Крим е решаващият терен, на който тази война ще се

...
Крим е решаващият терен, на който тази война ще се
Коментари Харесай

Войната | Кримският гамбит на Украйна

" Крим е решаващият терен, на който тази война ще се води. Така че изолирането му и по-късно превръщането му в неудържима територия са двете нужни стъпки, които ще доведат до неговото освобождение. " Думите са на о.з. ген. Бен Ходжис - някогашен командващ на сухопътните сили на Съединени американски щати в Европа. Той един от най-авторитетните обществени юристи в поддръжка на оптималната военна помощ за Украйна, която към този момент над 19 месеца води неравна борба против съветските окупатори. И до момента в който през миналото лято целият свят беше вторачил взор главно върху буксуващата контраатака в Запорожие, настрана от публичното вниманието остана събитието, че украинските въоръжени сили сякаш в действителност редом ползват тактиката на американския военачалник от запаса. И то с значителен триумф.

Още през февруари ген. Ходжис разказа малко по-детайлно своята визия за възможна поетапна контраатака против Крим в къс пост в своя Twitter акаунт. " Приоритетно използвайте прецизни удари на далечни дистанции, с цел да изолирате Крим, след което да го извършите неукротим за съветските сили. Изгонете Черноморския флот от Севастопол с ежедневни хирургически офанзиви. Същото важи за съветските военновъздушни сили в авиобаза Саки и така нататък Не позволявайте да има плацдарм за изстрелване на дронове. Сухопътните сили могат да дойдат по-късно ", написа тогава щатският пълководец.

През последните няколко седмици армията на Киев в някаква степен прави тъкмо това. Не е загадка, че още от предходната година тя сполучливо държи съветския Черноморски флот надалеч от крайбрежието си с помощта на противокорабните ракети " Нептун " и Harpoon, както и на своите безпилотни катери камикадзе. От края на август т.г. обаче Украйна към този момент сполучливо нанася удари по съветски стратегически цели в Крим, показва все по-голяма независимост на деяние в северозападната част на Черно море, а към този момент нападна и цели по крайбрежието на окупирания Кримски полуостров, изпращайки там неголеми диверсионни отряди.

Така внезапно се оказва, че Черноморският флот на Русия на процедура е подложен в клинч с асиметрични средства от страна, която сега не разполага даже с един същински военен транспортен съд. Или както в прав текст означи във вторник английският министър на въоръжените сили Джеймс Хийпи: " Украйна реализира функционално проваляне на съветския Черноморски флот. " По този мотив Антон Герасченко, консултант на украинския вътрешен министър, още веднъж цитира ген. Бен Ходжис, по чиито думи " който управлява Крим в края на тази война, той ще бъде победител ".
Реклама Развръзката на войната ще е точно тук
Основният инструмент на Украйна в асиметричната борба против съветския военен флот за контрола над северозападната част на Черно море и акваторията към Крим се оказаха водните дронове камикадзе. Безпилотните моторни лодки, заредени с към 450 кг експлозиви и отдалечено следени от стотици километри посредством сателитната интернет система Starlink, се оказаха смъртоносна заплаха за мъчно преносимите и тромави фрегати като " Адмирал Макаров " и " Адмирал Ессен ".

Истинският капацитет на украинските морски дронове беше демонстриран още в края на октомври предходната година, когато сред 6 и 8 от тях нападнаха съветските военни плавателни съдове непосредствено в главната им база в Севастопол. В резултат на нападението пострадаха най-малко три военни кораба, в това число една фрегата и миночистачът " Иван Голубец ". За да не рискуват ненужно своите най-модерни плавателни съдове, съветските адмирали прибягнаха до предохранителни ограничения и ограничиха задачите в намерено море единствено до по-леките корвети и патрулни катери. Изстрелването на крилати ракети против Украйна стартира да се прави главно от подводници, които са по-трудни за офанзива с надводни дронове. Вероятно с цел да компенсира това, Украйна разгласи, че към този момент има първообраз и на подводен безпилотник камикадзе.

В средата на предишния ноември беше осъществена още една огромна украинска интервенция с водни дронове: този път против военноморската база в Новоросийск, която се намира доста по на изток и на територията на " остаряла " Русия. Нападението показва образно, че военните кораби на Путин към този момент не могат да се усещат в сигурност на никое място в Черно море, даже и да са доста надалеч от украинския бряг. През август тази година Новоросийск още веднъж беше нападнат по същия метод, което докара до сериозна щета на тежкия десантен транспортен съд " Оленогорски Горняк ".

Преломният миг в морската акция против Крим пристигна точно през август и септември тази година. През последните седмици интервенциите на украинската войска против окупирания полуостров започнаха да следват една след друга и обгръщат всички военни домейни. Още в края на август импровизирано стартира да циркулира информация за съществуването на нова версия на украинската противокорабна ракета " Нептун ", към този момент приспособена за поразяване на цели на сушата. Само две седмици по-късно последваха сполучливи комбинирани удари против две батареи от С-400 - представяната като непробиваема съветска система за противовъздушна защита (ПВО).
Реклама
По неофициални данни Русия е разположила пет сходни зенитни системи на територията на Крим. Това, жестоко казано, значи намаляване на отбранителния капацитет при офанзиви от въздуха с към 40%. Предполага се, че едната установка С-400 е била ударена точно с модифицирана " Нептун " или крилата ракета Storm Shadow, откакто вниманието й е било ангажирано с ракети примамки или дронове. Това очевидно е отворило задоволителна междина в надълбоко ешелонирана противовъздушна защита на полуострова, от която украинците побързаха да се възползват броени дни по-късно.
Примката (може би) се стяга
Паралелно специфичните елементи на Киев изненадващо завзеха в северозападната част на Черно море няколко остарели петролни платформи, известни под названието " Кулите Бойко ". По неофициална информация на въпросните уреди са били ситуирани съветски радарни станции и датчици, които са употребявани от Черноморския флот като система за ранно предизвестие. Платформите съставляват и идеална междинна спирка за украински командоси и морски пехотинци, които се готвят за диверсионна интервенция против самия Крим. Такава бързо закономерно последва: при офанзива на към 20 бойци от специфичните елементи беше унищожена съветска система за радиоелектронна битка, която е предопределена да смущава полета на крилати ракети като Storm Shadow и SCALP.

Гореописаните събития разрешиха по-ефективно осъществяване на идната фаза от интервенцията против Крим: нанасяне на ракетни удари против кораборемонтния цех в Севастопол. Такива бяха осъществени на 13 септември, при което на изсъхнал док бяха унищожени подводницата " Ростов на Дон " и десантният транспортен съд " Минск " . По-важни обаче може да се окажат провалите по самия изсъхнал док и блокирането му с развалени плавателни съдове, което може да лиши флота на Путин от благоприятни условия за поддръжка.

Поантата на актуалната акция беше унищожаването на щаба на Черноморския флот в Севастопол на 22 септември с пряк удар на Storm Shadow. Операцията беше невиждано военно оскърбление за Русия, без значение че командващият на Черноморския флот адмирал Виктор Соколов, в началото разгласен за погубен от украинците, в последна сметка се оказа жив. Паралелно офанзиви с морски дронове камикадзе бяха осъществени на практика против всички съветски корвети и патрулни кораби, които бяха на задача в намерено море. Безпилотни летателни апарати удариха съветски цели в градовете Сочи и Адлер чак на другия завършек на Черно море. На процедура това е проява на дарба за въздушни офанзиви на още по-голяма отдалеченост, в това число и по лятната резиденция на Путин.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР