Помните ли турския певец Таркан? Световната слава застигна певеца през 2000-те

...
Помните ли турския певец Таркан?
Световната слава застигна певеца през 2000-те
Коментари Харесай

Помните ли певеца Таркан? Днес той е на 51 години, но изглежда все така чаровен

Помните ли турския артист Таркан?

Световната популярност застигна артиста през 2000-те години, когато излязоха най-известните му шлагери. Той имаше невероятния гений да зарежда залите с сила, безусловно „ потапяйки ” публиката в музикална еуфория както в Турция, по този начин и надалеч отвън нейните граници.

Днес в миналото известният артист избира да не шуми към себе си. Разказваме ви по какъв начин се стече животът му. 

Раждане на косъм

На 17 октомври 1972 година в фамилията на Теветоглу в немския град Алцай се ражда момче. Родителите му Али и Неше му дали името Таркан в чест на героя от книга, известна през 60-те години в Турция.

Второто му име Хюсаметин значи „ изострен меч “, тъй като дядо му е бил воин от Руско-турската война.

 

Вижте тази обява в Instagram.

 

Публикация, споделена от Tarkan (@tarkan)

Бъдещият артист можел въобще да не се роди. По време на бременността майка му катастрофира и даже изпада в кома. Лекарите упорствали за спиране на бременността и родителите съвсем се съгласили, само че предходния ден и двамата сънували възрастен мъж, който ги увещавал да запазят детето.

Така се родило момченце, което още в родилния дом крещяло с глас, а акушерката му предрекла бъдещето на артист. Между другото, предците на майка ми са били национални музиканти. Родителите, турци по генезис, се реалокират в Германия по време на икономическата рецесия, само че през 1986 година фамилията се завръща в родината си.

Музикалната кариера

Таркан постоянно ходел в  в Германия и по време на едно от визитите си се срещна с шефа на лейбъла İstanbul Plak Мехмет Соютоулу. Той видял в Таркан обещаващ, надарен и харизматичен млад мъж и му оказал помощ да продуцира албума „ Yine Sensiz “.

Успехът на първия диск води до издаването на втори албум през 1994 година, озаглавен „ Aacayipsin “.

Именно с този албум Таркан потегля на първото си задгранично турне, давайки 85 концерта както вкъщи, по този начин и в Европа. Въпреки че в началото европейската му публика се състои най-вече от турски младежи от фамилии на имигранти, музиката му скоро придобива по-широка известност и самите европейци стават негови почитатели.

 

Вижте тази обява в Instagram.

 

Публикация, споделена от Tarkan (@tarkan)

Следващият албум „ Karma “, публикуван през 2001 година, се оказва победоносен. Той продаде внушителните 1 милион копия в цяла Европа. Албумът включва такива известни сингли като „ Kuzu-Kuzu “ и „ Hüp “. Таркан стана безспорна звезда освен в Турция, само че и в целия свят, в това число България.

В България изключително известна стана заглавната ария на неговия албум от 2003 година „ Дуду “. Но за българските слушатели главният шлагер на Таркан е песента „ Şıkıdım “. Песента е издадена за първи път на турски през 1994 година Георги Христов има нейна версия „ В ритъма Шакадъм “.

Наркотици и спад в кариерата

Таркан стартира да си сътрудничи с турския композитор Сезен Аксу и отпътува за Ню Йорк, с цел да научи британски и да запише първия си англоезичен албум. Започва да работи с турско-американския предприемач и създател на лейбъла Atlantic Records Ахмет Ертегюн.

Въпреки това, Таркан съумява да издаде англоезичен албум едвам през 2006 година, когато Ертегун към този момент е умрял. Този албум не бил сполучлив. Продажбите в Турция възлизат на единствено 110 хиляди копия.

Следва нов албум и нов неуспех.

През февруари 2010 година Таркан, както и няколко други представители на турския шоубизнес, са задържани в границите на интервенция за битка с опиатите. Певецът бил на вилата на другар, когато полицията нахлула, потвърждавайки, че арестуваните използват неразрешени субстанции.

По-късно в къщата на Таркан са открити наркотични субстанции, както твърди полицията.

Впоследствие Таркан, съгласно известия в турските медии, призна, че е употребявал опиати понякога и се съгласи да премине рехабилитационен курс. От 2017 година Таркан краткотрайно спря правенето на нова музика, само че продължи да извършва на сцената със старите си шлагери.

Личният живот

Атрактивният външен тип на изпълнителя накара фенките му безусловно да полудеят по него. През 2011 година 39-годишният Таркан стартира спекулация със своята отдадена фенка Пинар Делек, която по това време е на 24 години.

Те се ожениха през 2016 година, а две години по-късно се роди щерка им Лия. Таркан не споделя постоянно фамилни фотоси и също по този начин не разрешава на жена си да основава сметки в обществените мрежи. Певецът не демонстрира и лицето на щерка си. Известно е, че те живеят в първокласна вила в Истанбул.

 

Вижте тази обява в Instagram.

 

Публикация, споделена от Tarkan (@tarkan)

Таркан намерено се опълчва на строгото религиозно обучение, като приканва за по-малко ограничавания върху свободата на децата.

Таркан през днешния ден

В свободното си време Таркан се занимава с градинарство и следи здравето си, като съблюдава протеинова диета и интензивно спортува. В допълнение към музиката, той има няколко бизнеса: създава парфюми и празнични дрехи за мъже и дами.

Преди няколко години актьорът претърпя интервенция на щитовидната жлеза. Таркан се оплака от болки в гърлото и лекарите откриха повода, само че точната диагноза не беше разкрита. Неприятните чувства му попречиха да пее, по тази причина той реши да в профил лимфните си възли.

 

Вижте тази обява в Instagram.

 

Публикация, споделена от Tarkan (@tarkan)

Февруари 2023 година бе белязан от поредност от опустошителни трусове в Турция. В отговор на тази покруса Таркан превежда 1 милион лири на фондацията на артиста Халук Левент, която оказва помощ на жертвите. Този великодушен подарък се трансформира в един от най-значимите.

Това не е първият път, когато Таркан оказва помощ на нуждаещите се. След земетресението в Измир през 90-те години той подарява 16 000 $ в помощ на потърпевшите.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР