вършат девойките. Заради това може да си мислите, че те нямат усеща.  Въпреки че границата сред половете става все по-неясна, доста мъже към момента считат, че би трябвало да се държат по избран метод, с цел да запазят мъжествеността си.

От дълго време ни хранят със стандарти: девойките са прочувствени, бъбриви същества, които постоянно се просълзяват поради видеоклип със сладко куче. Мъжете, от другата страна на спектъра, са представяни като философски, съвсем роботизирани фигури, които не биха познали страст, в случай че ги удари в лицето. Но дано се задълбочим малко тук. Защо мъжете постоянно се вживяват в тези рози да нямат усеща? Има ли нещо такова и в случай че да, за какво се държат по този начин?

 без чувства; нямат усеща 12 аргументи за какво мъжете се вършат, че нямат усеща

Да вземем да вземем за пример публичните упования.

Още от ранна възраст на момчетата постоянно се споделят неща като „ огромните момчета не плачат “ или „ мъжественото поведение„. Сякаш има неписано предписание, което повелява, че проявлението на страсти е неразрешена зона за мъжете. Този публичен сюжет играе голяма роля за това по какъв начин мъжете възприемат себе си и по какъв начин ги възприемат другите, когато става въпрос за страсти. Сега дано прибавим и малко еволюционна логика на психиката. Някои теории допускат, че още когато всички сме живели в пещери, другите прочувствени прояви при мъжете и дамите са имали своите преимущества за оцеляване.

Мъжете са били огромните ловци, а дамите – грижовни събирачи – звучи малко като праисторически сериал, нали? Макар че тези теории са забавни, те не всеки път са годни за актуалния свят, в който се пие лате и се работи със смарт телефон.

И тогава идва тази завладяваща идея за прочувствената просветеност. Знаете, способността да разпознаваме, разбираме и управляваме личните си страсти, както и да разпознаваме, разбираме и влияем на страстите на другите.

Нека се върнем към главната ни главоблъсканица: Вярно ли е, че мъжете нямат усеща? Науката споделя „ Не, безусловно! “

Първо, дано се срещнем с научните доказателства. Многобройни психически проучвания удостоверяват, че мъжете изпитват целия набор от страсти също толкоз надълбоко, колкото и дамите. Въпреки че може да има разлики в метода, по който мъжете и дамите показват страстите си, тези разлики постоянно са повлияни от културни и обществени фактори.

Проучванията демонстрират, че публичните правила, функциите на половете и възпитанието играят забележителна роля за образуването на метода, по който хората показват страстите си. Това значи, че всички следени разлики в изразяването на страстите сред мъжете и дамите не са само присъщи, а са доста образувани и от външни въздействия.

Има и тематика за прочувственото угнетяване. Не става въпрос единствено за въздържане на сълзите по време на печален филм, а за непрекъснато угнетяване на страстите, което може да докара до съществени последствия. Изследванията в региона на психологичното здраве непрекъснато демонстрират, че прочувственото угнетяване може да докара до увеличение на напрежението, тревогата и депресията.

Но дано да потърсим пояснение за какво мъжете желаят да демонстрират на другите, че нямат усеща.

Защитен механизъм против уязвимостта

За доста мъже да нямат усеща си е като да носят прочувствена ризница. Това е предпазен механизъм, психическа тактика за отбягване на дискомфорта от уязвимостта. Представете си го като отбягване на сложен диалог. По-лесно е да се държиш по този начин, като че ли не ти пука, в сравнение с да се отвориш и да рискуваш да бъдеш засегнат. По този метод те заобикалят сложните диалози и шанса да покажат уязвимост, в случай че става въпрос за нещо, което в действителност ги вълнува. Но въпреки всичко това е лично предпочитание и с придвижване на възрастта някои мъже към този момент схващат, че да нямат усеща не е чак толкоз потребен ход, изключително в случай че останат без другари.

Стилове на другарство

Често се следи разминаване в метода, по който мъжете и дамите предават страстите си. Докато дамите могат да употребяват думи, с цел да изразят възприятията си, мъжете могат да изберат дейностите. Това е все едно дамата да каже „ Обичам те “ посредством прочувствена записка, до момента в който мъжът може да изрази същото посредством коригиране на течащ кран. Това не значи, че не ги е грижа, а че просто приказват на друг прочувствен език. Много мъже просто не могат да изкажат това, което усещат и някои хора стартират да си мислят, че нямат усеща. Това не постоянно е по този начин, само че мнението, което се основава може да се окаже проблем.

 без чувства; нямат усеща 12 аргументи за какво мъжете се вършат, че нямат усеща

Условията от детството

Начинът, по който се възпитават мъжете, оказва голямо въздействие. както споменахме нагоре. Момчетата постоянно чуват изречения като „ мъжете не плачат “, което ги кара да свързват прочувственото изложение със уязвимост. Това образование образува държанието им в зрелост, като ги прави по-малко склонни да показват намерено възприятията си. Много мъже избират да единствено тъй като са видели от бащите си, че по този начин вършат огромните. Семейната конюнктура играе извънредно значима роля в подобен миг.

Обществени упования

Отново, обществото постоянно прокарва тезата, че „ същинските мъже “ нямат усеща. Този публичен сюжет, заздравен от медиите и натиска на връстниците, кара доста мъже да считат, че би трябвало да живеят съгласно този философски блян, с цел да бъдат признати или уважавани. Има и изключения, несъмнено, само че когато целият свят към теб те учи, че мъжете нямат усеща е обяснимо за какво избираш да следваш този път.

Страх от отменяне

Никой не обича да бъде отхвърлян, а за някои мъже проявлението на страсти е като подготовка за това. Независимо дали става дума за минал опит, когато са се отворили и са били осмивани, или просто за боязън от това, резултатът постоянно е фасадно равнодушие. Младежите, които са унизени в учебно заведение постоянно, се учат да нямат усеща, тъй като в случай че покажат уязвимост, то това може да се обърне против тях, било то в любовния или обществения живот.

Минали прекарвания

Мъжете, които са претърпели контузия или прочувствена болежка в предишното, може да изградят стени към възприятията си. Това е като да развият боязън от кучета, откакто са били ухапани – един път засегнати, те са внимателни да излагат страстите си на показ още веднъж. Така в опит да не повтарят предходни неточности те просто демонстрират, че нямат усеща.

Алекситимия

Това е положение, при което човек изпитва усложнения при идентифицирането и изразяването на страсти. То е по-често срещано при мъжете, както демонстрират изследванията. Не става въпрос, че те нямат усеща, а по-скоро, че в действителност се затрудняват да ги разпознаят и изразят.

Избягване на спорове

Някои мъже избират да държат страстите си в загадка, с цел да избегнат спорове. Представете си сюжет, при който изразяването на отчаяние води до спор, за мъжа може да е по-безопасно да каже „ всичко е наред “, вместо да изрази същинските си усеща. Ако вашият човек знае, че сте склонни да реагирате прекомерно остро или да раздухвате нещата, той може да избере да не споделя същинските си усеща, с цел да предотврати изостряне на обстановката.

Норми на работното място

Професионалната среда постоянно обезкуражава изразяването на страсти, изключително в обичайните области, доминирани от мъже. Това е като да имаш „ работна персона “, която е напълно делова, маска, която мъчно може да се смъкна даже отвън офиса. Интересно е, че тази норма внезапно контрастира с историческата стигма, съгласно която дамите не са подобаващи за бизнес или търговски функции, тъй като са възприемани като „ прекомерно прочувствени “. Този остарял стандарт предполагаше, че страстите на дамите ще попречат на професионалната им преценка – разбиране, което с времето беше оспорено и опровергано.

Днес разбираме, че прочувствената просветеност е скъпо преимущество на работното място, както за мъжете, по този начин и за дамите, и че способността за ловко ръководство на страстите може фактически да усъвършенства бизнес и професионалните взаимоотношения. Но да, това беше убеждението преди, към момента обаче има работни места, където мъжете просто би трябвало да нямат усеща.

Влияние на ролевите модели

Мъжете постоянно подражават на своите ролеви модели. Ако някой татко или наставник е бил прочувствено запазен, те може да имитират това държание, вярвайки, че това е „ верният “ метод да бъдат такива. И по този начин се стига досега, в който тези хора просто нямат усеща.

Стигма на психологичното здраве

Обществената стигма във връзка с психологичното здраве на мъжете може да ги възпре да показват страстите си или да търсят помощ. Тъжна истина е, че в доста среди мъжът, който приказва за възприятията си или посещава терапевт, към момента е осъждан. Това принуждава тези хора просто да играят ролята, че нямат усеща.

Динамика на взаимоотношенията

Във взаимоотношения, в които прочувствената неприкритост е довела до проблеми, мъжете могат да се затворят като защитна мярка. Това не е равнодушие, това е заучена реакция на отрицателните резултати от минали прочувствени прояви.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР