Криминалистиката може да се определи като наука, която "използва научни

...
Криминалистиката може да се определи като наука, която "използва научни
Коментари Харесай

Неразгадаемите криминални мистерии, които бяха разкрити

Криминалистиката може да се дефинира като просвета, която "използва научни способи или експертиза за следствие на закононарушения, проучване на доказателствата, които могат да бъдат показани в съда ".

През последните десетилетия криминалистиката се е развила с огромни темпове и с помощта на някои достижения, редица неразрешени до момента случаи най-сетне бяха завършени.

Ето и част от тях, които от събраха и показаха:

Убийството на помощник от Харвард

През януари 1969 година студентка от Харвард - Джейн Бритън, е открита мъртва в жилището си, откакто не се явява на изпит.

Причината за гибелта ѝ е контузия с тъп предмет, само че казусът остава неразкрит повече от 40 години. Едва през 2012 година с помощта на напредъка на криминалистиката е изработен пробив.

Установено е, че ДНК на непокътнатите следи съответствува с тази на сериен полов нарушител и палач, наказан през 1973 година

Момичето във ваната

In our latest ep we talk to Jared of M-Vac, a revolutionary retrieval system that is helping to solve including this one. was arrested in 2017 for the 1977 murder of Sharon Schollmeyer in her SLC apt. He was her building manager.
— Missing (@MissingCSM)
През декември 1977 година тялото на 16-годишната Шарън Шолмайер е открито в жилището ѝ. Тя била изнасилена и удушена до гибел и е лежала под шест сантиметра вода във ваната.

Доказателствата били негодни поради водата, заради което по това време не е било допустимо да се извлече ДНК. Мистерията най-сетне е разгадана през 2013 година с помощта на появяването на M-Vac.

M-Vac разрешава на учените да извличат ДНК от заледен материал. Оказва се, че причинителят на закононарушението е шефът на постройката в жилището на Шолмайер.

Убийство в Юта

Тялото на Кристал Бесланович е открито през 1995 година Предполагаемото оръжие на убийството е камък, само че по това време е съвсем невероятно да се извлече ДНК от повърхността на камък. Появява се M-Vac.

M-Vac helped solve this cold case too. John Simpson killed Krystal Beslanowitch in 1995 with a rock, and was arrested in 2013 because detectives retested the murder weapon with M-Vac and got a profile. M-Vac saves lives.
— Missing (@MissingCSM)
ДНК е извлечена от въпросната канара и съответствува с тази на наказания палач Джоузеф Майкъл Симпсън, който неотдавна е бил освободен от пандиза по време на убийството.

Убийството на "Момичето Бъкскин "

Когато през април 1981 година е открито тялото на Марсия Ленор Кинг, то не е разпознато и никой не се появява в търсене на жена, която да дава отговор на описанието ѝ.

Никой не знаел името ѝ и по този начин тя станала известна като "Момичето от Бъкскин ", тъй като по време на убийството си носела пончо от Бъкскин.

"Buckskin girl ", victim found in Miami County, Ohio in a 1981 cold case murder, identified as Marcia King of Arkansas through advanced DNA testing. Isotope analyses of hair used in the investigation.
— IsoForensics Inc. (@IsoForensics)
Преди да я погребат, следователите създали фотоси на лицето на дамата. Благодарение на достиженията в региона на съдебномедицинската реорганизация на лицето учените най-сетне съумяват да разпознават жертвата през 2018 година

Убиецът, който се предал

След като през 1999 година Мариана Ваатстра е открита изнасилена и убита в Нидерландия, казусът остава неразкрит в продължение на години. През 2012 година полицията се връща към случая и моли всички мъже, живеещи в радиус от пет благи от мястото на закононарушението, да дават своята ДНК.

Един от далите отговор на този апел съвпаднал - комшия на междинна възраст, който непринудено дал ДНК на полицията. Случаят е завършен.

Убийство в навечерието на Коледа

На Бъдни вечер 2001 година Кевин Бътлър е намушкан с нож в жилището си дружно с домашния си любим какадуто Бърд.

Разследващите откриват човешка ДНК в човката и ноктите на Бърд и се оказва, че тя съответствува с ДНК на човек, с който Бътлър е имал финансови проблеми. когато се открива, че въпросният човек има рани, съответстващи на това, че е бил нахапан и намушкан от какаду, казусът е позволен.

Залавянето на Тед Бънди

През 1978 година в Държавния университет на Флорида са открити три убити дами. По тялото на една от дамите са открити присъщи следи от захапване.

Експерт по правосъдна медицина свидетелства по време на процеса, че следите съответстват със зъбите на Тед Бънди, който по това време е обвинен в няколко други убийства.

Въпреки че през днешния ден отпечатъците от следи от захапване не биха били възможно доказателство, по това време те са били задоволителни, с цел да убедят правосъдните заседатели.

Photo 1: Ted Bundy leaves Orange County Jail for hearing on December 17, 1987.

Photo 2: Ted Bundy is escorted to a van outside U.S. District Court in Orlando after his competency hearing on December 16, 1987.

Photo 3: Ted Bundy, December 15, 1987.
— Moonlight Murders (@mOonlightmurder)
Тед Бънди е наказан като сериен палач и екзекутиран през 1989 година
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР